Duurzame fondsen drie keer zo hard gegroeid als markt in tweede kwartaal

Duurzame Europese beleggingsfondsen zijn in het tweede kwartaal drie keer zo hard gegroeid als conventionele fondsen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de markt voor Europese duurzame beleggingsfondsen door Morningstar. De toenemende populariteit van duurzaam fondsebeleggen wordt ook weerspiegeld door de introductie van een reeks nieuwe duurzame fondsen.

Valerio Baselli 09 augustus, 2019 | 8:34
Facebook Twitter LinkedIn

Duurzaam fondsbeleggen wordt steeds populairder. Europese duurzame beleggingsfondsen groeiden in het afgelopen jaar drie keer zo hard als conventionele fondsen, blijkt uit onderzoek van Morningstar. Ook het aanbod aan nieuwe duurzame beleggingsfondsen blijft toenemen, zodat de belegger die duurzaamheid een rol wil geven in zijn portefeuille, steeds meer keus heeft. En daar maakt die belegger daadwerkelijk gebruik van, zo leren de cijfers.

Cijfers van Morningstar per 30 juni 2019 laten zien dat duurzame beleggingsfondsen in Europa 1,06 triljoen euro onder beheer hadden, een groei van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Ter vergelijking: de conventionele beleggingsfondsen groeiden slechts 2% tot 9,97 triljoen euro.

9535 592x383

 

Aandelen versus obligaties
Kijken we meer in detail naar het verschil in ontwikkeling tussen aandelen- en obligatiefondsen, dan zien we uiteenlopende groeipercentages. Duurzame aandelenfondsen groeiden met 5%, en hun conventionele tegenhangers kenden juist een daling van 1%. Bij obligatiefondsen groeiden de duurzame varianten dubbel zo hard als de conventionele: 12% tegen 6%.

9536 592x261

 

Flows
De bovengemiddelde belangstelling van fondsbeleggers voor duurzame producten blijkt ook uit de flow data van Morningstar. De instroom van nieuw vermogen in duurzame beleggingsfondsen bedroeg 37 miljard euro in 2019 tot dusver. Voor conventionele fondsen was dat het dubbele, op 74 miljard euro, maar binnen de hoofdcategorieën waren grote verschillen te noteren. Zo kenden conventionele aandelenfondsen een fikse uitstroom van per saldo 51 miljard euro.

9537 592x243

 

Sustainability Rating
De Morningstar Sustainability Rating die in 2016 is geïntroduceerd kent een schaalverdeling van 5 globes die de mate van duurzaamheid van een beleggingsportefeuille weerspiegelt: 5 globes is de hoogste rating, een de laagste.

Als we de flow data relateren aan het aantal globes, dan blijkt dat beleggers steeds meer opschuiven in de richting van beleggingsfondsen met de meeste globes. Onderstaande grafiek maakt dat duidelijk voor de flows over verschillende tijdsperiodes:

9539 592x201

 

De fondsen met 5 globes kennen veruit de hoogste instroom van nieuw vermogen. Ook de fondsen met 4 of 3 globes halen nog aardig geld op, maar bij de fondsen met 2 of 1 globe zien we met name bij de recentere perioden dat er sprake is van forse uitstroom. DAt geeft aan dat fondsbeleggers zich afkeren van fondsen die benedengemiddeld presteren op duurzaamheid. Ze stoppen hun vermogen liever in fondsen met de beste duurzaamheidsprestaties, zo laten de flow data onomstotelijk zien.

Nieuwe lanceringen
In het tweede kwartaal zijn 78 nieuwe duurzame fondsen geïntroduceerd op de Europese markt (69 open-end fondsen en 9 ETF's) en dat verruimt de keus voor de duurzame beleggers. Van die 78 waren er 36 aandelenfondsen, 26 waren obligatiefondsen en 12 allocatiefondsen.

Wat duurzaamheidsstijl betreft hebben 64 van de 78 fondsen een focus op engagement, ofwel actieve betrokkenheid bij de bedrijven waar ze in beleggen. Negen van de 78 hebben een duidelijke 'low carbon' strategie, dus zijn gericht op een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.

Die nieuwe oogst heeft 2,8 miljard euro aan nieuwe instroom weten binnen te halen en het beheerd vermogen per 30 juni bedroeg 3,1 miljard euro.

De actiefste fondshuizen bij deze introducties waren BNP Paribas en Legal & General die ieder vijf nieuwe duurzame fondsen op de markt hebben gebracht. Amundi deed er vier, BlackRock, Robeco, UBS, Invesco, Storebrand en Epworth lanceerden er ieder drie, gevolgd door Actiam, Franklin Templeton, Allianz Global Investors, Monega, Natixis, Rockefeller en DWS met ieder twee nieuwe fondsen.

 

Lees meer:

- Fund flows juni: obligatiefondsen naar recordinstroom

Nieuwe Morningstar Sustainability Rating bevordert vergelijkbaarheid van portefeuilles

Zo zit de verbeterde Morningstar Sustainability Rating in elkaar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten