Dit zijn de nieuwe ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben de afgelopen periode weer een reeks beleggingsfondsen opnieuw beoordeeld of van een nieuwe Morningstar Analyst Rating voorzien. U vindt alle wijzigingen handig bij elkaar in dit overzicht.

Robert van den Oever 23 juli, 2019 | 10:37
Facebook Twitter LinkedIn

Downgrades

BGF European - van Neutral naar Silver

Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen kent het fonds BGF Europe opnieuw een Morningstar Analyst Rating toe na een periode Under Review. Voordien was de rating Silver en die gaat omlaag naar Neutral. Per midden juni hebben beheerders Nigel Bolton en Brian Hall hun verantwoordelijkheden op deze strategie overgedragen aan Stefan Gries.

Gries heeft zes jaar ervaring en heeft zich daarmee nog maar kort kunnen bewijzen als portefeuillebeheerder. Verder wordt de overtuiging op dit fonds aangetast door het aanhoudende verloop en herstructurering in het ondersteunende team. Sinds 2016 zijn er 10 van de 19 teamleden vertrokken, onder wie ook ervaren professionals.

De werklast van het team is ook een punt van zorg. Alle leden hebben coverage verantwoordelijkheid en dragen ideeën aan voor een brede range aan Europese strategieën, die verschillen qua stijl, marktkapitalisatie en long/short strategie.

Gries zal dezelfde strategie toepassen als hij gebruikt bij het fonds BlackRock Continental European. Dat betekent een portefeuille gebaseerd op hogere overtuiging met een stekere neiging naar de groei-stijl.

Voor het fonds BGF European Focus geldt dezelfde wijziging; dat gaat eveneens van Silver naar Neutral om dezelfde redenen. Verschil is dat de co-beheerder naast Nigel Bolton bij dit fonds Simon Hunter is.

 

Metropole Selection A - van Silver naar Bronze

Fondsanalist Mathieu Caquineau verlaagt de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Bronze. Het fonds profiteert nog steeds van een solide team met een lange staat van dienst, maar de resultaten van de stock picking door het team zijn mager, in het bijzonder als het gaat om financials-aandelen. De diepe, fundamentele bottom-up research op bank- en verzekeringsaandelen is meer dan eens weggevaagd door macro-ontwikkelingen en politieke kwesties in de eurozone.

De situatie is echter voor iedereen in het universum hetzelfde, en andere waarde-georiënteerde fondsen hebben zich beter door de markt heen weten te slaan. Maar het fonds heeft nog altijd potentieel. De problemen in de financials sector overschaduwen de juiste stock picking keuzes in andere sectoren nogal. Die juiste keuzes laten zien dat het team het proces consistent toepast en nog altijd het verschil kan maken op de lange termijn.

 

Jupiter Absolute Return - van Bronze naar Neutral

Hoofdbeheerder James Clunie past bij dit fonds sinds september 2013 een duidelijke benadering toe die de nadruk legt op kwantitatieve screenings en minder op fundamentele analyse. Dat heeft geresulteerd in een portefeuille die langdurige biases laat zien maar ook wisselende resultaten. Clunie is ervaren, maar anders dan bij concurrenten heeft hij minder middelen tot zijn beschikking om zijn strategie uit te voeren en er rust veel verantwoordelijkheid op zijn schouders. Dat alles heeft de overtuiging van Morningstar-fondsanalist Fatima Khizou aangetast en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating omlaag van Bronze naar Neutral.

 

Jupiter Ecology - van Bronze naar Neutral

Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen verlaagt de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Neutral omdat volgens hem de strategie zijn aantrekkelijkheid heeft verloren omdat hoofdbeheerder Charlie Thomas de afgelopen jaren steeds meer op zijn bord heeft gekregen. Thomas is een ervaren beheerder als het gaat om duurzaam beleggen en hij beheert deze strategie sinds september 2003.

In 2016 kreeg hij er verantwoordelijkheden bij toen er twee nieuwe strategieën bij kwamen, zodat hij in totaal vijf strategieën onder zijn hoede heeft. Dat leidt tot zorgen over zijn werklast. Wat ook niet hielp is dat portfolio manager Abbie Llewellyn-Waters en sustainability investment analist Mark Evans niet langer tot steun waren, omdat zijn vanaf april 2018 hun eigen fonds Jupiter Global Sustainable Equities gingen doen.

Volgens Van Genderen betekent dit flink minder ondersteuning voor Thomas, die het nu met één analist moet doen. De aanpak isnog altijd gebaseerd op aandelenselectie door een bottom-up raamwerk in combinatie met een thematische beoordeling die bedrijven zoekt die op lange termijn van duurzaamheidstrends kunnen profiteren.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 1 t/m 8 juli

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten