Duurzaamheid: blik op de toekomst zegt meer dan momentopname

Een momentopname zegt lang niet alles over de werkelijke duurzame prestaties van een beleggingsfonds. Daarom verbetert Morningstar de methodiek van de Morningstar Sustainability Rating, zodat de nadruk op de beoordeling van het ESG-risico voor de toekomst komt te liggen.

Robert van den Oever 11 juli, 2019 | 9:07
Facebook Twitter LinkedIn

Het beoordelen van beleggingen op duurzaamheid bestaat veelal uit een momentopname. Dan gaat het bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot van een bedrijf, of de hoeveelheid water die nodig is in het productieproces. Allemaal zaken die de actuele situatie weergeven, maar dat zegt lang niet alles. 

Want bedrijven kunnen bezig zijn met plannen en acties om verbeteringen aan te brengen die in de toekomst effect gaan sorteren. Bij Morningstar noemen we dat engagement. Ofwel, actie ondernemen om tot verbeteringen van het duurzaamheidsprofiel te komen. De duurzame toekomst van zo’n bedrijf kan er dan ook heel anders uitzien dan de actuele situatie.

Nadruk op risico
Tot dusver was dat perspectief lastig te vangen in de bestaande systematieken voor duurzaamheidbeoordeling. Maar daar gaat verandering in komen. Want Morningstar wijzigt de methodologie van de Morningstar Sustainability Rating, de duurzaamheidsbeoordeling die in 2016 is geïntroduceerd. In de nieuwe opzet van de rating ligt de nadruk op het risico dat bedrijven lopen ten aanzien van ESG-gerelateerde factoren.

Het gaat dan om het financieel risico dat samenhangt met de overgang naar groene alternatieven voor de huiidge bedrijfsmodellen en productieprocessen. De energietransitie is een goed voorbeeld van zo’n overgang. Bedrijven die veel fossiele brandstoffen gebruiken in hun huidige bedrijfsmodel en dat ongewijzigd blijven doen, lopen het risico dat hun energiegebruik duurder wordt door toenemende belastingen of het risico dat ze niet klaar zijn voor veranderingen waar concurrenten wel mee aan de slag zijn.

Voorbereiden op transitie naar duurzame energiebronnen betekent voorbereid zijn op de toekomst en een voorsprong nemen op concurrenten die niet in beweging komen. Zo lopen de bedrijven die niet verandereren, een groot financieel risico voor de toekomst.

Dat wordt weerspiegeld in de nieuwe opzet van de Morningstar Sustainability Rating. Dat geeft een beter beeld van de toekomst en het is wel zo eerlijk ten aanzien van de bedrijven die hard aan het werk zijn om in positeve zin te veranderen voor de toekomst. Het onderscheid tussen wie wel en wie niet goed bezig is voor zijn toekomst, wordt inzichtelijker voor de belegger.

E, S én G
Het genoemde voorbeeld van de energietransitie heeft vooral betrekking op de E van ESG, dus Environmental (milieu). Maar ook de S van Social (sociaal beleid) en de G van Governance (goed ondernemingsbestuur) spelen een rol bij het vaststellen van risico’s voor de toekomst.

In het geval van softwarebedrijven is dat bijvoorbeeld het waarborgen van veiligheid van data en privacy van gebruikers. Dat moet technisch goed op orde zijn, want een risico op ongewenste verspreiding van data en of gebruikersgegevens kan een bedrijf op fikse achterstand zetten ten opzichte van zijn concurrenten.

Zo zijn er tal van voorbeelden aan de hand waarvan risico voor de toekomst is aan te geven. Met behulp van vertrouwde datapartner Sustainalytics beoordeelt Morningstar individuele bedrijven op al deze risico’s en zo onstaat een rating die bedrijven, sectoren en daarmee hele beleggingsportefeuilles goed vergelijkbaar maakt op duurzaamheid, met het oog op de toekomst. Daarmee kan de belegger zijn voordeel doen als hij zijn beleggingen wil onderwerpen aan een beoordeling op duurzaamheid.

Deze column verscheen ook op Finanzen.nl

 

Lees ook eerdere columns:

- Het blijft doormodderen

- Aannames zijn niet genoeg voor de aandelenbelegger

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten