Bekijk nieuwste ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer beleggingsfondsen van een nieuwe Morningstar Analyst Rating voorzien of herbeoordeeld met een upgrade of een downgrade. U vindt alle wijzgingen handig bij elkaar in dit overzicht.

Robert van den Oever 10 juli, 2019 | 8:35
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe rating

BNY Mellon Global Absolute Return - Bronze

Morningstar-fondsanalist Matias Möttöla volgt vanaf nu dit fonds met een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Het fonds wordt beheerd door een 11-koppig team onder leiding van Matthew Merritt. Hij heeft een staat van dienst van 15 jaar bij Insight, een dochterbedrijf van BNY Mellon, en krijgt ondersteuning van diverse ervaren multi-asset beleggers.

Het proces combineert op flexibele wijze segmenten van long-only obligaties, aandelen en directe beleggingen met alternatieve strategieën. Terwijl de long-only kant voorop staat, kan de weging daarvan in de loop der tijd wisselen. De uitvoering van het beleggingsproces is over het algemeen goed te noemen.

 

PineBridge Asia ex-Japan Small Cap Equity - Bronze

Dit fonds krijgt van Morningstar-analist Jan Nel een Bronze-rating. Het wordt al ruim tien jaar goed beheerd door de ervaren portefeuillebeheerder Elizabeth Soon die indrukwekkende prestaties heeft laten zien. Wel heeft het ondersteunende, 20-koppige Azië ex-Japan aandelenanalistenteam de afgelopen drie jaar nogal wat personeel verloop gekend. Maar de onverminderde betrokkenenheid van de deskundige beheerder Soon maakt veel goed.

De strategie volgt een bottom-up, op kwaliteitsgroei gerichte aanpak, die over zowel de korte als de lange termijn sterke resultaten heeft laten zien, motiveert de analist.

 

Upgrades

BGF Emerging Markets - van Neutral naar Bronze

De toegenomen overtuiging op de hoofdbeheerder voor BlackRock's opkomende markten beleggingen leidt tot een verhoging van de Morningstar Analyst Rating op dit fonds van Neutral naar Bronze. Gordon Fraser nam deze strategie onder zijn hoede in maart 2017, toen voormalig beheerder Luiz Soarez BlackRock verliet als gevolg van wijzigingen in het aanbod aandelenfondsen.

Fraser kwam in 2006 bij BlackRock en heeft 12 jaar beleggingservaring. Hoewel hij iets minder ervaren is dan sommige van zijn concurenten, heeft hij wel sterke inzichten laten zien, zowel top-down als bottom-up. Fraser heeft de beleggingsaanpak grondig onder de loep genomen nadat hij aan roer kwam en nu beheert hij de strategie op eenzelfde manier als het long-only gedeelte van het hedge fund dat hij ook beheert. Hij volgt een stijl-agnostische aanpak door top-down en bottom-up research te combineren, met als doel om te outperformen in verschillende marktomstandigheden.

Fraser heeft een macro-dashboard voor opkomende markten ontwikkeld, dat een raamwerk voor landenallocatie biedt. Vervolgens slecteert het 25-koppige analistenteam een portefeuille van 50-70 aandelen. Hoewel Fraser nog maar relatief kort deze strategie leidt, heeft hij een goede start gemaakt.

 

HSBC GIF Euro High Yield Bond - van Silver naar Gold

Dit fonds krijgt een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Gold, de hoogst haalbare rating. De stabiliteit van het team onder leiding van Philippe Igigabel is opmerkelijk en tevens heeft het team de onderscheidende strategie deskundig uitgevoerd in verschillende marktomstandigheden. Volgens Morningstar-analist Mara Dobrescu is een upgrade dus op zijn plaats.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 25 juni t/m 1 juli

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten