Welkom bij Morningstar.be! Bekijk de veranderingen en ontdek hoe onze nieuwe functionaliteiten u kunnen helpen bij uw beleggingsbeslissingen.

Dit zijn Morningstar's nieuwste ratingwijzigingen van beleggingsfondsen

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer beleggingsfondsen van een nieuwe Morningstar Analyst Rating voorzien of herbeoordeeld met een upgrade of een downgrade. U vindt alle wijzgingen handig bij elkaar in dit overzicht.

Robert van den Oever 02 juli, 2019 | 8:34

Nieuwe rating

Goldman Sachs Emerging Markets Debt Base - Neutral

Morningstar-fondsanalist Jeroen Siecker start het volgen van dit fonds met een Neutral-rating. Het beleggingsproces van deze strategie kent een zwak punt in de vorm van een mager valutarisico-beheer. Over de afgelopen drie tot vijf jaar heeft het team zijn long blootstelling naar opkomende markten vergroot ten opzichte van de short posities in harde valuta.

Ondanks een beperkte actieve valutablootstelling heeft de strategie het moeilijk gehad vanwege zijn positionering. Ook blijft het personeel verloop een punt van zorg, hoewel het team groot genoeg is en de hoofdbeheerder een lange staat van dienst heeft.

 

Capital Group Capital Income Builder - Silver

De Europese fondsvariant die in september 2018 werd gelanceerd volgt dezelfde aanpak als de Amerikaanse variant die van 1987 dateert. Morningstar-analist Barbara Claus kent aan deze Europese variant een Silver-rating toe, net als de Amerikaanse heeft. De strategie is gericht op het behalen van een hoog en zelfs stijgend niveau van inkomen. De aanpak is multimanager en verdeelt de assets over 11 aandelen- en obligatie portefeuillebeheerders.

In een neutral situatie is die verdeling 70% aandelen en 30% obligaties, en dat past bij de kracht van het fondshuis op het gebied van aandelen. Relatief lage kosten, een indrukwekkende groep aandelenbeheerders en een verbeterende obligatiedeskundigheid ondersteunen het positieve oordeel van Morningstar op dit fonds.

 

Downgrades

Alken Absolute Return - van Bronze naar Neutral

De stock picking capaciteiten van beheerder Nicolas Walewski staan de belegger nog steeds ten dienst, maar het proces van deze long-short strategie bevat zwakke punten, vindt Morningstar-analist Francesco Paganelli. Dat zit hem vooral in de manier waarop het proces omgaat met risico.

De overtuiging van de analist is gedaald door de aanpassingen in de aanpak, een wisselend track record en de kosten die relatief hoog blijven. Daarom verlaagt hij de Morningstar Analyst Rating op dit fonds van Bronze naar Neutral.

 

BGF World Gold - van Silver naar Bronze

We blijven positieve kanten aan dit fonds zien, zoals de ervaren beheerder, een stabiel team en een gestructureerde aanpak, stelt Morningstar-analist Peter Brunt, maar veranderingen in het belegbaar universum en de benchmark beperken de mogelijkheden voor dit fonds om waarde toe te voegen in dit deel van de markt verder.

Dat verlaagt ons niveau van vertrouwen of het fonds wel in staat zal blijven om consistent beter te presteren dan de concurrentie, aldus de analist. Daarom verlaagt Brunt de Morningstar Analyst Rating van Silver naar Bronze.

 

Invesco Euro Corporate Bond - van Silver naar Bronze

De strategie van dit fonds wordt beheerd door het duo Julien Eberhardt en Paul Read aan de hand van een benchmark-agnostische benadering. Er zijn geen beperkingen, anders dan een 30% limiet op high yield obligaties, bedrijfsobligaties en cash.

De macro-economische outlook van de beheerders is de richtlijn voor de portefeuillepositionering, maar ze zijn ook pragmatisch in het zien van kansen buiten het centrale top-down scenario om. De strategie heeft positieve aspecten in de kracht van het team wat effectenselectie betreft en ook sectorallocatie, maar is wel minder onderscheidend geworden dan andere strategieën die door ditzelfde team gerund worden, vanwege de mee benchmark-bewuste duratie positionering.

Samen met de kosten, die aan de hoge kant zijn binnen de categorie, betekent dit dat de Morningstar Analyst Rating omlaag gaat van Silver naar Bronze.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 11 t/m 24 juni

- Zo werken de ratings van Morningstar

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux