De nieuwe ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben in de voorbije weken weer een reeks beleggingsfondsen tegen het licht gehouden en herbeoordeeld. Bekijk hier drie upgrades en twee nieuwe fondsen die een Morningstar Analyst Rating krijgen. U vindt alle wijzgingen in dit overzicht.

Robert van den Oever 21 mei, 2019 | 9:25
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

Alger Small Cap Focus - Silver

Het Alger Small Cap Focus fonds krijgt van Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het fonds onderscheidt zich door een ervaren beheerder en een eigen aanpak. Portefeuillebeheerder Amy Zhang staat sinds februari 2016 aan het roer bij dit fonds. Voordien was zij 12 jaar lang een sleutelfiguur bij het Gold-rated Brown Capital Management Small Company fonds. Zhang is een expert op het gebied van small-caps en zij runt dit fonds met een toegewijd en goed op zijn taak toegesneden team.

Zhang's benadering van small-cap beleggen is duidelijk onderscheidend. Zij richt zich niet op marktkapitalisatie, maar definieert het universum in termen van omzet en richt zich op bedrijven met operationele jaaromzet van ten hoogste 500 miljoen dollar die producten of diensten leveren die aansluiten bij wat in opkomende markten hard nodig is. Dat leidt tot een focus op innovatieve namen in gezondheidszorg en technologie die per maart 2019 zo'n 80% van de 50 namen in portefeuille uitmaakten.

Tot dusver is 2019 goed begonnen voor Zhang en haar team. Tot en met april 2019 heeft het fonds een rendement van 27,2% geboekt en dat is bijna het dubbele van de Russell 2000 Growth Index. Binnen zijn categorie was het fonds een van de best presterende fondsen. De outperformance van dit fonds is meer beleggers opgevallen, want per maart 2019 bedraagt het beheerd vermogen 3,5 miljard dollar. Beheerder Zhang heeft aangegeven dat zijn de capaciteit goed in de gaten houdt, dus de kans bestaat dat dit fonds binnenkort op slot gaat.

 

iShares MSCI EM IMI ESG Screened ETF - Bronze

De iShares MSCI EM IMI ESG Screened ETF wordt vanaf nu gevolgd door Morningstar en krijgt een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Deze ETF is een passende keuze voor beleggers die blootstelling willen aan opkomende markten, dankzij de lage kosten en de brede, representatieve marktkapitalisatie-gewogen blootstelling, vindt Morningstar-analist Helaine Kang. Ondanks het nog maar korte track record denkt de ananlist dat deze ETF zijn benchmark goed zal blijven volgen door de gelijkenissen tussen deze ETF die ESG gescreened is en de benchmark die die screening niet kent. Ook zullen de lage kosten bijdragen aan een goed rendement.

 

Upgrades

Axa Global High Income - van Bronze naar Silver

De strategie van Axa Global High Income wordt beheerd door twee zeer ervaren portefeuillebeheerders die een gedifferentieerde en goed uitgevoerde aanpak voor high yield beleggen volgen. Die richt zich op het verkrijgen van inkomen uit high yield obligaties en tegelijk vermijden van initiële verliezen. De strategie heeft consistent zijn categorie verslagen op absolute en op voor risico aangepaste basis.

De jaarlijkse lopende-kostenfactor voor de rebatevrije aandelenklasse van dit fonds behoort tot de meest concurrerende in zijn categorie. Dat is een van de redenen voor Morningstar-analist Evangelia Gkeka om de Morningstar Analyst Rating te verhogen van Bronze naar Silver.

 

Fidelity Global Multi-Asset Income - van Bronze naar Silver

Het fonds Fidelity Global Multi Asset Income krijgt een upgrade van de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver. Dit fonds is een van de favoriete multi-asset inkomensstrategieën, aldus fondsanalist Barbara Claus. Zij is van mening dat het proces goed in elkaar steekt en is ingericht om voor regulier inkomen voor beleggers te zorgen. Het verkent diverse bronnen van rendement en de uitvoering door de ervaren beheerder Eugene Philalithis is uitstekend, want hij heeft de risico's heel goed onder controle gehouden. De strategie heeft ook profijt van Fidelity's ruime middelen in eigen huis. Dat blijkt ook uit de hoge kwaliteit van de onderliggende strategieën.

 

UBS (Lux) Equity Fund China Opportunity - van Bronze naar Silver

Onze overtuiging op portefeuillebeheerder Bin Shi is dusdanig dat het een upgrade voor zijn UBS (Lux) Equity Fund China Opportunity fonds van Bronze naar Silver rechtvaardigt. Bin Shi is volgens Morningstar-analist Claire Liang een van de beste beheerders voor Chinese aandelen, geholpen door zijn 25 jaar ervaring. Hij is een deskundig portefeuillebouwer die consistent indruk heeft gemaakt met zijn talent om winnaars te selecteren in een vroeg stadium en tactische keuzes te maken tijdens exterme marktsituaties.

De beheerder heeft zijn op groei gerichte, benchmark-agnostische aanpak consistent toegepast sinds hij in juli 2010 de leiding kreeg over dit fonds. Hij heeft uitstekende en consistente outperformance gerealiseerd ondanks de toegenomen omvang van de strategie en de veranderingen in de marktomstandigheden. Hoewel de kosten wat omlaag zouden kunnen, denken wij dat de strategie volop sterke punten heeft getoond en binnen zijn groep een aantrekkelijke keuze vormt.

  

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 16 t/m 29 april

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten