Top 5 Aandelen Wereldwijd: DPAM aan kop

Wereldwijde aandelen hebben het in het derde kwartaal opnieuw goed gedaan. De Amerikaanse bullmarkt is inmiddels de langst durende ooit. Amerikaanse aandelen, onder aanvoering van de sectoren gezondheidszorg en IT, lieten Europese aandelen achter zich. Morningstar bekijkt de prestaties van beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen over het derde kwartaal van 2018.

Jeffrey Schumacher, CFA 15 oktober, 2018 | 11:06
Facebook Twitter LinkedIn

Het derde kwartaal van 2018 was beleggers in wereldwijde aandelen wederom positief gestemd. De MSCI World Index steeg in de periode juli – september met 5,5%, waarmee het rendement in het lopende jaar per eind september uitkwam op een keurige 9%. En passant werd op 22 augustus de Amerikaanse bull markt na 3.453 dagen de langste ooit, mede gedreven door Amazon dat als eerste Amerikaanse bedrijf een marktkapitalisatie bereikte van meer dan 1.000 miljard dollar. Het is daarmee ook meteen duidelijk welk land de belangrijkste aanjager was in het derde kwartaal en inmiddels de MSCI World Index met een weging van 62% domineert.

Met een winst van 8,1% voor de S&P 500 gemeten in euro’s lieten Amerikaanse aandelen, onder aanvoering van de sectoren gezondheidszorg en IT, de MSCI Europe Index met een rendement van 1,3% ver achter zich. De Amerikaanse economie draait op volle toeren met een werkloosheidspercentage dat het laagste is sinds 1969 en een door de OECD geraamde economische groei van 2,9% voor 2018, wat het hoogste niveau zou zijn sinds 2005.

De Amerikaanse centrale bank verhoogde in september zoals verwacht de rente voor de derde keer in 2018 met een kwart procentpunt naar een bandbreedte van 2 – 2,25%, waarmee de weg naar een normalisering van het ruime monetaire beleid verder wordt bewandeld.

Turbulent politiek klimaat VS
Hoewel het in Amerika crescendo gaat op economisch gebied kun je dat niet zeggen van het politieke klimaat. Buiten de niet aflatende turbulentie omtrent president Trump en zijn staf, is ook het door Trump aangewakkerde handelsconflict in een escalerende fase terecht gekomen. Amerika legde China importtarieven op voor in totaal ongeveer 250 miljard dollar aan goederen, wat China beantwoordde met heffingen op 110 miljard dollar aan Amerikaanse export.

Een andere maatregel van Trump die de gemoederen bezighoudt zijn de aanstaande economische sancties tegen Irak. Het is een van de factoren achter de oplopende olieprijs, wat een doorn in het oog is van Trump naar aanloop van de midterm elections, maar waarbij de OPEC tot dusverre nog geen aanstalten maakt om productie verhogende maatregelen door te voeren.

De stijgende olieprijs, het verergerende handelsconflict, een aantrekkende Amerikaanse dollar gecombineerd met zorgen over de impact van een verkrappend Amerikaans monetair beleid zette druk op aandelen uit opkomende markten. Vooral Brazilië, Argentinië en Turkije werden afgestraft als gevolg van een cocktail van zorgen omtrent het beleid van centrale banken, inflatie, politieke onrust en tekorten op de lopende rekening, wat het fundament onder de valuta’s van deze landen verzwakte.

Brexit domineert Europa
Ondertussen wordt in Europa getracht de aanstaande Brexit in goede banen te leiden. Dat het geen gemakkelijk vertrek zou worden was vanaf het begin wel duidelijk, maar dat de onderhandelingen moeizaam gaan is een understatement. Een harde of zachte Brexit, wel of geen akkoord, het is nog allemaal mogelijk, maar de verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk zelf maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Op de valreep van het kwartaaleinde werden beleggers nerveus van de Italiaanse begrotingsplannen die de regerende Italiaanse anti-establishment partij Vijfsterrenbeweging en de nationalistische Lega Nord hadden uitgedacht. Het zorgde voor een stevige stijging van de Italiaanse 10-jaars staatsobligatierente en dalende aandelenkoersen, en bracht Italië weer terug in de spotlights waar het zich in mei dit jaar ook al prominent bevond.

De Top-5
De top-5 beleggingsfondsen op basis van het rendement over lopende jaar tot en met eind september in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd bestaat uit dezelfde fondsen als in het tweede kwartaal, maar wel met een andere koploper: DPAM INVEST B Equities NewGems Sustainable Fund.

Het fonds heeft in alle drie de kwartalen een positief rendement weten te genereren. Het beleggingsbeleid is onderscheidend, want er wordt belegd in zeer specifieke toekomstgerichte thema’s, te weten nanotechnologie, ecologie, welzijn, de generatie Z, de e-society, Industry 4.0 en beveiliging. De portefeuille heeft hierdoor een sterke tilt naar de IT-sector, waar momenteel 35 procent van het fondsvermogen in is belegd. Gezondheidszorg is een andere dominante sector in het fonds, met een weging van 23 procent. Wat dat betreft is de sectorpositionering het fonds gunstig gestemd geweest in het derde kwartaal. In de top-10 beleggingen vinden we Amerikaanse tech-giganten Alphabet en Microsoft, maar ook Agilent Technologies en Medtronic als grootste beleggingen in de sector gezondheidszorg.

Mirabaud Equities Global Focus is een fonds dat met overtuiging wordt beheerd. Fondsbeheerder Anu Narula, aan het roer sinds december 2013, heeft een portefeuille samengesteld van 25 aandelen per eind september. Het fonds speelt in op verschillende thema’s zoals ageing population en millenial consumers en selecteert bij die thema’s passende bedrijven. Het fonds kent ondanks de geconcentreerde aard een redelijke sectorspreiding, waarbij basismaterialen, vastgoed en nutsbedrijven in de portefeuille ontbreken. Over het derde kwartaal waren er vijf verliesgevende posities te noteren, met Tencent dat 18 procent onderuit ging als grootste daler. Aan de positieve kant waren er echter voldoende uitschieters, waaronder McCormick (+31%), Church&Dwight (+27%) en Edwards Lifesiences (+27%).

Goldman Sachs Global Millenium Equity Portfolio is nu terug te vinden op de derde plaats, daar waar het fonds de lijst aanvoerde aan het eind van het tweede kwartaal. Het fonds realiseerde in het derde kwartaal een rendement van 2,7 procent en bleef daarmee achter bij de andere fondsen uit de top-5. Hoewel het fonds een overweging heeft op de sector IT, pakte niet alle posities binnen deze sector positief uit voor het fonds in het derde kwartaal. NXP, Tencent, Facebook en Electronic Arts kende allemaal een teleurstellend kwartaal, dat deels werd goedgemaakt door posities in Apple en TSMC.

Top 5 Aandelen Wereldwijd

FN Top 5 week 42 aandelen wereldwijd 3Q 2018 tabel BE vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten