Top 5 Obligaties Wereldwijd: de tijd van extreem lage rentes is voorbij

De tijd van extreem lage rentes is voorbij. Wereldwijd zijn centrale banken begonnen met verkrappende maatregelen of hebben aangekondigd dergelijke stappen te gaan nemen in de nabije toekomst. Voor obligatiebeleggers breken daarmee meer dynamischere tijden aan. In het tweede kwartaal zagen we positieve rendementen, die de verliezen opgelopen in het eerste kwartaal weer goedmaakten.

Ronald van Genderen 23 juli, 2018 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

Jarenlang daalden rentestanden wereldwijd tot laagterecords. Inmiddels lijkt aan die tijden definitief een einde te zijn gekomen, aangezien de meeste centrale banken (met uitzondering van die in Japan en sommige opkomende markten) duidelijk hebben gemaakt dat ze ofwel hun ruime monetaire beleid afronden of van plan zijn om dit op korte termijn te gaan doen. De ongekende monetaire stimulus die het beste deel van een decennium aanhield, komt daarmee aan haar einde.

Voorloper in het beleid van verkrappende maatregelen is de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Dit jaar heeft de Amerikaanse centrale bank de rente reeds tweemaal verhoogd en hintte inmiddels op nog twee verhogingen in 2018 gevolgd door drie renteverhogingen in 2019. De Amerikaanse 10-jaars rente bereikte medio 2016 nog een laagste stand van 1,36%, maar is sindsdien aan een gestage opmars bezig. In mei werd de 3% grens kort doorbroken, alvorens weer terug te vallen tot circa 2,85%.

Politiek gekrakeel in Europa
Ondertussen werd in Europa door beleggers nerveus Italië's precaire politieke situatie gevolgd en bleef ook de ontwikkelingen omtrent de Brexit hen bezig houden. De gedempte risicobereidheid die dit in de regio teweegbracht zorgde ervoor dat de lange rentes van landen zoals Duitsland en Nederland daalden, nadat ze eerder dit jaar nog waren opgelopen.

Het rendement voor obligatiebeleggers werd in het tweede kwartaal verder ondersteund door een sterke dollar (versus de euro. Dit zorgde ervoor dat de in het eerste kwartaal opgelopen verliezen (-1,09% voor fondsen in wereldwijde obligaties) in het tweede kwartaal weer werden goedgemaakt (1,36%).

De Top 5
In de top 5 van deze week de best presterende wereldwijde obligatiefondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over het eerste halfjaar van 2018.

PrivilEdge – H2O High Conviction Bonds
Op plek 1 staat PrivilEdge – H2O High Conviction Bonds en steekt met een rendement van 13,89% met kop en schouder boven alle andere fondsen uit. Het fonds is een actief beheerde, wereldwijde, onbeperkte, vastrentende strategie. Het beheerteam hanteert een top-downfilosofie die is gericht op overheidsobligaties, valuta's en bedrijfsobligaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van afgeleide producten. Beleggingsideeën worden over het algemeen in 10 tot 15 beleggingsthema's ondergebracht. De in het oog springende resultaten, die normaal gesproken overigens met de nodige uitslagen worden behaald, is dit jaar voor een groot deel te danken aan een uitgesproken valutapositionering in de dollar en de euro.

Wellington World Bond Fund
Op gepaste afstand vinden we Wellington World Bond Fund op plaats twee. Het fonds dat wordt beheerd door het duo Mark Sullivan en Martin Harvey belegt in een reeks vastrentende activa, hetzij rechtstreeks, hetzij via het gebruik van derivaten, met de grootste allocatie naar hoogwaardige wereldwijde overheidsschuld aangevuld met meer opportunistische blootstelling aan verschillende andere vastrentende active, waaronder high yield bedrijfsobligaties en gesecuritiseerde leningen.

T. Rowe Price Dynamic Global Investment Grade Bond Fund
Het podium wordt vervolmaakt door T. Rowe Price Dynamic Global Investment Grade Bond Fund. Hoofdbeheerder Arif Husain staat hier sinds 2017 aan het roer. Hij belegt hoofdzakelijk in overheidsleningen, maar vult zijn portefeuille aan met investment grade bedrijfsobligaties. Daarnaast kan hij ook in opkomende landen beleggen; zo treffen we binnen de top 10 posities onder andere leningen van Maleisië en Chili aan.

Top 5 Obligaties Wereldwijd

Fondsnieuws Top 5 Obligaties Wereldwijd tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten