Marktbarometer januari: groei verslaat waarde, net als in 2017

Het jaar 2018 is begonnen met dezelfde patroon dat ook 2017 kenmerkte: de groei-stijl verslaat waarde. Maar koerswinsten bij large caps in de financiële sector zorgden ervoor dat daar de waardestijl won. Dit is de Marktbarometer over januari 2018.

Fernando Luque 06 februari, 2018 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Het jaar 2018 is begonnen met dezelfde patroon dat ook 2017 kenmerkte: de groei-stijl verslaat waarde. De uitzondering is het Large Cap Waarde segment, dat het in januari ietsje beter deed dan het Large Cap Groei segment met 2,7% tegen 2,3%. Dat was te danken aan bedrijven uit de financiële sector zoals Banco Santander met 10,3% koerswinst, BNP Paribas met 7,0%, Allianz SE met 6,3% en UniCredit SpA met 13,9%.

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de financiële sector in januari de beste presterende sector was met een winst van 5,2%.

Onderstaande tabel geeft de resultaten weer voor de 9 segmenten van de Morningstar Style Box over 4 verschillende periodes:

European Market Barometer Style Returns Jan 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

Waarderingen
Wat waarderingen betreft is de financiële sector naar de mening van Morningstar correct gewaardeerd gezien de verhouding tussen aandelenkoersen en Fair Value die voor de sector uitkomt op een gemiddelde van 1,03. Binnen de sector zijn enkele, maar niet al te veel bedrijven interessant. Eind januari waren er 4 bedrijven die 4 Morningstar sterren hadden: Lloyds Banking Group PLC, Nordea Bank AB, Svenska Handelsbanken A en Swedbank AB.

European Market Barometer Sectors Returns Jan 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

Maar de grootste bijdrage aan de winst in het stijlsegment Large Cap Waarde was Fiat Chrysler Automobiles NV, dat een spectaculaire koerswinst van 30,5% boekte.

In het segment van de Large Cap Groei bedrijven waren het ASML Holding, Airbus en Adidas die opvielen met koerswinsten van respectievelijk 12,4%, 11,4% en 12,1%. De technologiesector als geheel beleefde in januari ook een goede maand met een winst van 3,6%. De sterke prestaties van deze sector in de afgelopen jaren (met circa 20% winst gemiddeld per jaar over de 3- en 5-jaarsperiodes) hebben de waarderingen door het dak gejaagd. De sector heeft dan ook een koers/Fair Value verhouding van 1,19.

European Market Barometer Sectors Valuation Jan 2018

(klik op afbeelding voor vergroting) 

Sectoren
Op sectorniveau blijft defensieve consumentengoederen ondermaats presteren. In januari verloor de sector 1,4% en gemeten over de afgelopen 12 maanden is het een van de slechtst presterende sectoren met een rendement van slechts 10,3%. Hoewel de waardering afdoende is met een koers/Fair Value verhouding van gemiddeld 1,02, zijn er interessante bedrijven te vinden, zoals Imperial Brands PLC en dat is een van de weinig die 5 sterren heeft in het Morningstar universum.

Vermeldenswaardig is verder ook dat het segment Small Cap Waarde het enige van de 9 segmenten is dat januari in de min afsloot, met een licht verlies van 0,4%. Het is de slechtst presterende stijl van de afgelopen 22 maanden met slechts 2% winst en ook in de afgelopen 3 jaar, waarin het 7,7% winst gemiddeld per jaar boekte.

European Market Barometer Style Valuation Jan 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Marktbarometers:

- Marktbarometer december: groei verslaat waarde in 2017

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten