Dit zijn de eigenschappen van een toekomstbestendig fondshuis volgens Morningstar

De huidige ontwikkelingen op het gebied van nieuwe technologie en regelgeving stellen de fondsindustrie voor de vraag: hoe ziet de toekomst van de fondshuizen eruit en wat zijn de eigenschappen van een toekomstbestendig fondshuis? Dat was het thema van het Morningstar Debat van dit jaar.

Robert van den Oever 01 december, 2017 | 9:45
Facebook Twitter LinkedIn

Jeffrey Schumacher, associate director manager research van Morningstar, leidde het debat in met een inkijkje in de manier waarop Morningstar fondshuizen beoordeelt en waarom een sterke beleggingscultuur een randvoorwaarde is voor een toekomstbestendig fondshuis.

De belangrijkste ontwikkeling in de industrie is een aanhoudende stijging van het beheerd vermogen in beleggingsfondsen, terwijl de marges voor de fondshuizen onder druk staan. Dat komt door de opkomst van passief en door toenemende wet- en regelgeving in combinatie met meer transparantie.

Morningstar Debat 30 11 2017 presentatie Jeffrey

Belangrijke keuze
Tegelijkertijd wordt er veel gesproken over technologische ontwikkelingen zoals blockchain, artificial intelligence en machine learning en de kansen of bedreigingen die deze technologieën voor de industrie kunnen vormen. Als fondshuizen willen profiteren van de nieuwe mogelijkheden die deze technologische ontwikkelingen kunnen bieden, dan zullen ze daarin fors moeten investeren terwijl tegelijkertijd de inkomsten onder druk staan. De fondshuizen staan daardoor voor een belangrijke keuze: groeien of specialiseren.

Diverse vermogensbeheerders kiezen voor het eerste en zijn op overnamepad gegaan. Recente voorbeelden zijn Amundi dat Pioneer overnam, Standard Life dat Aberdeen kocht en NN IP dat Delta Lloyd acquireerde. Door overnames creëren ze schaalgrootte, verbreden ze hun expertise en productenaanbod en kunnen ze hun distributienetwerk vergroten.

Specialisatie
Andere aanbieders kiezen juist voor een bepaalde niche. Door zich toe te leggen op een specifieke manier van beleggen en een geconcentreerd productaanbod onderscheiden ze zich van de concurrentie. Voorbeelden van zulke niche-spelers zijn Boston Partners, Tweedy, Browne en Impax.

‘Fondshuizen die er als grote speler niet in slagen om voldoende schaalgrootte te vormen of als kleine speler geen onderscheidend specialisme weten op te bouwen, dreigen middle-of-the-road- te worden en daarmee hun toekomstperspectief als zelfstandig fondshuis op het spel te zetten’, waarschuwde Schumacher.

Capaciteitsmanagement
In hun beoordeling van fondshuizen kijken de fondsanalisten van Morningstar kritisch naar hun werkwijze. Zo is voor Morningstar bijvoorbeeld capaciteitsmanagement een belangrijk onderwerp, legt Schumacher uit: ‘Groei is zeker niet verkeerd, zolang die groei maar niet ten koste gaat van het potentieel van de beleggingsstrategie. Ook is er het gevaar dat de groei van het beheerd vermogen er toe kan leiden dat een fondsmanager alleen door de omvang van het fonds wordt gedwongen om anders te beleggen dan hij deed volgens de oorspronkelijke strategie van het fonds.’

Sterke beleggingscultuur
Als het gaat om de kracht van het productenaanbod, dan hebben de fondsanalisten van Morningstar een sterke voorkeur voor fondshuizen die, zo stelt Schumacher, ‘zich concentreren op beleggingsstrategieën waarin ze duidelijk expertise hebben en waarbij ze echt het verschil kunnen maken, in plaats van fondshuizen die een uitpuilend maar middelmatig fondsaanbod handhaven.’

Ook getuigt het volgens hem van een sterke beleggingscultuur wanneer een fondshuis terughoudend is met het lanceren van nieuwe producten, en niet voor iedere nieuwe beleggingstrend een nieuw fonds opricht: ‘Een fondshuis moet naar onze mening dicht bij zijn bewezen expertise blijven in plaats van alles voor iedereen proberen aan te bieden.’

Morningstar is ervan overtuigd dat een toekomstbestendig fondshuis moet waarborgen dat er sterke beleggingscultuur heerst, waarbij de belangen van beleggers voorop staan. ‘Want uiteindelijk is datgene wat goed is voor de eindbeleggers, ook goed voor het fondshuis.’

 

Lees meer:

- Zo werken de ratings van Morningstar

- De makkelijke weg

- 8 waarschuwingssignalen voor fondsbeleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten