Marktbarometer september: large-caps en waardestijl zetten de toon

In de Morningstar Style Box voor september steekt de Large-Cap Waarde stijl duidelijk boven de andere segmenten uit. Het contrast met de Groei-stijl is groot.

Fernando Luque 03 oktober, 2017 | 10:43
Facebook Twitter LinkedIn

Over september is er één stijl van de negen uit de Morningstar Style Box die duidelijk boven alle andere uitsteekt: Large-Cap Waarde met een winst van 5%. Het contract met Large-Cap Groei is groot, want die stijl boekte slechts 2,1% winst.

De winst bij Large-Cap Waarde is grotendeels te danken aan de grote oliebedrijven zoals Royal Dutch Shell, BP en Total, die koerswinsten boekten van respectievelijk 11,2%, 12,3% en 6,5% (alle in euro's). Afgelopen maand was de energiesector de sector met het hoogste rendement (9%) dankzij de sterke stijging van de olieprijs; die ging in september met 10% omhoog.

Ook enkele grote banken boekten flinke koerswinsten, zoals Santander 8,2%, Lloyds 11,1% en BNP Paribas 6,8%.

Koersverliezen bij Groei
Het segment Large-Cap Groei kwam niet verder dan 2,1% winst omdat enkele bedrijven te kampen hadden met koersverliezen. Heineken verloor 5,1%, AP Moller Maersk 7,2%, Hermes International 4% en Ryanair Holdings 9,2%.

European Market Barometer Style Return Sep 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Kijken we vervolgens naar de Mid-Cap en Small-Cap segmenten, dan blijkt daar weinig verschil te zitten tussen Waarde en Groei. Zowel Waarde als Groei boekten koerswinsten van rond de 4%.

Op sectorniveau valt op te mkerken dat in september geen enkele sector koersverlies leed. De slechtst presterende sectoren zijn Consumer Defensive met een koerswinst van 0,5% en Communication Services met 0,8% winst.

European Market Barometer Sector Returns Sep 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Waarderingen
Wat waarderingen betreft zet de trend die we voorbije maanden al zagen door. Geen enkele van de negen segmenten van de Morningstar Style Box is echt goedkoop te noemen. Wel blijkt uit onderstaande tabel dat de Groei-stijl momenteel duurder is dan de Waarde-stijl. Dat geldt voor Large, Mid en Small-Caps.

European Market Barometer Style Valuation Sep 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Op sectorniveau is te zien dat waarderingen eveneens hoger worden. Momenteel zijn er slechts drie sectoren te vinden die een koers/Fair Value verhouding van onder de 1 hebben: Utilities met 0,96, Healthcare met 0,97 en Communication Services met 0,94.

European Market Barometer Sectors Valuation Sep 2017

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer juli: Brede positieve trend in bijna alle segmenten

- Marktbarometer juni: Alle segmenten op verlies

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten