Marktbarometer maart: verschillen tussen stijlen bijzonder klein

Alle beleggingsstijlen uit de Morningstar Style Box hebben in maart een positief rendement behaald, maar de verschillen tussen de negen stijlsegmenten zijn bijzonder klein. Sommige sectoren, zoals technologie en grondstoffen, beginnen intussen erg duur te worden.

Fernando Luque 04 april, 2017 | 11:56
Facebook Twitter LinkedIn

De rendementen van alle negen stijlen uit de Morningstar Style Box schommelden tussen 3 en 4%. Bij de Large Caps deed waarde het iets beter dan groei: 3,9% versus 3,5% in euro's. Binnen de Large Cap Waarde stijl droegen de Franse en Spaanse banken het meest bij aan het rendement, onder andere BNP Paribas (+ 13,2%), Banco Santander (+ 11,5%), BBVA (+ 17,7%), AXA (+ 8,9%) en Societe Generale (+ 13,5%).

Bij Large Cap Groei waren het consumentengoederen-aandelen zoals Inditex (+ 9,0%) of LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (+ 8,7%) die het meest bijdroegen. Maar ook technologie-aandelen zoals SAP (+ 4,6%) of het Nederlandse ASM Holding (+ 8,7%) lieten zich niet onbetuigd.

European Market Barometer Style Returns March 2017

(Klik op grafieken voor vergroting)

Waardering op gevaarlijk terrein
Door het sterke rendement in maart komen sommige segmenten van de Style Box voor de Europese markt op gevaarlijk terrein als het gaat om waardering, met andere woorden; ze worden duur.

Bijvoorbeeld het segment Mid Cap Groei dat een verhouding tussen koers en Fair Value laat zien van 1,12. Maar ook de Waarde stijl wordt duurder. Large Cap Waarde is interessant omdat die stijl afgelopen maand nog het goedkoopst was met een koers/Fair Value verhouding van 1,01, maar door de koersstijgingen in maart is de verhouding opgelopen naar 1,07, zodat het nu de op één na duurste stijl is geworden.

European Market Barometer Style Valuations March 2017

Verschillen tussen sectoren
Zoals gewoonlijk komen de verschillen in rendement en waardering veel duidelijker naar voren op sectorniveau. Wel is het zo dat in maart alle sectoren in Europa de maand afsloten met positieve rendementen. Eén van de best scorende sectoren was Nutsbedrijven die 5,5% won, met name dankzij Enel (+ 8,9%), Gas Natural (+ 11,8%) en Endesa (+ 9,6%).

Ook de technologiesector liet in maart een bovengemiddeld rendement zien met 5,4%. Onder de sterkst presterende aandelen waren het Nederlandse ASML Holding en het Duitse Infineon Technologies met rendementen van respectievelijk 8,7% en 14,0%. Deze sector is momenteel erg duur met een koers/Fair Value verhouding van 1,21. Alleen de sector grondstoffen is nog duurder met een koers/Fair Value van 1,33.

De onderstaande tabel toont de rendementen per sector over de maand maart:

European Market Barometer Sector Returns March 2017

(klik op tabellen voor vergroting)

Voorkeur voor goedkopere sectoren
We blijven op basis van waardering een voorkeur houden voor de sectoren gezondheidszorg en communicatie die beide een koers/Fair Value verhouding hebben van 0,93.

In onderstaande tabel vindt u de waarderingen per sector, uitgedrukt als de verhouding tussen koers (price) en Fair Value, ofwel P/FV:

European Market Barometer Sector Valuations March 2017

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer februari: Europese aandelen zijn duurder geworden

- Marktbarometer januari: grote verschillen tussen sectoren

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten