Morningstar Marktbarometer december: geen enkel segment ondergewaardeerd

Sterke koersstijgingen in december hebben ervoor gezorgd dat geen enkel segment uit de Morningstar Style Box onderwaardering kent. Wel zijn er verschillen tussen sectoren, blijkt uit de Morningstar Marktbarometer over december.

Fernando Luque 11 januari, 2017 | 9:15
Facebook Twitter LinkedIn

Een van de gevolgen van de sterke rally op de Europese markten in het laatste kwartaal van 2016 en vooral in december heeft ertoe geleid dat geen enkel segment van de Europese style box momenteel een onderwaardering kent: alle segmenten hebben een koers/Fair Value verhouding van meer dan 1.

Het aanzienlijke rendement dat de Large Cap Waarde Europese aandelen wisten te boeken in december (+ 8,1% in euro's) heeft van deze stijl, die nog maar een paar maanden geleden een van de meest ondergewaardeerde was, nu een van de meest overgewaardeerde gemaakt met een koers/Fair Value verhouding van 1,05.

European Market Barometer Valuation Dec 2016

(klik op tabel voor vergroting)

De Large Cap Waarde bedrijven hebben het in december heel goed gedaan ten opzichte van Large Cap Groei (+ 8,1% in euro's ten opzichte van + 4,3% in euro's). Maar het verschil is nog groter als we kijken naar het laatste kwartaal: 11,6% vergeleken met 6,4% in euro's.

De large cap waarde bedrijven die in december het meest hebben bijgedragen aan het positieve resultaat van dit segment waren vooral oliemaatschappijen, zoals Royal Dutch Shell, British Petroleum (BP) en Total, met rendementen van respectievelijk 10,7%, 10,6% en 9,7% in euro's. Banken zoals Banco Santander en BNP Paribas hebben ook bijgedragen aan dit resultaat, met stijgingen van 15% en 10,5% in euro's, respectievelijk.

European Market Barometer Style Dic 2016

(klik op tabel voor vergroting)

Diezelfde sectoren, energie en financiële diensten, waren ook verantwoordelijk voor het uitzonderlijk resultaat van het Large Value segment in het laatste kwartaal van het jaar. De sector financiële diensten heeft in die periode het hoogste rendement laten zien met 18,1% in euro, gevolgd door de sector grondstoffen (12,6% in euro's) en energie (9,5% in euro's).

European Market Barometer Sectors Dec 2016 corrected

(klik op tabel voor vergroting)

Binnen het segment Large Cap Groei waren Bayer en Novo Nordisk de bedrijven in de sector gezondheidszorg die het meest hebben bijgedragen aan het positieve rendement in december (gezien hun marktkapitalisatie), met winsten van 11,9% respectievelijk 7,1% in euro's. Ook deden L'Oreal en LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton een duit in het zakje voor de consumentensector, met stijgingen van achtereenvolgens 7,7% en 5,6%.

Op sectorniveau zien we verschillen in rendementen. Niet zozeer in december, want toen boekten alle sectoren winsten tussen de 4 en 8% in euro's, maar doorheen het hele jaar. De sector grondstoffen valt op met een winst van 42% in euro's, gevolgd door de energiesector met 22% rendement. Aan de negatieve kant hebben de sectoren gezondheidszorg en communicatiediensten het boekjaar afgesloten met verliezen van respectievelijk 5% en 9% in euro's.

Het is juist de laatstgenoemde sector, communicatiediensten, die eind december de aantrekkelijkste waardering laat zien, met een verhouding tussen koers en Fair Value van 0,89.

Market Barometer Sectors Valuation Dec 2016

(klik op tabel voor vergroting)

Lees ook eerdere Marktbarometers:

- Marktbarometer november: Waarde verslaat Groei opnieuw

- Marktbarometer oktober: waarderingskloof tussen Waarde en Groei verkleind

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten