Morningstar Marktbarometer november: Waarde verslaat Groei opnieuw

Opnieuw verslaat de Waarde stijl de Groei stijl, zo toont de maandelijke Morningstar Europe Marktbarometer. Daarmee geeft de tweede jaarhelft van 2016 het omgekeerde beeld van de eerste helft te zien.

Fernando Luque 05 december, 2016 | 15:55
Facebook Twitter LinkedIn

Voor de tweede maand op rij hebben waarde-aandelen het in november in Europa beter gedaan dan groei-aandelen. Het Large Cap Waarde segment van de Morningstar Style Box heeft in november een winst geboekt van 2,9% in euro’s vergeleken met een verlies van 0,7% voor het segment Large Cap Groei.

European Market Barometer Nov 2016 a

(klik op tabel voor vergroting)

De grootste bijdrage aan het rendement van het Large Cap Waarde segment afgelopen maand waren sommige Britse banken, zoals HSBC Holdings, Prudential en Barclays met winsten van respectievelijk 9%, 22,7% en 20%, alle in euro’s. Ook het feit dat het Britse pond 5,8% won ten opzichte van de euro heeft bijdragen aan het positieve rendement.

Opvallend genoeg waren in het Large Cap Groei segment de belangrijkste veroorzakers van het verlies eveneens Britse bedrijven, in het bijzonder Vodafone en National Grid met verliezen van achtereenvolgens 6,9% en 7,8% in euro’s.

Voor het eerst dit jaar is het year-to-date rendement voor Large Cap Waarde bedrijven hoger dan het year-to-date rendement van Large Cap Groei bedrijven. Het lijkt erop dat het jaar in tweeën uiteenvalt. Een eerste helft waarin de groei stijl duidelijk de waarde stijl heeft verslagen en een tweede helft waar het tegenovergestelde gebeurt.

European Market Barometer Nov 2016 b

(klik op grafiek voor vergroting)

Dit verschil in rendementen is in overeenstemming met wat we zien in de Morningstar Categorieën (dat is Large Cap Waarde verslaat Large Cap Groei year-to-date) ook als de corresponderende categorierendementen beduidend onder de rendementen van de Style Boxen liggen.

Bijvoorbeeld het year-to-date rendement voor de Large Cap waarde stijl is 3% tegen -2,7% voor de Morningstar Europe Large Cap Value Categorie. Hetzelfde geldt voor het Large Cap Groei segment: 2,6% in euro voor de style box tegen -6,3% voor de Morningstar Categorie.

European Market Barometer Nov 2016 c

(klik op grafiek voor vergroting)

Een van de redenen hiervoor kan zijn dat fondsen hebben belegd buiten hun style boxen. Mid Cap Waarde, Small Cap Value en Small Cap Groei aandelen hebben year-to-date een negatieve prestatie laten zien. Maar dat is niet genoeg om de rendementen van de categorieën te verklaren.

Een waarschijnlijkere verklaring heeft te maken met de blootstelling aan sectoren. De volgende tabel laat zien dat sectoren zoals communicatiediensten, gezondheidszorg of financiële dienstverlening flinke verliezen hebben geleden sinds het begin van dit jaar, respectievelijk 19,3%, 11,6% en 8,8%. Terwijl energie en grondstoffen grote winsten van 22% en 38,8% hebben laten zien gedurende dezelfde periode.

European Market Barometer Nov 2016 d

(klik op tabel voor vergroting)

Deze belangrijke verschillen in sectorrendementen waren ook zichtbaar in november. Sectoren zoals nutsbedrijven of communicatiediensten verloren 6,7% en 4,1% in euro’s terwijl grondstoffen en financiële diensten achtereenvolgens 5,7% en 5,2% wonnen.

Lees ook eerdere Marktbarometers

- Marktbarometer oktober: waarderingskloof tussen Waarde en Groei verkleind

- Marktbarometer september: small caps verslaan large caps

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten