Morningstar zet Skagen Kon-Tiki Under Review na personele wisselingen

Morningstar zet het Skagen Kon-Tiki fonds Under Review nadat het fondshuis enkele personele wijzigingen bekendmaakte. Lead manager Kristoffer Stensrud blijft bij het fonds betrokken, maar in een andere rol. Fondsmanager Hilde Jenssen gaat een andere functie binnen Skagen vervullen. Daardoor is Knut Harald Nilsson voortaan de enige lead manager op dit fonds.

Robert van den Oever 12 oktober, 2016 | 14:32
Facebook Twitter LinkedIn

Skagen voert een aantal wijzigingen door in het team van het Skagen Kon-Tiki fonds. Kristoffer Stensrud, die sinds 2006 deel uitmaakt van het portfolio team en sinds 2014 co-leadmanager op het fonds is, krijgt een andere rol. Stensrud - die in 2014 nog Morningstar European Fund Manager of the Year voor Aandelen Wereldwijd werd - gaat zich volledig toeleggen op aandelenselectie en het ontwikkelen van nieuwe ideeën voor het fonds.

Maarten licensed hilde jenssen skagen 250Co-manager Hilde Jenssen krijgt een andere rol binnen Skagen. Zij wordt per 12 oktober 2016 hoofd van een nieuw team product specialisten. Dit nieuwe team moet volgens Skagen de service en communicatie met klanten versterken.

Jenssen (foto) was sinds oktober 2013 portfolio manager van het Skagen Kon-Tiki fonds. Zij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de fondsindustrie. Morningstar sprak vorig jaar uitgebreid met voormalig fotomodel Jenssen over tegendraadse beleggingen in opkomende markten, de kortetermijnfocus van beleggers en asymmetrische ondernemingen:

- 'Van fotomodel op de cover van Vogue naar een baan als fondsbeheerder is niet echt een recht carrièrepad'

Eén lead manager
Een en ander betekent dat Knut Harald Nilsson voortaan de enige lead manager op het fonds is en dat het beheerteam teruggaat van 5 naar 4 leden.

Under Review
Als gevolg van de wijzigingen zet Morningstar-analist Matias Möttölä het fonds Under Review. Tot dusver had het fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver en een Morningstar Rating van drie sterren.

Möttölä licht zijn stap als volgt toe: 'We hebben het fonds Under Review geplaatst conform het beleid van Morningstar, zodat we alle relevante informatie over de wijzigingen in het team kunnen verzamelen en kunnen overwegen welke effecten die kunnen hebben op onze visie op het fonds. Ook voor deze nieuwe wijzigingen was het verloop in de teams van Skagen al behoorlijk groot, en we blijven enigszins bezorgd over het behoud van talent bij Skagens fondsen.'

Kristofer stensrud skagen kon tiki vierkantNiet tevreden
Het Skagen Kon-Tiki fonds heeft het de afgelopen jaren lastig en dat geeft Stensrud (foto) zelf ook toe: 'We zijn niet tevreden met de prestaties over de afgelopen paar jaar en door deze aanpassingen zorgen we voor een betere organisatie om de rendementen voor onze klanten te kunnen verbeteren.'

Bekijk voor meer informatie over Skagen Kon-Tiki de overzichtspagina van het fonds en lees het fondsrapport dat Morningstar heeft opgesteld.

Lees meer:

- Beleggingsfonds van de Week: Skagen Kon-Tiki

- Kristoffer Stensrud (Skagen) wint Morningstar Fund Manager Award 2014

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten