Wanneer een beleggingsfonds gevaarlijk succesvol wordt

Een beleggingsfonds met indrukwekkende rendementen trekt beleggers aan. Maar een groeiend vermogen onder beheer bij een beleggingsfonds kan het behalen van goede rendementen juist bemoeilijken. Hoe een beleggingsfonds slachtoffer kan worden van zijn eigen succes.

Jeffrey Schumacher, CFA 18 juni, 2015 | 12:22
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen hebben een kritische massa nodig om bestaansrecht te hebben. Wanneer een fonds te klein is, dan drukken de vaste kosten teveel op de resultaten. Ook is het aantrekken van grotere (institutionele) beleggers lastig, omdat deze vaak geen dominante positie in een beleggingsfonds willen innemen. Doorgaans wordt de minimale ondergrens daarom gesteld op een fondsvermogen van EUR 100 miljoen om economisch rendabel en investeerbaar te zijn voor grotere beleggers.

Wanneer een beleggingsfonds verder groeit, dan kan het daar voordelen van hebben. Zo zal de beheerder makkelijker toegang krijgen tot de bedrijven waarin hij belegt, kan hij verder investeren in personele uitbreiding en kunnen schaalvoordelen tot kostenverlagingen leiden. Dat komt het rendement van beleggers ten goede. Overigens is dit laatste helaas geen vanzelfsprekendheid. Morningstar is dan ook sterk voorstander van een degressief kostenmodel, zodat beleggers ook een kostenvoordeel gegund wordt wanneer een vooraf bepaalde vermogensdrempel is bereikt.

Fondsobesitas
Ongeremde groei van het fondsvermogen kan echter een gevaar vormen voor de toekomstige prestaties van een beleggingsfonds. Het eens zo kleine en wendbare fonds kan veranderen in een logge mammoettanker, wat het beheer kan bemoeilijken of het fondsprofiel kan doen veranderen. Zo kan het fonds door zijn groei een (te) grote aandeelhouder worden in een bedrijf of een te groot belang krijgen in een uitgifte van een obligatie. Deze dominantie vormt een risico.

Hieraan verwant is het liquiditeitsrisico. Wanneer een fonds de portefeuillewegingen voor kleinere aandelen of illiquide obligaties bij sterke vermogensgroei wil handhaven, dan kan dit ten koste gaan van de flexibiliteit van een fonds om in deze posities te handelen. Een ander mogelijk gevolg van een sterke vermogensgroei is dat de beheerder gedwongen wordt om meer posities - met mogelijk minder overtuiging - in de portefeuille op te nemen. Vermogensgroei kan dus leiden tot verandering in strategie en de constructie van de portefeuille van een beleggingsfonds.

Naast een stijgend aantal posities kan het ook zo zijn dat de fondsbeheerder ervoor kiest om de marktkapitalisatie van de portefeuille te verhogen door in plaats van small- of mid-cap aandelen te kiezen voor de grotere, meer liquide aandelen in het universum. Een andere mogelijkheid is het ruimer definiëren van het beleggingsbeleid, waardoor het fonds buiten de oorspronkelijke focusgebieden kan beleggen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid