Verkoopgolf treft Europese aandelenfondsen in augustus

Beleggers toonden vorige maand meer risico-aversie en trokken hun geld weg aan uit aandelenfondsen. Daar profiteerden obligatiefondsen van. Dat blijkt uit gegevens van Morningstar over de in- en uitstroom van kapitaal bij beleggingsfondsen.

Ali Masarwah 25 september, 2014 | 16:32
Facebook Twitter LinkedIn

Risico-aversie onder beleggers in Europa zette in augustus de instroom van beleggerskapitaal bij Europese beleggingsfondsen onder druk. Vorige maand konden beleggingsfondsen netto EUR 19,39 miljard bijschrijven en dat is het laagste niveau van netto-instroom in één maand sinds december 2013. Deze risk-off houding wordt geïllustreerd door een stijgende uitstroom bij diverse aandelencategorieën en categorieën met risicovollere obligaties. Deze uitstroom werd ietwat gecompenseerd door de instroom bij opkomende markten aandelenfondsen en minder risicovolle vermogenscategorieën zoals defensieve allocatiefondsen en Europese staatsobligaties (zie onderstaande tabel).

Bij de brede activaklassen gingen obligatiefondsen vorige maand aan kop ofschoon de instroom van EUR 9,24 miljard aanzienlijk lager was dan de EUR 12,73 miljard die beleggers in juli overmaakten naar fixed income. Allocatie- of mixfondsen konden EUR 9,18 miljard bijschrijven en daarmee komt hun groei dit jaar tot en met augustus op een indrukwekkende 13,6 procent. Alternatieve beleggingsfondsen trokken een bescheiden EUR 1,75 miljard aan waar een grote instroom bij multistrategie fondsen enigszins teniet werd gedaan door de uitstroom bij fondsen met een long-short strategie voor Europese aandelen.

Aandelenfondsen leden voor het eerst sinds juni 2013 een netto-uitstroom. De netto-uitstroom bij fondsen in converteerbare obligaties was het grootst sinds de uitverkoop in september 2011. Geldmarktfondsen profiteerden wederom van de voorzichtige houding van beleggers. Deze kortetermijnfondsen, die voor het grootste deel van dit jaar een uitstroom noteerden, boekten in augustus een netto-instroom van EUR 11,56 miljard. Dat is iets minder dan in juli.


(klik op tabel voor vergroting)

Wanneer meer specifiek op het niveau van Morningstar-categorieën wordt gekeken, dan blijkt de verkoopgolf duidelijk bij Europese aandelenfondsen. 12 Van de onderzochte 13 aandelencategorieën voor Europa en de eurozone leden in augustus een netto-uitstroom van in totaal EUR 3,1 miljard. Alleen de Morningstar-categorie ‘Aandelen Europa - dividend’ schreef zwarte cijfers.

Het tweede slachtoffer van de uitverkoop was wederom het segment high yield obligaties. Beleggers over de gehele wereld deden afstand van dit type meer risicovolle obligaties. De categorieën ‘Obligaties USD high yield’, ‘Obligaties EUR high yield’ en ‘Obligaties wereldwijd high yield’ boekten een aanzienlijke uitstroom zoals blijkt uit onderstaande tabel.
Voor de tweede maand op rij kampten beleggingsfondsen in de alternatieve categorie ‘Aandelen Europa long-short’ met een negatieve kapitaalstroom. Vorige maand was dat netto EUR 460 miljoen. Dat is de grootste uitstroom voor deze categorie die bekend is, waar het de afgelopen 5 jaar juist erg succesvol was enm veel geld naar zich toe zag stromen.

(klik op tabel voor vergroting)

De Morningstar-categorie ‘Obligaties EUR gediversifieerd’ kon in augustus de grootste netto-instroom optekenen (zie onderstaande tabel). Wereldwijde obligaties kwamen ook sterk terug. Hier lieten de kolossen Franklin Templeton Global Bond en Franklin Global Total Return een solide instroom zien na een lange periode van uitstroom die teruggaat tot mei 2013.

Ook de categorie ‘Aandelen emerging markets’ trok significant nieuw kapitaal aan. Maar een interessant gegeven is, dat dit niet gelijk was verdeeld over fondshuizen. Waar Wellington Asset Management en Aberdeen een aanzienlijke uitstroom zagen van respectievelijk EUR 139 en EUR 112 miljoen, genoten UBS, Nordea, Pictet en Schoders van een instroom van meer dan EUR 100 miljoen.

Beleggingsfondsen in Aziatische aandelen (exclusief Japan) zaten voor de vijfde maand op rij in een winning mood en namen EUR 1,53 miljard in. Dat is de grootste instroom in één maand ooit. Flexibele obligatiefondsen en defensieve mixfondsen zagen ook een grote vraag. De instroom bij alternatieve multistrategiefondsen kan ook worden gezien als deel van de vlucht van beleggers naar breedgediversifieerde allocatiefondsen.


(klik op tabel voor vergroting)

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten