Morningstars beleggingsbarometer juni

De best en slechtst presterende beleggingscategorieën in mei en dit jaar tot nu toe.

Maarten van der Pas 10 juli, 2014 | 10:29
Facebook Twitter LinkedIn

Best en slechtst presterende beleggingscategorieën



(klik op tabel voor vergroting)


Opvallend bij de best presterende Morningstar-categorieën is, dat grondstoffen een verdeeld beeld laten zien. Edelmetalen presteerden in juni goed, net als vee. Maar andere agrarische grondstoffen zoals graan doen het slecht.

Japanse aandelen zaten vorige maand in de lift dankzij de omvangrijke stimuleringsmaatregelen van de centrale bank Bank of Japan. Na ongekende monetaire verruiming en fiscale stimulering moeten nu structurele hervormingen de economie weer op het groeipad zetten. Het zijn de drie pijlen van de Abenomics, het naar de Japanse premier Shinzo Abe vernoemde herstelprogramma voor de economie. Eerder was er vrees dat de BTW-verhoging in Japan de economische groei zou afremmem, maar de Japanse consument lijkt die goed te verteren.

Vermogensbeheerders zijn positief over Japan. ING Investment Management is sinds eind mei-begin juni weer overwogen op Japan, vertelde Valentijn van Nieuwenhuijzen (hoofd multi-asset strategie bij de vermogensbeheerder) onlangs bij de presentatie van zijn verwachtingen voor de tweede helft van het jaar.

Ook Nathan Gibbs, manager van beleggingsfondsen in Japanse aandelen bij fondshuis Schroders, is positief. Volgens hem zijn de positieve gevolgen van het beleid van de centrale bank en de overheid nog niet ingeprijsd. Gibbs adviseert beleggers om meer naar de binnenlandse bestedingen en minder naar de wisselkoers van de yen te kijken. Ontwikkelingen op binnenlandse markt wegen volgens hem momenteel zwaarder dan de schommelingen in de valutakoers. De Japanse economie normaliseert, terwijl het consumentenvertrouwen verder aantrekt. Ondertussen heeft de centrale bank een solide basis onder de inflatieverwachtingen gelegd, aldus Gibbs.

Indiase aandelen zijn dit jaar tot en met juni de best presterende beleggingscategorie. De koersen zijn sinds de verkiezingsoverwinning van de hervormingsgezinde Narendra Modi in mei sterk gestegen. Overgewaardeerd zijn Indiase aandelen volgens Sanjiv Duggal van het HSBC Global Investment Funds Indian Equity echter nog niet. Dat zei hij recent op de fondsnieuws.nl.

Het geweldig potentieel in India is nog volgens Duggal nog maar deels ontsloten. De bevolking heeft de nieuwe regering volgens de fondsmanager een duidelijk mandaat verschaft om te hervormen. Daarbij profiteert Modi van de maatregelen die de vorige regering in de laatste maanden voor de verkiezingen heeft genomen, zoals het terugdringen van de tekorten (begroting en lopende rekening) en het stapsgewijs afbouwen van subsidies op onder meer brandstof. Daarnaast is er een cyclisch herstel ingetreden, trekken de directe buitenlandse investeringen aan en zijn er voor USD 100 miljard, zo’n 6 procent van het bruto binnenlands product, aan goedgekeurde maar nog niet uitgevoerde infrastructurele projecten. Die geven de economie, mits uitgevoerd, een impuls.

Het overzicht met de best en slechtst presterende Morningstar-categorieën bevat veel meer en minder "exotische" beleggingsbestemmingen. Daarom ook nog een overzicht met het rendement van meer gangbare aandelen- en obligatiecategorieën.



(klik op tabel voor vergroting)


TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten