Pas bij jacht naar rendement op voor exotische beleggingen

Beleggingsgoeroe John C. Bogle waarschuwt obligatiebeleggers en benadrukt nog eens dat lage kosten de beste risicoloze manier voor een beter rendement zijn.

Morningstar Benelux 27 juni, 2013 | 15:19
Facebook Twitter LinkedIn

Eén van de hoogtepunten van de 25ste editie van de Morningstar Investment Conference (Chicago, 12-14 juni) was het optreden van John C. Bogle. Hij is de oprichter en voormalig CEO van fondshuis Vanguard en auteur van diverse bestsellers. Bogle staat bekend om zijn kritische houding ten aanzien van de beleggingsindustrie. En ook nu schuwde hij kritiek niet.

Zo hekelde Bogle beursgenoteerde fondshuizen die volgens hem onmogelijk zowel de belangen van hun aandeelhouders als hun fondsbeleggers kunnen behartigen. Ook waarschuwde hij obligatiebeleggers om in hun zoektocht naar rendement bij de huidige, lage rentestanden kritisch te blijven ten aanzien van risico’s en zich niet massaal te storten op exotische beleggingen zoals high yield obligaties en schuldpapier uit emerging markets. Die brengen volgens hem risico’s met zich mee waar veel beleggers niet mee bekend zijn.

Om zijn argumentatie kracht bij te zetten herhaalde hij zijn aloude adagium dat de beste risicoloze manier om beleggingen beter te laten renderen is om de kosten zo laag mogelijk te houden. Hij rekende zijn toehoorders voor dat beleggers bij een marktrendement van 2 procent en een gemiddelde kostenvoet van een aandelenfonds van 1,2 procent er maar liefst 60 procent van het bruto rendement op gaat aan kosten. 

Groei versus waarde, of toch niet?
Een ander interessante discussie was die tussen topmanagers Steve Wymer, fondsmanager bij Fidelity Growth Company, en Bill Nygren, beheerder van Oakmark Select bij fondshuis Oakmark. Beide heren beschikken over een lang en solide trackrecord voor hun fondsen in Amerikaanse aandelen. Waar Wymer meer bekend staat als “growth” manager en Nygren meer als “value” manager waren er nogal wat punten waar beide heren het met elkaar eens waren.

Zo werd Nygren gevraagd waarom hij als “value” manager het groeiaandeel Apple in zijn portefeuille had. Waarop Nygren reageerde dat hij houdt van bedrijven met groeipotentieel maar dat hij alleen niet bereid is om veel voor die groei te betalen. Zo handelt Apple met een koers/winst verhouding van slechts 8, indien je cash buiten beschouwing laat.

Wymer legde uit waarom hij als “growth” manager belegd was in het aandeel Walmart. Hierbij wees hij op de kwaliteit van het management maar ook op manier waarop hij risico in zijn portefeuille beheert door zowel aandelen op te nemen met een hoog groeiperspectief als die met een lager groeiperspectief. Beiden benadrukten dat het belang van een aantrekkelijke waardering, afgezet tegen de groeiperspectieven op de lange termijn en hoe belangrijk het is dat een bedrijf dividend uitkeert en bereid is om eigen aandelen in te kopen, hetgeen getuigt van een verantwoordelijke allocatie van kapitaal.

De essentie van de Morningstar Investment Conference is om financiële adviseurs in gesprek te laten gaan met fondsmanagers en andere financiële experts en hen direct te bevragen over hun portefeuilles en visies op de markt. Zodat de adviseurs hun klanten, de uiteindelijke beleggers, beter kunnen informeren en adviseren. Onderwerpen die dit jaar e revue passeerden varieerden van bewezen actieve beleggingsstrategieën en bedrijfsobligaties tot een verkenning van het macro-economisch landschap en een discussie over beleggingskansen in internationaal perspectief.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten