Morningstar beoordeelt rentmeesterschap ondernemingen

eBay en McDonald's zijn 'Exemplary'. Onder meer Heineken, AkzoNobel, DSM, Air France-KLM, ASML, Apple, ArcelorMittal en Oracle noteren 'Standard'.

Maarten van der Pas 08 juni, 2012 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn
UPDATE: nieuwe waarderingen voor 3M, Amazon.com, Fiat, General Electric, JP Morgan en NTT DoCoMo.

De aandelenanalisten van Morningstar hanteren sinds dinsdag 1 mei een nieuwe methode om de stewardship (rentmeesterschap, corporate governance) van ondernemingen te waarderen. De nieuwe waarderingsstandaarden zijn 'Exemplary', 'Standard' en 'Poor'.

Voor hun waardering van de stewardship kijken de analisten naar besluiten van het bestuur van een onderneming over allocatie van kapitaal en factoren als de financiële hefboom, investeringsstrategie, timing en waardering van investeringen, beleid rond dividend en aandeleninkoop, uitvoering, beloning, en boekhoudpraktijken. Als een onderneming bijvoorbeeld dure overnames heeft gedaan die aandeelhouderswaarde hebben vernietigd en de operationele kosten en kosten van kapitaal laten een alarmerende stijging zien, dan krijgt het de rating 'Poor'.

Deze nieuwe waarderingsmethodologie moet beleggers helpen om die ondernemingen te vinden die het beste in het belang van aandeelhouders handelen. De aandelenanalisten kijken nu meer naar managementbesluiten en de gevolgen daarvan voor het rendement op geïnvesteerd kapitaal en de investering van aandeelhouders.

Morningstar wijst de waaderingen 'Exemplary', 'Standard' en 'Poor' toe  op een absolute basis van ideaal rentmeesterschap en vergelijkt een onderneming niet met concurrenten of andere ondernemingen in een sector.
De meeste ondernemingen krijgen een 'Standard' rating, wat ook kan worden gezien als een default rating in het geval er geen informatie is om een waardering toe te kennen.

Inmiddels hebben al 300 ondernemingen de nieuwe stewardship rating. Uiteindelijk krijgen 1.200 ondernemingen in het wereldwijde universum van Morningstar's aandelenanalisten de waardering.

De volgende ondernemingen waarvan een aandelenanalyse op deze site staat hebben al een een nieuwe waardering van hun rentmeesterschap (klik op de link om naar het analistenrapport te gaan:

Exemplary
3M

Amazon.com

Berkshire Hathaway

eBay

McDonald’s

JP Morgan


Standard
ArcelorMittal

Air France-KLM

AkzoNobel

Apple

ASML

Cisco

DSM

Fiat

France Telecom

General Electric

General Motors

Heineken

Intel

Johnson & Johnson

NTT DoCoMo

Oracle

Procter & Gamble

Reckitt Benckiser


Klik hier voor een overzicht van alle aandelenrapporten.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten