Morningstar European Fund Manager of the Year Awards

De genomineerden voor de tweede European Conference voor Institutionele beleggers in Wenen zijn bekend.

Morningstar Europe Editor 09 maart, 2012 | 9:33
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar European Fund Manager of the Year Awards worden dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer uitgereikt en de genomineerden voor 2012 vormen een werkelijk uitzonderlijke groep van getalenteerde beheerders. De awards worden toegekend op basis van de toekomstgerichte visie van ons team van meer dan 30 in heel Europa werkzame fondsanalisten.  De genomineerden moeten over het afgelopen kalenderjaar natuurlijk goede prestaties kunnen voorleggen; conform onze benadering van kwalitatief onderzoek, leggen we echter ook grote nadruk op de algehele pluspunten van het product, gebruikmakend van onze op vijf elementen gebaseerde beoordeling. Naast de prestaties wegen wij de kwaliteit van de beheerders mee, evenals de kracht van het proces dat voor het fondsbeheer wordt toegepast, de kwaliteit van de moedermaatschappij - inclusief hoe zij beleggers in de fondsen behandelt - en de kosten.

Wij startten het awardsprogramma in 2009, als een manier om beleggers te wijzen op beheerders die zich echt van de rest onderscheiden, en om het uitstekende onderzoek van ons analistenteam te onderstrepen.  Sinds die tijd is onze onderzoekscapaciteit in Europa verder toegenomen, ons team van analisten uitgebreid en bestrijken wij inmiddels 1.400 fondsen.

Op basis van dit uitgebreide onderzoek, kunnen wij nu de genomineerden bekendmaken voor de European Fund Manager of the Year Awards 2012. Opnieuw onderscheiden wij twee van de beste fondsbeheerders in heel Europa: European Equity Manager of the Year en Global Equity Manager of the Year.

De volgende beheerders zijn door Morningstar’s Europese analisten voor de onderscheidingen genomineerd.  De winnaars zullen worden bekendgemaakt tijdens de http://corporate.morningstar.com/euconf/euconf_home.asp Morningstar Investment Conference, Europe in Wenen op 15 maart a.s.

European Equity Manager of the Year 
Charles Montanaro

Montanaro European Smaller Companies
Charles Montanaro beschikt over heel wat kwaliteiten die wij in een beheerder waarderen.  Hij heeft al bijna dertig jaar ervaring in Europese small-caps en maakt hier uitstekend gebruik van in het door hem opgerichte Europese small-cap fonds Montanaro.  Hij heeft een sterk team van ervaren analisten en beheerders opgebouwd en een solide en zorgvuldig beleggingsproces ontwikkeld, dat in zijn hele onderneming wordt gebruikt. Beter nog, hij is in staat gebleken de soms tegenstrijdige belangen als fondsbeheerder en bedrijfseigenaar goed in evenwicht te houden.  Hij belegt bijvoorbeeld zelf in aanzienlijke mate in zijn fondsen, waaruit blijkt dat hij overtuigd is van zijn benadering. Ook menen wij dat de structuur van de prestatievergoeding de belangen van beheerder en fondsaandeelhouders op één lijn brengt.

Montanaro gebruikt een zorgvuldig beleggingsproces en het onderzoek dat zijn team uitvoert, is essentieel voor het succes van Montanaro European Smaller Companies. Hij maakt gebruik van bedrijfseigen onderzoek om in marktniches groeiende bedrijven te vinden met een sterke balans, cashflow en dividendopbrengst. Wij geloven dat zijn lange ervaring in de sector hem een voorsprong biedt, omdat hij in de loop van de jaren nauw heeft samengewerkt met de beslissers in bedrijven en een sterk inzicht heeft ontwikkeld in groeivooruitzichten en de hindernissen hiervoor. Montanaro houdt de bedrijven geduldig in portefeuille tot zij hun volledige groeipotentieel hebben gerealiseerd; dit blijkt ook uit de lage omloopsnelheid van de portefeuille. 

De langetermijnaanpak van de beheerder is de afgelopen jaren duidelijk voor het voetlicht gekomen. In 2008 werd het fonds met een aanzienlijke daling geconfronteerd en verloor het 52% procent aan waarde. Montanaro bleef echter bij zijn benadering en wijzigde de portefeuille slechts marginaal. Zodoende profiteerden beleggers in het fonds in zowel 2009 als in 2010 van een zeer sterk herstel. In deze jaren leverde het een rendement van respectievelijk 51% en 43 procent op, waarmee het de in 2008 geleden verliezen goedmaakte en aanzienlijk beter presteerde dan de Morningstar-categorie Aandelen Europa Small Cap. Hoewel het fonds 13,3 procent verloor in de lastige markt van 2011, beschermde Montanaro het kapitaal van de beleggers veel beter dan zijn concurrenten, die gemiddelde 3,24 procentpunten meer inleverden.

Laurent Dobler en Arnaud Cosserat
Renaissance Europe
Laurent Dobler and Arnaud Cosserat zijn zeer ervaren fondsmanagers van Europese aandelen. Dobler begon in 1995 bij de in Paris gevestigde boetiek Comgest, terwijl Cosserat in 1996 in dienst trad. De twee leiden Comgest’s  team dat bestaat uit acht Europese aandelen fonds managers, waar stabiliteit hoog in het vaandel staat. Zij hebben een uitstekend track record op het in Frankrijk gevestigde vlaggenschip fonds Renaissance Europe. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de offshore vehikels van Europese aandelen die gezamenlijk gemanaged worden. De sterke lange termijn resultaten tonen Comgests bewezen en zeer onderscheidende benadering ten aanzien van vermogensbeheer kunnen het best samengevat worden met "kwaliteit"en groei ". Als zodanig zullen ze niet investeren in een zeer cyclische namen, en vermeden zij financials al voor financiële crisis in 2007-2008. Hun aanpak leed wel tot perioden van underperformance, zoals in 2009 bleek toen de markt geleid werd door lagere kwaliteitsaandelen, maar belangrijker nog is dat zij het kapitaal van de belegger beschermde tijdens de moeilijke neergaande marktomstandigheden, zoals in 2008 en 2011. Dit heeft geresulteerd in sterke compounded returns over tijd. Dit, in combinatie met Dobler en Cosserat die zich inzetten als verantwoordelijke rentmeesters van het kapitaal van beleggers maakt hen voor de hand liggende kandidaten voor onze Fund Manager van het Jaar Awards.

Fabio Di Giansante
Pioneer Funds Euroland Equity

Fabio Di Giansante nam in augustus 2006 het beheer van Pioneer Funds Euroland Equity over en heeft sinds die tijd indrukwekkende resultaten voor beleggers gerealiseerd in zeer diverse marktsituaties — een uitzonderlijke prestatie gezien de marktvolatiliteit tijdens de periode.  Hij heeft dit bewerkstelligd door zich duidelijk op een bottom-up aandelenselectie te richten, waarbij hij op zoek gaat naar groeibedrijven van goede kwaliteit met een potentieel dat volgens hem nog niet volledig is herkend door de markt. Hoewel hij ook gebruik kan maken van het onderzoeksteam van Pioneer om ideeën op te doen, heeft hij eerder de functies van beheerder en analist gecombineerd en is hij niet bang om zijn eigen ideeën voor het fonds te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is Ryan Air, een aandeel dat al lang deel uitmaakt van deze portefeuille. Di Giansante steekt daarnaast tot 25 procent van de fondsactiva in “satelliet”-aandelen die meer inzetten op de korte termijn en wij menen dat dit het fonds concurrentievoordelen oplevert.

Hoewel de marktomstandigheden geresulteerd hebben in een licht verlies over de afgelopen vijf jaar, is dit fonds minder in waarde gedaald dan 90 procent van zijn concurrenten in de categorie Aandelen Eurozone Large Cap en behoort het over de afgelopen één, drie en vijf jaar tot de twintig procent best presterende fondsen van de categorie. Dit werd gerealiseerd met iets minder volatiliteit dan het gemiddelde. Het is voor beleggers ook relatief gemakkelijk om in het fonds te blijven geloven: De prestaties ervan behoorden tot het topkwartiel in elk kalenderjaar sinds Di Giansante aan het roer staat, behalve in 2008, toen het in lijn lag met de mediaan van de vergelijkbare groep.

Global Equity Manager of the Year 
Kristoffer Stensrud, Knut Harald Nilsson, Cathrine Gether en Ross Porter
SKAGEN Kon-Tiki
Beheerder Kristoffer Stensrud is een van de veteranen van de fondswereld — een zeldzaamheid in een branche die wordt gekenmerkt door een sterk verloop onder beheerders. Hij was in 1993 mede-oprichter van SKAGEN, beheert dit fonds voor opkomende markten sinds de oprichting ervan in 2002 en beheert tegelijkertijd ook andere producten zoals SKAGEN Vekst en SKAGEN Global. Met dit fonds wist hij de benchmarkindex sinds 1993 elk kalenderjaar te verslaan, een zeldzame prestatie

Naarmate het fondsvermogen toenam, is het team van SKAGEN uitgebreid. Knut Harald Nilsson, die in 2006 bij het team kwam, heeft ervaring als analist sinds 1993. Cathrine Gether werkt sinds 2009 voor het fonds en Ross Porter werd intern overgeplaatst om het team verder te versterken, maar is al sinds 2000 voor de onderneming werkzaam. We menen dat de mensen achter dit fonds essentieel zijn voor het succes ervan. Het proces kan het best omschreven worden als tegendraads, en de beheerders zoeken naar koopjes onder weinig populaire of in de vergetelheid geraakte aandelen om deze aan de portefeuille toe te voegen. Het gaat allemaal om bijzondere ideeën en het vinden van aandelen en zij stellen zich zeer flexibel op. Ze zijn ook bereid om aandelen uit ontwikkelde markten met blootstelling aan opkomende economieën te kopen, als zij menen dat deze de beste kansen bieden. In de financiële sector, die gezonde rendementen heeft opgeleverd voor beleggers in het fonds, heeft het heel andere keuzes gemaakt dan de concurrentie. Aandelen als Aberdeen, Standard Chartered en Gjensidige maken deel uit van de portefeuille. Flexibiliteit alleen is echter niet genoeg: hier moet goed gebruik van worden gemaakt en Stensrud en zijn team hebben dat gedaan. Vanaf 1 mei 2002 tot en met 31 december 2011 leverde het fonds een rendement op jaarbasis van 17,8 procent (gemeten in EUR) op, het dubbele van de 7,1 procent (gemeten in EUR) van het gemiddelde fonds voor opkomende markten wereldwijd tijdens dezelfde periode.

Andrew Headley; Charles Richardson
Veritas Global Equity Income, Veritas Global Focus
Charles Richardson en Andrew Headley vormen een zeer ervaren beheerteam dat zowel Veritas Global Focus als Veritas Global Equity Income met succes leidt en consequent een sterke outperformance levert. Het duo werkte eerder samen bij Newton Investment Management en beheert deze twee fondsen van Veritas sinds juni 2005. Ze worden ondersteund door een ervaren en stabiel team van analisten. De beheerders gebruiken de diensten van het team op de juiste manier en passen zorgvuldig het themagebaseerde proces toe waarvan zij duidelijk sterk overtuigd zijn. Dit heeft niet alleen tot een aanzienlijke maar ook tot een consistente outperformance geleid in de twee verschillende mandaten, in wisselende marktomstandigheden.

Over de vijf jaar tot eind 2001 presteerde Veritas Global Equity Income op jaarbasis 7,9 procent beter dan de Morningstar-categorie Aandelen Wereldwijd Large Cap Waarde; Veritas Global Focus, dat tot dezelfde categorie behoort, presteerde op jaarbasis 8,07 procent beter dan de concurrentie. Beide fondsen versloegen in 2006, 2007, 2008 en 2009 hun Morningstar-categorie en de MSCI ACWI Index. In 2010, toen veel vergelijkbare fondsen een lastig jaar hadden, bleef Veritas Global Income achter bij de index  met 131 bp, en presteerde het 2,8 procentpunten beter dan de categorie. In 2011, toen een onderweging aan de VS vooral slecht uitpakte voor niet op inkomsten gerichte fondsen, versloeg Veritas Global Focus de index met 7,3 procentpunten en presteerde het 9,4 procentpunten beter dan zijn categorie.

Rajiv Jain
Vontobel Global Value Equity, Vontobel Emerging Markets Equity
Rajiv Jain houdt zich bezig met een breed beleggingsuniversum, dat aandelen uit zowel ontwikkelde als opkomende economieën omvat. Om succes te boeken op dit grote terrein moet duidelijk gekozen worden voor een zorgvuldig en reproduceerbaar beleggingsproces, en Jains benadering voldoet aan deze criteria. Hij zoekt naar kwaliteitsbedrijven met een sterke en duurzame groei, waarvoor hij met een sterke overtuiging de winsten voor de komende vijf jaar kan voorspellen. Acht op sector gespecialiseerde analisten werken in New York met hem samen om dergelijke kansen te vinden.

De strategie blijft vaak achter wanneer aandelen van lagere kwaliteit sterke koersstijgingen laten zien, zoals bij beide fondsen het geval was in 2009. De voordelen op langere termijn zijn echter duidelijk: In de eerste plaats ligt het neerwaartse risico duidelijk lager dan bij de concurrentie. In 2011 steeg Jains Vontobel Global Value bijvoorbeeld met 7,4 procent (gemeten in EUR), ten opzichte van een verlies van 10,6 procent (gemeten in EUR)voor het gemiddelde van de categorie Aandelen Wereldwijd Large Cap Groei. Vontobel Emerging Markets Equity won in 2011 0,05 procent (gemeten in EUR). Wij geven toe dat dit niet indrukwekkend klinkt, maar het is fantastisch vergeleken met de daling van 18,3 procent voor het gemiddelde fonds in de categorie Aandelen Emerging Markets Wereldwijd.

Deze fondsen zijn niet geschikt voor beleggers die in elk marktklimaat een outperformance willen zien. Wij zijn echter onder de indruk van Jains vaardigheid in aandelenselectie en de sterke mate van overtuiging in zijn proces en van zijn vermogen om extra rendement te leveren en tegelijkertijd de verliezen over de gehele marktcyclus binnen de perken te houden. Voor beleggers is dit een zeer aantrekkelijke combinatie.

Lees ook 

Morningstar Investment Conference Europe

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten