Hoeveel moet ik beleggen in ETFs?

Bij ETFs zijn asset allocatie en diversificatie het belangrijkst.

Christine Benz 06 maart, 2012 | 11:11
Facebook Twitter LinkedIn

Hoeveel moet ik in ETFs  aanhouden?
Ik weet niet hoe dikwijls ik deze vraag, of varianten ervan, al heb gehoord. Wanneer we verder kijken, blijkt dat de belegger een ETF beschouwt als een afzonderlijke - en misschien enigszins exotische - activaklasse op zich, eerder dan wat het daadwerkelijk is: een vehikel dat een verschillend aantal beleggingstypes kan omvatten.

Inderdaad, ETFs kunnen exotisch en misschien gevaarlijk zijn, vooral wanneer het eng toegespitste sectorvehikels betreft en het gaat om ETFs die een hefboomwerking hanteren. Maar ETFs kunnen ook bijzonder veilig zijn – bijvoorbeeld SPDR Barclays Capital 1-3 Month T-Bill (BIL) staat op de risicoschaal slechts één plaats achter een geldmarktfonds. Voor wat betreft de onderliggende beleggingen, is het ETF-universum op dit punt vrijwel net zo divers als het universum van traditionele beleggingsfondsen.

Zich eerst concentreren op het vehikel dat u wilt gebruiken – ongeacht of u nu wilt beleggen in ETFs, traditionele fondsen of individuele aandelen en obligaties – zonder eerst naar behoren aandacht te besteden aan de activamix is net zoals het uitkiezen van lichtarmaturen en waterkranen voor uw nieuwe huis terwijl u nog geen een geschikte locatie voor het huis hebt uitgekozen of het bouwplan hebt goedgekeurd.

Het eerste wat de meeste beleggers moeten doen is nagaan in welke vorm ze gaan sparen/beleggen. Als dit eenmaal vaststaat, moeten ze een geschikte mix van aandelen, obligaties en cash vinden voor hun belegging. Dat is meteen ook de grootste bepalende factor voor de beleggingsresultaten van een portefeuille. Vrijwel alle beleggers zouden een combinatie van alle drie de beleggingstypes in hun portefeuille moeten hebben.

Pas hierna heeft het zin na te denken over de specifieke beleggingen, ongeacht of het gaat om traditionele actief beheerde fondsen, traditionele indexfondsen, ETFs, of individuele aandelen en obligaties. De ene strategie is niet beter dan de andere. Tal van succesvolle beleggers gebruiken een of andere combinatie van deze vehikels, en met succes.

Maar nu even ter zake: hoeveel moet ik aanhouden in ETFs?
De kapitaalallocatie (waar u belegt) en de activa-allocatie (waarin u belegt) zouden moeten overheersen bij het overwegen van de specifieke kenmerken van een belegging. Hiermee willen we echter niet zeggen dat de vraag hoeveel u in ETFs moet aanhouden, geen zinvolle vraag is. Hieronder vindt u een aantal belangrijke vragen die u zichzelf kunt stellen om te bepalen hoeveel u van uw activa moet aanhouden in ETFs.

Hoeveel controle wilt u over uw activamix?
Eén groot voordeel van ETFs ten opzichte van actief beheerde fondsen, is dat aangezien ze vrijwel allemaal specifieke indices volgen. Hiermee kunt  u inspelen op een bepaald segment van de markt. Aangezien er geen fondsmanager  aan het roer staat, merkt u niet als het ETF, dat toegespitst is op mega-caps, plots cash hamstert of kleine aandelen opslokt. Met een ETF krijg je wat je ziet, wat aantrekkelijk kan zijn voor degenen die een strikte controle willen uitoefenen over hoeveel ze in verschillende activaklassen aanhouden. Die focus kan echter wel een keerzijde hebben.

Wanneer u een actieve beheerder zoekt om u te beschermen bij marktdalingen of om kansen te pakken wanneer effecten goedkoop worden, moet u geen ETFs aanhouden. Bij ETFs bent u zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van dergelijke transacties.

Wilt u er een tactisch spel van maken?
In ongeveer dezelfde geest kunnen ETFs aantrekkelijk zijn voor hen die ETFs willen gebruiken om op korte termijn tactisch in te zetten op verschillende sectoren en activaklassen. ETFs kunnen namelijk binnen het verloop van één dag verhandeld worden, waardoor snel gereageerd kan worden op real-time gebeurtenissen. En gezien de zuivere aard van ETFs en het feit dat sommige ervan zich focussen op zeer nauwe marktsegmenten en gebruik maken van hefboomwerking, maken ETFs het voor speculanten mogelijk hun posities met enige mate van precisie uit te voeren. Vanzelfsprekend kunnen dergelijke speculatieve acties ook verschrikkelijk de mist in gaan en de kostprijs van de transacties kan behoorlijk oplopen.

Wat is uw track record inzake de selectie en het behouden van actief beheerde fondsen?
Tot slot, wanneer u wilt weten hoeveel u moet inzetten op ETFs (of welk indexfonds dan ook), is het interessant uw track record te evalueren inzake het selecteren van actief beheerde fondsen in het verleden. Heeft u goed gepresteerd bij het selecteren van fondsen op basis van hun fundamentele verdiensten, zoals lage kosten en een gedisciplineerde strategie en dan hier aan vastgehouden?

Of heeft u een fonds op zijn hoogste koers gekocht om het vervolgens in paniek te verkopen toen het rendement zijn onvermijdelijke dieptepunt bereikte? Komt dit laatste scenario het dichtst in de buurt van uw beleggingspatroon? Dan kunt u het best blijven bij passieve index trackers die u kunnen helpen bij het wegnemen van enige zelftwijfel waardoor beleggers die actieve beheerders selecteren zich geplaagd kunnen voelen.

Dit artikel maakt deel uit van een serie over de basisbeginselen van beleggen in ETFs. Lees ook:

Moet ik overstappen van een traditioneel fonds naar een indexfonds?

Morningstar's Director of Personal Finance Christine Benz vertelt of u een traditioneel indexfonds moet inruilen voor een ETF?

Heb ik ETFs nodig in mijn portfolio?
Door de populariteit van ETFs kunnen beleggers het gevoel hebben iets te missen wanneer ze geen ETFs in hun portefeuille hebben. Dit is niet het geval.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christine Benz  is Morningstar's director of personal finance and author of 30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances and the Morningstar Guide to Mutual Funds: 5-Star Strategies for Success. Follow Christine on Twitter: @christine_benz and on Facebook.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten