En de Morningstar Awards gaan naar…

Ik heb goed nieuws voor u: de genomineerden voor de Morningstar Awards zijn bekend! Er zijn drie opvallende conclusies te trekken.

San Lie, 08 februari, 2012 | 17:09
Facebook Twitter LinkedIn

Het Morningstar Award-seizoen is aangebroken. Dat liet ik u in mijn vorige column al weten. Deze week hebben we de laatste checks gedaan en het lijkt erop dat we de lijst van genomineerde fondsen kunnen goedkeuren en… kunnen aankondigen!

Zonder nu al enige hint te geven richting genomineerden en potentiële winnaars, wil ik nu alvast een drietal opvallende zaken noemen:

  • De genomineerde fondsen komen uit een brede range aan fondshuizen
  • Tegelijkertijd zijn er een aantal fondshuizen die binnen een bepaalde categorie goed scoren
  • Een aantal relatief onbekende fondsen levert goede prestaties

Hoewel je deze gegevens op verschillende manieren kunt interpreteren, is voor mij de rode draad: fondshuis specialiseer uzelf en focus op die strategieën waar u echt goed in bent! En belegger: oriënteer u goed voordat u een bepaald fonds aanschaft! Waarom een obligatiefonds kopen van een fondshuis dat bewezen kwaliteiten op aandelenterrein heeft en andersom.

Waarschuwing
Ik heb ook nog een waarschuwing voor u als belegger: koop niet klakkeloos de fondsen die door ons zijn genomineerd voor een Award en/of er binnenkort een winnen. De Morningstar Awards worden uitgereikt aan dié fondsen die over het afgelopen jaar en de jaren daarvoor toegevoegde waarde aan u hebben geleverd in termen van rendement en risico. Die fondsen en beheerders willen we graag even in het zonnetje zetten, net zoals de Oscars worden uitgereikt aan de beste film over het afgelopen jaar.

Een Award is geenszins een aanbeveling om het fonds te kopen, maar het rechtvaardigt wel een nadere bestudering van het fonds van uw kant. Uiteraard hebben we de fondsen waarvan wij als analist het vermoeden hebben dat er iets mee aan de hand is, uitgesloten van een prijs.

En de winnaars zijn....Oh nee, daar moet u nog even op wachten. Op 21 maart worden de Morningstar Awards uitgereikt!


Lees ook de andere columns van San Lie
Het Award-seizoen is weer aangebroken!

Geen reden tot paniek

Fondsmanagers dienen hun eigen maaltijd te verorberen

Goedkoop is geen duurkoop

Blijf niet hangen in het verleden

Doe het wel met stijl

Rentmeesterschap gezocht!

Bevlogenheid gezocht!

De toekomst staat niet in de sterren

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten