Belangrijke beleggingsoverwegingen bij de technologiesector

Acht belangrijke zaken waar een belegger weet van moeten hebben als hij wil investeren in technologie-aandelen.

Morningstar 14 oktober, 2011 | 22:47
  • Opkomende economieën staan nog aan het begin van de adaptatie van IT, waardoor groei waarschijnlijk niet zo robuust is als in ontwikkelde economieën. Een sterke groei vanuit de opkomende markten zal de seculiere groei voor de technologiesector helpen aandrijven.
  • Hoewel concurrentievoorsprongen in de technologiesector kwetsbaar zijn voor aantasting, hebben technologie-ondernemingen waarvan de Morningstar de concurrentievoorsprong beoordeelt als ‘wide’ een rentabiliteit waar maar weinig anderen aan kunnen tippen. De 14 ondernemingen met een grote concurrentievoorsprong in Morningstar’universum behaalden de afgelopen jaar gemiddeld een operationele marge van 25 procent en een buitengewoon rendement op geïnvesteerd kapitaal.
  • Afnemers willen complete oplossingen van één leverancier. Dat leidt tot fusies en overnames omdat grote technologie-ondernemingen de gaten in hun productportefeuille proberen te vullen.
  • Concurrentievoorsprong in de technologiesector resulteert vaak in exceptionele rendementen op geïnvesteerd kapitaal vanwege de neiging van de sector om zich te groeperen rond één standaard zoals Windows van Microsoft en de 86-bits architectuur van Intel. Dat leidt tot een sterk netwerkeffect waarbij de grote hoeveelheid gebruikers van de standaard weer nieuwe gebruikers aantrekt.
  • Cloud computing is één van de belangrijkste technologische trends. Hierbij staat sofware niet meer op bedrijfsservers of op de pc van gebruikers, maar op een server van een leverancier waarbij de programma’s via internet worden geraadpleegd. Gebruikers kopen niet zoals nu in één keer een licentie om software te mogen installeren en gebruiken, maar betalen bijvoorbeeld voor het gebruik per maand.
    Hoewel de cloud computing race nog in een beginstadium verkeert, ziet Morningstar in Microsoft en Google de mogelijke winnaars vanwege hun expertise met software  wat hen de mogelijkheid biedt om in hoge mate geautomatiseerde data centers te bouwen.
  • De besturingssystemen voor smartphones iOS van Apple en Android van Google zullen de smartphone markt domineren en dwingen concurrenten Nokia, Microsoft en Research in Motion tot een kleine rol in een zeer grote en aantrekkelijke markt.
  • De grootste ontwikkeling in software is de voortgaande groei van software-as-a-service model (SaaS). Morningstar verwacht dat SaaS-leveranciers de komende jaren dubbelcijferige groei blijven laten zien. Omdat Saas-technologie volwassen wordt en klanten zich  in toenemende mate gemakkelijker voelen met het gebruik van software die door derden wordt beheerd en geleverd.
  • Fabrikanten van halfgeleiders zouden moeten profiteren van de enorme toename van data- en internetverkeer in de komende jaren. Draadloze en traditionele netwerken met draad zullen afhankelijk zijn van geavanceerde chips om dit verkeer efficiënt de hele wereld over te sturen.

Over de auteur

Morningstar