12 Topaandelen

12 Aandelen waarvan de analisten van Morningstar vinden dat ze ondergewaardeerd zijn en/of de onderneming een sterke concurrentiepositie heeft.

Pieter Bailleul 06 juli, 2011 | 14:48
Facebook Twitter LinkedIn

 

Ga naar de online aandelengids --> 

De top 12 aandelen zijn aandelen waarvan de Morningstar aandelen analisten vinden dat ze ondergewaardeerd zijn en/of een sterke concurrentiepositie hebben binnen hun industrie. Deze aandelen zijn over 6 sectoren verdeeld in de sectoren technologie, consumentengoederen, grondstoffen, financiële dienstverlening, energie en gezondheidszorg. Deze sectoren geven ieder weer 2 top aandelen die geselecteerd zijn door Morningstar. Deze zouden zeker een goede aanvulling kunnen zijn voor een goede aandelenportefeuille. Deze keer in de top 12 aandelen:

×        AMD

×        Apple

×        General Motors

×        Reckitt Benckiser

×        General Electric

×        Ternium

×        Wells Fargo

×        Banco Santander Brasil

×        Transocean

×        Range Resources

×        Thermo Fisher

×        Covidien

Ieder aandeel heeft zijn eigen kracht en elk van deze 12 internationale aandelen hebben een reden waardoor ze momenteel ondergewaardeerd zijn dan wel een sterke concurrentiepositie hebben. Startend met Advanced Micro Devices (AMD) dat de eeuwige nummer twee lijkt te zijn na Intel op de markt voor microprocessoren. Het gebrek aan schaalgrootte van AMD in vergelijking met Intel zet de onderneming voor de lange termijn op achterstand. Intel zal over het algemeen de overhand houden, maar AMD weet zijn grotere rivaal af en toe de loef af te steken met innovaties. Het andere technologie bedrijf dat het goed blijft doen is Apple. Apple heeft momenteel drie groeimotoren. De groei van deze platforms wordt aangevuld met de verkoop van media en toepassingen via iTunes met ruime marges en Morningstar verwacht dat die marges verder zullen toenemen.

Op het gebied van consumentengoederen zien we ook we een oude bekende en een relatief onbekende terug. Beginnend bij General Motors Company (GM) is ontstaan na het faillissement van General Motors Corporation en door een 363-verkoop in juli 2009. Het “nieuwe” GM is totaal verschillend van het “oude”, vooral in de VS. Het oude GM bezat acht merken, het “nieuwe” GM heeft echter slechts vier merken behouden. GM telt nu wereldwijd 13 merken en is opgedeeld in vier segmenten. Het daarentegen relatief onbekende maar zeker niet minder succesvolle  Reckitt Benckiser Group heeft de handen vol. De onderneming is bezig met de integratie van de overgenomen geneesmiddelenfabrikant SSL International en rondde onlangs de overname van Paras Pharmaceuticals af. Na 12 jaar aan het roer vertrekt de Nederlandse CEO Bart Becht bovendien later dit jaar. Morningstar meent dat de ontwikkeling in de richting van OTC-categorieën met hogere marges een slimme zet is. Vooral omdat de groei in huishoudproducten in de ontwikkelde markten minder snel verloopt. 

De alleskunner General Electric in de sector industrie wordt geleid door CEO Jeff Immelt. Morningstar is van mening dat nu de recessie achter ons ligt topman Jeff Immelt eindelijk de portefeuille heeft die hij wil. Immelt heeft GE  afgeslankt tot een indrukwekkende verzameling van kernactiviteiten. Mediaconglomeraat NBC Universal zal tegen het einde van het jaar uit beeld verdwijnen, waarna de divisies energie, gezondheid en luchtvaart overblijven. Dit zijn naar mening van Morningstar allemaal activiteiten met een grote concurrentievoorsprong. Waar GE net uit moeilijk vaarwater komt, komt Ternium nu juist in moeilijker vaarwater. De inflatiezorgen in Argentinië betekenen een struikelblok, aangezien de regering de onderneming heeft gedwongen de prijsverhogingen ongedaan te maken die het bedrijf in januari 2011 wilde doorvoeren. Ternium verweert zich echter tegen deze prijsmaatregelen. Volgens Morningstar zal het omzetverlies minimaal zijn, omdat het een bescheiden prijsverhogingen betrof en bedoeld is om inflatie te bestrijden.

In sector financiële diensten zijn Wells Fargo Company en Banco Santander Brasil terug te vinden. Wells Fargo is voornamelijk bekend door zijn Amerikaanse activiteiten en is één van de duidelijke winnaars van de financiële crisis. Wells Fargo hanteert een pakketgebaseerde verkoopbenadering. Hierdoor behaalt de bank een stabiele, bovengemiddelde nettorentemarge, die jaar na jaar direct bijdraagt aan goede rendementen op het eigen vermogen. Banco Santander Brasil is daarentegen actief op het Zuid-Amerikaanse continent en heeft een veelbelovende toekomst. De bank maakt deel uit van het zeer winstgevende Braziliaanse bankoligopolie, waarin netto rentemarges van meer dan 7 procent en een rendement op het eigen vermogen van meer dan 20 procent vrijwel de norm zijn voor niet-staatsinstellingen. 

In de energie sector zijn het werelds grootste offshore olie boormaatschappij Transocean en aardgas en olie maatschappij Range Resources. Voor Transocean heeft Morningstar zijn voorspellingen voor de EBITDA- en winst per aandeel voor 2011 en 2012 sterk verlaagd, maar de raming van de fair value gehandhaaft. Morningstar gelooft dat de vertragingen bij het verkrijgen van toestemming om in de Golf van Mexico naar olie te boren tijdelijk zijn. Verder is de verwachting dat de ramingen voor de winst per aandeel sterk gaan stijgen in de tweede helft van 2011. Ook is Morningstar van mening dat het kasstroompotentieel van Transocean tot de top behoort in zijn categorie. Voor Range Resources zijnde groeivooruitzichten op lange termijn positief. Ook zou Range Resources op de langere termijn moeten profiteren van de optiewaarde van zijn gestapelde betalingshorizonnen in Pennsylvania en Virginia.

In de laatste maar zeker niet onbelangrijke sector, de gezondheidssector, zijn twee relatief onbekende bedrijven de topaandelen. Dit zijn Thermo Fisher and Covidien. Het Life Sciences conglomeraat Thermo Fisher heeft lacunes in zijn productassortiment voornamelijk opgevuld door middel van gerichte overnames. De Dionex-deal verschafte het bedrijf een aanzienlijk marktaandeel op het terrein van vloeistofchromatografie. Dionex heeft een grote aanwezigheid in de opkomende markten wat past bij de uitbreidingsstrategie van Thermo Fisher. Het andere topaandeel uit deze sector is de ontwikkelaar en producent van producten voor de gezondheidszorg, Covidien. Voor Covidien was 2010 een uitdagend jaar omdat problemen bij de farmaceutische tak de sterke resultaten van de meeste andere productlijnen teniet deden. De situatie in de geneesmiddelensector zal in het eerste deel van 2011ook lastig blijven, maar de algemene groeivooruitzichten van de onderneming zijn overtuigend.

Wilt u meer lezen download dan de Aandelen gids uit Apple Ipad App store of ga na DFT.nl om uitgebreidere analyses te lezen.

Ga naar de online aandelengids --> 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten