Delhaize 5-sterrenaandeel bij Morningstar

Het aandeel van supermarktonderneming Delhaize staat momenteel op vijf sterren. Analisten van Morningstar vinden het extra aantrekkelijk geprijsd.

Maarten van der Pas 25 oktober, 2010 | 12:45
Facebook Twitter LinkedIn

De koers van het aandeel Delhaize noteert maandag rond het middaguur 49,99 euro. Hiermee staat de koers op een niveau dat beduidend lager is dan het koersdoel van 71 euro dat Morningstar voor Delhaize voor ogen heeft. Hiermee scoort de food retailer in de Morningstar aandelenrating vijf sterren en is het aandeel volgens Morningstar-analist Michelle Chang nu aantrekkelijk geprijsd. Chang is positief over Delhaize. Het heeft een van de hoogste marges in de supermarktsector en Delhaize komt volgens haar sterker uit de crisis. In de Verenigde Staten heeft Delhaize's winkelketen Food Lion last van concurrentiedruk wat tot minderen resultaten heeft geleid. Maar op de langere termijn is deze prijsbewuste winkelketen aantrekkelijk voor consumenten die op de prijzen letten. De andere Amerikaanse ketens van Delhaize, Hannaford en Sweetbaym hebben zich tijdens de recessie veerkrachtig getoond net als de winkels in thuismarkt België.

Sterrenrating
Morningstar beschouwt aandelen als onderdelen van een bedrijf, niet als stukjes papier. Het gaat om het kopen van aandelen van uitmuntende bedrijven tegen een prijs die onder hun intrinsieke waarde ligt om die aandelen vervolgens lang aan te houden zodat ze in waarde kunnen stijgen. Dat is volgens Morningstar de beste manier om geld te verdienen op de aandelenmarkt.

Morningstar kent aan elk aandeel 1 tot 5 sterren toe: 5 sterren voor de beste aandelen en 1 ster voor de slechtste. Deze sterrenrating is gebaseerd op de door de aandelenanalisten van Morningstar geschatte waarde van een bedrijf per aandeel. De analisten komen tot deze 'geschatte reële waarde' door te voorspellen hoeveel 'vrije kasstroom' (dat wil zeggen de hoeveelheid contant geld dat een bedrijf overheeft nadat het al zijn kosten en investeringen heeft betaald en dat dus onder meer beschikbaar is voor uitkering aan de aandeelhouders) het bedrijf in de toekomst zal genereren, waarna het totaal wordt aangepast aan tijd en risico. Contant geld dat volgend jaar wordt gegenereerd, is meer waard dan contant geld dat over enkele jaren wordt gegenereerd. Zo ook is contant geld van een stabiel bedrijf dat consistent winstgevend is meer waard dan contant geld van een instabiel of cyclisch bedrijf.

Aandelen die worden verhandeld tegen een prijs die beduidend lager is dan de door Morningstar geschatte reële waarde of koersdoel, krijgen veel sterren. Voor hoogwaardige bedrijven accepteert Morningstar een kleinere onderwaardering dan voor middelmatige bedrijven om één eenvoudige reden: Morningstar heeft meer vertrouwen in zijn kasstroomprognoses voor sterke bedrijven en dus ook in zijn waardeschattingen van dergelijke bedrijven. Als de marktprijs van een aandeel aanzienlijk hoger is dan het koersdoel van Morningstar krijgt dat aandeel weinig sterren, ongeacht hoe geweldig het betrokken bedrijf is. Zelfs het beste bedrijf is een slechte zaak als een belegger zijn aandelen te duur betaalt.

Lees het volledige aandelenrapport over Delhaize.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten