Zomers beleggen

Gewoonlijk is de zomer geen goede tijd om te beleggen. Dit jaar is het echter anders.

Freddy van Mulligen 24 juni, 2010 | 8:20
Facebook Twitter LinkedIn

I. De boerenbeleggerswijsheid om in mei de beurs te verlaten en in september terug te komen blijkt door de jaren heen opmerkelijk goed te kloppen. Er is bewijsmateriaal te over en het is eenvoudig na te kijken als je bijvoorbeeld tien, twintig of honderd jaar indexgeschiedenis voorhanden hebt. Ook in recente jaren blijkt dit fenomeen op te gaan. In 2007 waren de zomermaanden slap en in 2008 verloor de MSCI Wereldindex in juni bijna 10 procent.
Helemaal perfect werken simpele wijsheden natuurlijk niet, want in 2008 bleek terugkomen in september nog veel te vroeg en in 2009 hadden we een aardige beurszomer. Maar toch blijft het patroon staan.

II. Waarom deze wijsheid opgaat weet niemand. Er zijn wel psychologische verklaringen geweest dat tot de langste dag het optimisme zegeviert, maar in Australië - waar het nu hartje winter is - blijken dezelfde maandpatronen ook voor te komen. Misschien heeft het wat te maken met dat beleggers vlak voordat een nieuw kalenderjaar begint en direct daarna het actiefst zijn met het beleggen van nieuw geld.

III. Wat u als vakantieganger met een beleggingsportefeuille moet doen? Als u geld nodig heeft voor uw vakantie, moet u misschien een positie verkopen. Verder zou ik aanraden om onvoorspelbare en risicovolle beleggingen als fancy optieconstructies of beleggingen met een hefboom nog eens kritisch tegen het licht te houden. Doe de zelftest of uw beleggingen een paar weekjes zonder u kunnen. Als dat niet het geval is, kunt u natuurlijk uw laptop meenemen, maar kijk anders uw portefeuille nog eens goed door. Want de kans is groot dat u te risicovol bent gepositioneerd. Wie optimale verzekering tegen een aanzienlijke premie wil, kan een putoptie op bijvoorbeeld de AEX-index kopen.

IV. U wilt profiteren van dergelijke kalendereffecten? Mijn advies is om niet te enthousiast de gehele portefeuille in het voorjaar te verkopen en in het najaar weer terug te kopen. De uitkomst is onzeker, u kunt een heel stuk performance missen en de enige die er wel bij vaart is de bank aan wie u de transactiekosten kunt afrekenen. Gebruik het voor bijsturing. Heeft u bijvoorbeeld een groot bedrag in kas dat belegd moet worden, doe dan in de zomer wat minder en in oktober juist wat meer aankopen. Of verkoop een klein deel van uw portefeuille in het voorjaar als u het niet vertrouwd.

V. Hoe het dit jaar gaat? Juni was tot nu toe een hele aardige beleggingsmaand. Het zou mij niet verbazen als de zomer van 2010 best vriendelijk voor beleggers zou zijn na een onzeker voorjaar. Bedrijfswinsten en het sentiment herstellen, terwijl de waardering – zeker ten opzichte van de rente – laag is. De vraag is vooral: waar is uw geld het beste af nu staatsobligaties en spaarrekeningen nagenoeg niets opleveren behalve een laag risico?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten