ETF Nieuws – 17 tot 21 mei

Een overzicht van het meest actuele nieuws over ETFs. ETFs die suiker volgen, doen het bijzonder goed terwijl olie en edelmetalen achterblijven.

Morningstar ETF Analysts 25 mei, 2010 | 21:31
Facebook Twitter LinkedIn

Het aantal ETFs die de S&P500 volgt, blijft stijgen.
Zowel Commerzbank als Deutsche Bank biedeb beide hun versie van deze index aan op de Xetra beurs in Duitsland. In tussentijd heeft ook Lyxor een eigen S&P500 ETF gelanceerd in Londen. Van deze drie nieuwe fondsen wordt de db x-tracker aangeboden aan de laagste kostenratio (0,05%), terwijl de trackers van Commerzbank en Lyxor een slordige 0,18% en 0,20% per jaar rekenen. Standard & Poor’s heeft van de index nog drie licenties uitgegeven aan aanbieders van ETFs. We verwachten dat deze nieuwe fondsen binnen enkele weken zullen worden aangeboden. Met 1 miljard dollar aan activa onder beheer via passieve beleggingsinstrumenten is de S&P500 een van ’s werelds meest populaire indices. Een stijging van het aantal Europese ETFs die de S&P500 volgen, betekent voor beleggers meer mogelijkheden om de index op hun eigen beurzen aan te kopen.

ComStage noteert vier ETFs op de Deutsche Börse
Commerzbank komt met een nieuwe ETF die de goudsector volgt voor een jaarlijkse kostenratio van 0,65%. De NYSE Arca Gold Bugs ETF bevat enkel ondernemingen die hun goudproductie voor minder dan 18 maanden afdekken (hedgen). Dit zorgt voor een hogere blootstelling aan de bewegingen van de goudprijs. De overige drie nieuwe fondsen volgen de Franse CAC40 index, zowel invers, gehedged als long. De long versie heeft een jaarlijks kostenpercentage van 0,20% per jaar, terwijl de inverse ETF 0,35% rekent en de gehedgede versie 0,30% aanrekeng op jaarbasis.

Lyxor lanceert in Londen en Duitsland een ETF die de Canadese en Australische indices volgt
De twee nieuwe ETFs volgen S&P indices: de Canadese TSX60 en de Australische ASX200, welke beide ongeveer 75% van de totale aandelenmarkt van elk land bedekken. De jaarlijkse beheersvergoeding voor beide bedraagt 0,40% en zijn beschikbaar in zowel Amerikaanse dollar als Britse Sterling.

db x-trackers lanceert vijf aandelenETFs in Duitsland
Twee van deze vijf nieuwe ETFs volgen de Europese vastgoedsector, waarvan één beleggers toegang biedt tot de westerse landen aan een vergoeding van 0,20% per jaar. De tweede kijkt naar vastgoed in de Eurozone, voor een Totale KostenRatio van 0,15%. De overige drie fondsen beleggen in de MSCI mid- en large-cap indices. De drie ETFs zijn op basis van hun geografische spreiding opgedeeld. De eerste volgt Canadese aandelen voor een jaarlijkse kostenratio van 0,15%, de tweede volgt Mexicaanse aandelen aan 0,45% per jaar, terwijl de laatste Europese aandelenmarkten volgt voor 0,20%. De MSCI Europe Value TRN Index zoekt verder ook naar aandelen met een lage price/book en price/dividend ratio’s, en een hoge earnings forecast-to-price ratio.

De beste en slechts presterende ETFs de voorbije week
Werelwijde aandelenmarkten hebben er een slechte week opzitten. Beleggers keerden hun rug naar de meer risicovolle klassen als gevolg van de problemen in staatsschulden. Als gevolg daarvan zakte de euro ten voordele van de Amerikaanse dollar en Japanse Yen die beiden stegen. Duitse overheidsobligaties deden het bijzonder goed. Daarnaast zorgde suiker voor de grootste winsten de afgelopen week, als gevolg van de stijgende vrees voor een tekort na de politieke opstanden in Thailand, ’s werelds tweede belangrijkste suikerexporteur. Edelmetalen en olie bevonden zich helemaal onderaan de tabel met de slechtste prestaties over de afgelopen week.

Best presterende ETFs
Naam % 1 Week Categorie AUM (mil)
ETFS Sugar ETC 9.6 Derivative Commodity € 35.5
ETFS Long CAD Short USD 6.6 Derivative Currency € 18.5
Source S&P GSCI Sugar TR 5.6 Derivative Commodity € 2.5
ETFS Long JPY Short EUR 4.5 Derivative Currency € 0.6
ETFS Short NOK Long EUR 4.4 Derivative Currency € 0.4
ETFS Short CHF Long USD 4.3 Derivative Currency € 0.6
ETFS Short GBP Long USD 4.3 Derivative Currency € 0.5
ComStage iBoxx € Sov Ger 10+ 3.4 Fixed Income EUR-Gov € 11.0
ETFlab Dt. Boerse € GOV Ger 10+ 3.4 Fixed Income EUR-Gov € 23.6
iShares eb.rexx Gov Ger 10.5+ 3.3 Fixed Income EUR-Gov € 123.4


Slechts presterende ETFs
Naam % 1 Week Categorie AUM (mil)
ETFS Physical Palladium ETC -22.7 Derivative Commodity € 118.3
ETFS Physical Platinum ETC -14.2 Derivative Commodity € 325.5
db x-trackers S&P/ASX 200 -14.2 Equity - Australia € 76.6
Source S&P GSCI Zinc TR -13.5 Derivative Commodity € 0.2
ETFS Platinum ETC -13.4 Derivative Commodity € 0.5
Source RDX ETF -13.1 Equity - Russia & CIS € 63.9
Source S&P GSCI CrdOil Enhncd -12.9 Derivative Commodity € 57.7
iShares MSCI Korea -12.5 Equity - Korea € 238.9
Source S&P GSCI Petroleum TR -12.4 Derivative Commodity € 0.2
ComStage NYSE Arca Gold BUGS -12.3 Gold & Precious Metals € 15.7

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar ETF Analysts  research hundreds of ETFs available to European investors. The Morningstar Rating for ETFs is based on a risk-adjusted performance measure.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten