Hoe gaat het met de euro?

De euro is niet van graniet of diamant. Wat staat ons te wachten?

Freddy van Mulligen 28 februari, 2010 | 19:47
Facebook Twitter LinkedIn

De enorme overheidstekorten in de VS, die onder president Obama verder zijn verergerd, en de kredietcrisis hebben de dollar de laatste jaren behoorlijk onder druk gezet. Iets minder dan twee jaar geleden kreeg u nog 1,6 dollar voor een euro. Inmiddels sterkt de dollar weer aan omdat er vraagtekens bij de hardheid en houdbaarheid van de euro komen.

 

Het aan het licht komen dat de Griekse overheidstekorten veel groter zijn dan de officiële statistieken aangaven, is een trieste constatering. Maar we kunnen niet alleen Griekenland de schuld geven omdat in de Eurozone massaal de hand werd gelicht met het zogenoemde stabiliteitspact. Ook al voor de financiële crisis overigens. Inmiddels krijgt u 1,36 dollars voor een euro.

Is een wat lagere euro een ramp voor de economie of voor beleggers? Nee, niet echt. Behalve dat uw vakantie naar de VS wat duurder wordt en dat de energieprijzen wat zullen stijgen, is het vooral gunstig voor exporteurs die beter kunnen concurreren. Nederlandse bedrijven zien hun omzetten in euro’s stijgen als zij in dollars factureren en voor beleggers met posities in de VS (al dan niet via een beleggingsfonds) stijgt de waarde van de portefeuille.

Het grootste gevaar van een zwakkere euro schuilt in een hogere rente wat de economie (nog) trager doet lopen en aandelenkoersen ondermijnt. Ook daar dreigt nog geen gevaar, de Nederlandse kapitaalmarktrente is met 3,55% (tienjaars) in jaren niet zo laag geweest.

Er zijn wel verschillen in rentevoeten tussen de verschillende eurolanden. De Duitse overheid leent het goedkoopst, namelijk tegen 3,5%. Nederland zit op hetzelfde niveau als Frankrijk met een kapitaalmarktrente van 3,6%. Hier vindt u een handig overzicht van de verschillende kapitaalmarktrentes. U ziet dat de rente in Spanje zo’n 40 basispunten hoger is. Wat mist in dit overzicht is Griekenland, daar is de kapitaalmarktrente 6,6%. De verschillen zijn opmerkelijk want bij het invoeren van de eurozone dachten politici en economen dat de renteverschillen zouden verdwijnen of heel klein zouden worden.

Gaat de euro eraan? Volgens mij nog niet. Munten komen en gaan en vroeger of later zal de euro vast vervangen worden door iets anders. Maar zover is het nog niet. De waardedaling van de euro is nog bescheiden, van het oplopen van de rente is bij ons nog geen sprake en zelfs in de zuidelijke landen zijn de renteverschillen met Duitsland nog binnen de perken. Geen reden tot paniek. Mocht er wel een echte valutacrisis uitbreken, dan zal dat overigens ook de aandelenmarkten naar beneden trekken.

Tenslotte wil ik voor fondsbeleggers nog de vraag beantwoorden of het uitmaakt of je in een beleggingsfonds dat in dollars noteert belegt of in een fonds dat in euro’s luidt. Nee, dat maakt niet uit. Stelt u zich een fonds voor dat in Amerika belegt en veronderstel dat de beurs daar niet beweegt maar dat de dollar wel 10% meer waard wordt. Het fonds dat zijn waarde uitdrukt in euro’s zal 10% stijgen door de valutabeweging. Het fonds dat zijn koers in USD heeft, blijft ogenschijnlijk op zijn plaats staan. Maar wie het fonds zal verkopen, ziet dat hij de dollars tegen 10% meer euro’s kan inwisselen en heeft dus hetzelfde resultaat.

Valutabewegingen maken in het rendement van fondsen wel uit als er wel of niet gehedged wordt. Het BNP Paribas High Income Equity Fund bijvoorbeeld of Robeco Lux-o-rente dekken hun valutarisico af en profiteren dus niet van een eventueel verder stijgen (dalen) van de dollar (euro). De meeste fondsen doen dit echter niet. Hoe u daar achter komt? Er is vaak meer dan voldoende informatie beschikbaar over de beleggingen, maar die zult u dan wel moeten lezen en begrijpen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten