Vrees voor inflatie wakkert op

Economie onder de loep

Pieter Bailleul 22 juni, 2009 | 22:43
Facebook Twitter LinkedIn
Het inflatiespook heeft zijn weg weer gevonden naar de beursvloer. De belangrijkste redenen voor de bezorgdheid van beleggers zijn de olieprijs die in enkele maanden tijd verdubbelde, de economie die stilaan wat steun vindt en de inflatieverwachtingen die van deflatie opnieuw richting inflatie wijzen. Om het financiële systeem te redden lieten de belangrijkste centrale banken de geldhoeveelheid halverwege de crisis gevoelig toenemen. In combinatie met de erg lage interestvoeten wilden ze zo de economie opnieuw laten opleven en de vraag naar goederen en diensten nieuw leven inblazen.

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten vertraagde de inflatie gevoelig. Voor de Eurozone eindigde de inflatie in mei op 0%, het laagste niveau sinds 1996, terwijl ze in Amerika voor het eerst het n

egatieve territorium verkende. Toch houden de financiële markten al rekening met ondermeer het risico dat inflatie opnieuw de toppen van vorig jaar juni/juli bereikt. De rentes op lang lopend overheidspapier stegen hierdoor gevoelig en ook interestvoet swaps gaan uit van een hoger prijspeil over de komende twaalf maand. De markt twijfelt of de centrale banken wel in staat zullen zijn de inflatie onder de grens van 2% te houden.

En toch, of het prijspeil de komende maanden scherp zal stijgen, blijft nog af te wachten. Er is maar weinig veranderd ten opzichte van vorige week, toen sprak iedereen nog over (een korte periode van) deflatie. Het consumentenvertrouwen mag dan wel gestegen zijn op de beide westerse continenten, de werkloosheid blijft almaar toenemen terwijl de industriële productie in mei verder afnam. Daardoor blijft een belangrijk deel van de beschikbare capaciteit onbenut (tot 45% in de Verenigde Staten in mei) waardoor het erg onwaarschijnlijk is dat een inflatie als gevolg van de stijgende vraag naar goederen en diensten in de nabije toekomst zal oprukken. Wel is het nog steeds de vraag hoe de centrale banken tijdig het geld, dat ze voorheen in enorme hoeveelheden in de economie gepompt hebben, uit het systeem zullen halen. Maar daarover blijven de meningen gemengd.


Financiën
Ondertussen komt de politiek met plannen voor het hervormen van het financiële systeem. In Amerika stelde president Obama een aantal belangrijk veranderingen voor. Zo wil hij een nieuwe regeling voor derivatencontracten waarbij ook de uitgevende instantie mee zal moeten zorgen voor de nodige waarboven. Daarnaast krijgt de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, meer macht om te zorgen voor het nodige toezicht op ondernemingen die beschouwd worden als “too big to fail” en problemen op tijd te melden. Een nieuwe instantie zal in het leven geroepen worden om een betere bescherming aan de consumenten te bieden. De focus zal daarbij in de eerste plaats liggen op het afsluiten van hypotheken. Ook hedge fondsen ontspringen de dans niet, zij zullen zich verplicht moeten registeren bij de Amerikaanse beurswaakhond en zullen wanneer nodig inzicht moeten geven in hun posities en risico’s.

Aan de overkant van de oceaan waren Europese politici druk in de weer om hun steentje bij te dragen aan het voorkomen van een mogelijks volgende crisis. In de Eurozone zullen drie nieuwe beleidsinstanties in het leven geroepen worden. Deze moeten de financiële stabiliteit garanderen en macro-economische risico’s in de gaten houden. De ministers van financiën kwamen ook overeen dat, met ingang van 2010, financiële instellingen zullen moeten voldoen aan strengere kapitaalvereisten.

Opmerkelijk is dat de gemiddelde Amerikaan vandaag meer is gaan sparen. Waar voor het uitbreken van de crisis nog nauwelijks gespaard werd, staat nu zo’n 5% van zijn inkomen vast op een spaarboekje. Aan de ene kant is dat goed nieuws voor de weerbaarheid van de Amerikaanse economie in een toekomstige crisis, maar anderzijds vertraagt dit mee het economische herstel uit de huidige crisis.

De werkloosheid zakte verder af tot 9.4%, ondanks de terugvallende werkloosheidsaanvragen. Die laatste lijken te verberen, maar dat is het gevolg van het feit dat in Amerika maar maximum 26 weken van deze vorm van sociale zekerheid kan genoten worden. Wie langer werkloos is, verdwijnt uit de cijfers. Het is met andere woorden niet geheel onbelangrijk om de cijfers goed te interpreteren en zoals we kunnen zien aan het werkloosheidspercentage, ligt het aantal werklozen een stuk hoger dan wat de aanvragen doen vermoeden.


Deze week…
De samenkomst van de Federal Reserve zal nauwlettend in het oog gehouden worden. Hoewel er niet getwijfeld wordt dat de Fed haar rente onveranderd zal laten, is het uitkijken naar het commentaar van Ben Bernanke over de almaar stijgende werkloosheid en de toenemende onbenutte bedrijfscapaciteit. Verder is het kijken naar de huizenmarkten en de cijfers voor het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

In Europa zijn het vooral nationale statistieken die de revue passeren. Met de producentenprijzen en de industriële productie krijgen we toch een beter beeld van de toestand van onze Europese producenten.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten