Fortis L OBAM Equity World

Een teleurstellende performance in 2008 tot nu toe, maar nog steeds het overwegen waard.

Freddy van Mulligen 09 februari, 2009 | 20:41
Facebook Twitter LinkedIn
Fortis Obam is een bekend en populair fonds in Nederland en kreeg ook internationaal de nodige aandacht. Hoewel bekend risicovol, betoverde het fonds vele beleggers door zijn indrukwekkende prestaties. Het jaar 2008 verliep voor Fortis Obam echter dramatisch en tot nu toe behoort het tot slechtst presterende fondsen in zijn categorie.

Sinds het najaar van 1989 wordt het fonds met vaste hand geleid door beleggingsveteraan Rolf Stout. De gepassioneerde Stout (34 jaar ervaring) is onmiskenbaar verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen het fonds en wordt bijgestaan door een klein team bestaande uit Peter Ranty (24 jaar ervaring) en Roeland Tso (4 jaar ervaring). Stout opereert zelfstandig binnen Fortis Investments en heeft al heel wat veranderingen in de organisatie doorstaan. We

zijn dan ook vol vertrouwen dat een integratie van Fortis Investments met BNP Paribas voor dit fonds goed zal aflopen.

De portefeuille bestaat uit twee delen. In het strategische deel worden posities in genomen in grote, niet te hoog gewaardeerde ondernemingen in sectoren waarvan de beheerder verwacht dat ze een bovengemiddelde groei zullen doormaken. Het fonds heeft bijvoorbeeld aanzienlijke posities in de energiesector terwijl financiële waarden al langer onderwogen zijn. Het strategische deel wordt aangevuld met een tactische portefeuille waarin de beheerder binnen een thema aandelen kiest. Voor dit deel komen ook kleinere aandelen in aanmerking. Er is qua aandelen geen overlap tussen het strategische en tactische deel. De langetermijnvisie van de beheerder resulteert in lage omzetten en een portefeuille met de nodige overtuiging.

De grote concentratie in Aziatische opkomende markten, basismaterialen en grondstoffen brachten het fonds aanvankelijk goede rendementen. In 2008 keerde het tij echter en behoort het fonds tot de hekkensluiters in zijn categorie. Hoewel de rendementsprestaties op de zeer lange termijn nog steeds goed zijn, komt duidelijker dan ooit naar voren dat de concentraties in de portefeuille grote risico’s met zich meebrengen. De fondsmanager heeft tijdens de huidige turbulentie de portefeuille nauwelijks aangepast en blijft bij zijn overtuiging. De kosten zijn met een expense ratio van 1,16 in vergelijking met andere fondsen uit de categorie aan de lage kant.

Wij houden van ervaren managers, lage kosten, een langetermijn visie en uitgesproken keuzes in de portefeuille. Een belegging in Fortis Obam is daarom het overwegen waard. Het huidige koersverloop heeft wel duidelijk gemaakt dat het geen optie is voor zenuwachtige beleggers die bovenal risico willen vermijden.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten