Oprecht begaan met Fannie en Freddie

Als naamgenoot gaat de problematiek rond Freddie mij aan het hart. Daarbij heb ik ook nog eens een goede collega genaamd Frannie. Maar iedere belegger zal het interesseren want de financiering van de Amerikaanse huizenmarkt is de sleutel tot de oplossing van de huidige crisis.

Freddy van Mulligen 11 september, 2008 | 8:33
Facebook Twitter LinkedIn
Het mee
st begaan met Freddie en Fannie is Pimco, de Amerikaanse obligatiebelegger. Tweederde van de portefeuille van Bill Gross - prima donna bij deze club- bestaat uit Mortgage Backed Securities (MBS). Gros heeft zijn belang in deze obligaties structureel uitgebreid het laatste jaar overtuigd als hij was dat de overheid uiteindelijk de helpende hand zou uitsteken. De Financial Times becijferde dat zijn beleggingen na de reddingsoperatie 1,7 miljard dollar meer waard werden en het grootste dagrendement maakte sinds zijn oprichting.

Bill Gros en zijn collega Mohammed El-Rian schrijven iedere maand interessante nieuwsbrieven over waar het

heen moet met de wereld. De laatste maanden pleiten deze heren voor een actieve overheidsbemoeienis in de financiële sector. Laat ik nu altijd hebben gedacht dat de nieuwsbrieven los van de alledaagse dilemma’s en banaliteiten stonden waarmee beleggers worstelen, maar vooral het hogere belang en de wereldvrede dienden. Maar nu zien we dat dit niet zo is. De nieuwsbrieven van Pimco en de ingezonden artikelen van zijn medewerker zijn er vooral om Pimco – en zijn beleggers – verder te helpen. Daar is niets mis mee, maar het is wel een totaal ander perspectief. Bill Gross laadde zijn fonds vol met MBS-en, gokte erop dat de overheid de reddende hand zou uitsteken en er dreigde dat hij zou stoppen met het kopen als dat niet zou gebeuren.

Volgens Mohammed El-Rian – eind dit jaar wordt hij de baas bij Pimco – is de reddingsoperatie mooi maar niet genoeg. Hij wil dat niet alleen de Amerikaanse overheid zijn portemonnee trekt, maar pleit voor internationaal gecoördineerde politieke actie. De VS is immers aangewezen op buitenlands kapitaal. Impliciet stelt hij daarmee dat ook Aziatische en Europese belastingbetalers moeten meebetalen aan het opruimen van de Amerikaanse rommel. Ik heb onze lokale politici hier nog niet over gehoord.

Niet iedereen is net zo blij als Pimco met de reddingsoperatie. De aandelen van Freddie en Fannie zijn inmiddels nagenoeg waardeloos. Dat is heel vervelend voor enkele grote Amerikaanse fondsen die zwaar hadden ingezet op deze interessante turn-around kandidaten. Ook Nederlandse fondsen van ING, Robeco, Optimix, Achmea, ASN en de Postbank beleggen of belegden in deze aandelen – veelal voor kleine bedragen overigens.

Het verlies op de aandelen van Freddie en Fannie leek in eerste instantie ruimschoots te worden goedgemaakt door de stijging van overige aandelenkoersen. Helaas staat er weer een nieuwe te nemen hobbel op het programma dat de aandelenbeurzen afwerken. Lehman Brothers moet zijn balans versterken, maar kan geen partij vinden die een kapitaalinjectie wil bieden. De plannen zijn nu om vermogensbeheer en vastgoed af te splitsen. Het zal moeilijk zijn om daar een goede prijs voor te krijgen.

Freddy van Mulligen heeft helaas geen positie in Mortgage Backed Securities en gelukkig ook niet in Fannie Mae of Freddie Mac.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten