Niet heel beroerd: 5xP

Wereldwijd zijn er ruim meer dan 100 000 beleggingsfondsen. Het is onmogelijk om die allemaal te kennen, maar u kunt er zeker van zijn dat een groot aantal heel slecht is, een groot aantal prima en het gros is geen uitblinker maar ook niet heel beroerd. Hoe kunt u het kaf van het koren scheiden?

Freddy van Mulligen 02 september, 2008 | 17:53
Facebook Twitter LinkedIn
Dat is niet makkelijk, maar het is wel te doen. Bij Morningstar kijken we naar 5 P’s. De eerste P is van mensen (people). Van een beheerder van een fonds verwacht je dat hij of zij een relevante en meerjarige ervaring heeft en op de beurs – die een manisch depressieve patiënt is – zowel perioden van irrationale uitbundigheid als diepe depressie heeft meegemaakt. Verder verwacht je van een fondsmanager dat hij genoeg tijd heeft voor het beheer van het fonds en niet zijn tijd verdoet met marketingactiviteiten of twintig fondsen tegelijkertijd beheert.

Proces is de tweede pijler waarmee u fondsen kunt beoordelen. Een goed fonds weet wat het doet en stelt alles in het werk om de juiste aandelen te selecteren. Een proces hoeft niet per definitie origineel of innovatief te zijn, maar pa

st bij de beheerder en is degelijk maar niet rigide. Bij voorkeur geeft de gehanteerde aanpak de beheerder een voorsprong op zijn concurrenten. Ieder fonds heeft een verhaal over zijn aanpak. De vraag die u zich moet stellen of u dit verhaal goed genoeg vindt en of u de resultaten van deze aanpak kan zien in de portefeuille. Een fonds dat zegt zich alleen te richten op de selectie van aandelen en in de portefeuille alleen maar de grote bekende indexnamen van de bekende thema’s als grondstoffen en energie opneemt, is niet consistent.

Performance is van belang, maar er wordt niet zelden te veel waarde aan gehecht bij de beoordeling van een beleggingsfonds. Prestaties uit het verleden hebben vaak weinig voorspelkracht en krijgen ook al veel aandacht op andere manieren: Sharpe Ratio’s, peformance overzichten en Morningstar Ratings. Mooie prestaties uit het verleden zijn leuk, maar onder welke manager en onder welke omstandigheden zijn ze tot stand gekomen? Hoe is het risico? Beoordeel prestaties ook in een goede context en vergeet ook niet gewoon te kijken wat het behaalde rendement was in de afgelopen tien jaar.

Prijs is een hele belangrijk criterium. U wilt voor een beleggingsfonds niet teveel betalen en het liefst minder dan gemiddeld. Iedere euro die u bespaart aan kosten is op termijn een klein kapitaaltje winst als u het belegt. Daarbij blijkt dat dure fondsen vaak ook nog eens op een slechte manier beheerd worden, weinig spreiding aanbrengen, veel risico nemen en vaker dan gemiddeld van de markt verdwijnen. Ook het verhogen van kosten zonder goede reden, is een indicatie dat de belangen van beleggers niet voorop staan bij het fonds.

De laatste en vijfde P is van Moeder, in het Engels “Parent”. Een fonds is meestal niet een beleggingseilandje, maar maakt deel uit van een organisatie. Als daar veel onrust is, er malversaties aan het licht komen of er grote reorganisaties ophanden zijn, kunt u er zeker van zijn dat de beleggingsportefeuilles niet die aandacht krijgen die ze verdienen. Een vermogensbeheerder moet een prettige omgeving te zijn om in te werken en om carrière te maken waarbij er een complete focus is op het beleggen van de toevertrouwde middelen. Misschien klinkt het wat soft, maar u begrijpt dat als de prioriteit het binnenharken van nieuw geld is, het beheer van de portefeuilles op het tweede plan komt. En dat is niet wat u wilt.

Op Morningstar.nl zult u meer en meer fondsanalyses aantreffen. Deze zijn gebaseerd op de 5 hierboven genoemde “P’s”.


Deze column verscheen eerder op fd.nl.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten