Zwaar weer voor Nederlandse fondsen

Met Nederlandse beleggingsfondsen gaat het niet goed, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Op alle fronten hebben de fondsen het zwaar en wordt het vermogen uitgehold.

Freddy van Mulligen 28 augustus, 2008 | 7:44
Facebook Twitter LinkedIn
Eerst e
ven wat cijfers. Volgens De Nederlandsche Bank is het vermogen in beleggingsfondsen in een jaar tijd met meer dan 21% gedaald. In het laatste bekeken tweede kwartaal verloren fondsen 5,1 miljard euro (ruim 6%) naar 78,5 miljard euro. Nu zijn er drie manieren waarop fondsen geld “kwijt” kunnen raken.

Allereerst natuurlijk door zwaar weer op de financiële markten. En dat is er zeker. De lievelingetjes van de fondsbeleggers van vorig jaar, als bijvoorbeeld de China-fondsen en Nederlands hoop in bange dagen Fortis Obam, behoren dit jaar tot de grootste dalers. Maar ook meer defensief geachte beleggingsfondsen die beleggen in obligaties

of vastgoed, zagen hun koersen dalen. Behalve de opnieuw uitgevonden spaarrekening, was er het afgelopen jaar geen plek voor de belegger waar zijn vermogen veilig was.

Het is daarmee geen wonder dat beleggers geld onttrokken uit beleggingfondsen, de tweede manier waarop het fondsvermogen is gekrompen. Geen wonder, maar of beleggers er goed aan deden, zal nog moeten blijken. Zelfs als de timing van het verkoopmoment juist was, moet er tevens een goed instapmoment gekozen worden om te profiteren en dat is niet zo eenvoudig. Opvallend was dat de onttrekkingen in het tweede kwartaal hoofdzakelijk obligatiefondsen betrof. Alle aandelenbeleggers die verkoop overwogen, hebben inmiddels de weg naar de uitgang gevonden.

Ten derde stroomt er vermogen weg uit Nederlandse beleggingsfondsen doordat Nederlandse fondsen worden opgeheven waarna het vermogen wordt overgebracht naar Luxemburg. In het tweede kwartaal werden enkele oude ABN Amro-fondsen “samengevoegd” met al bestaande Fortis-fondsen uit Luxemburg. We kunnen het de beslissers bij Fortis niet kwalijk nemen, maar de ambitie om van Nederland een belangrijk fondsenland te maken liep wederom een deuk op. Toezichthouders en politici hebben er van alles aan gedaan om de uittocht van Nederlandse beleggingsinstellingen een halt toe te roepen. Tot op heden slagen ze daar niet in. December vorig jaar bleek dat Nederlandse huishoudens ongeveer de helft van hun fondsbeleggingen in buitenlandse fondsen aanhouden. Nu maakt het voor beleggers in eerste instantie niet zoveel uit of een fonds in Nederland of in Luxemburg gevestigd is of dat het vanuit de VS wordt beheerd. Toch is het in tweede instantie jammer omdat het risico groot is dat de kennis van het vermogensbeheervak uit Nederland verdwijnt.

Met een vermogen van 78,5 miljard euro leiden Nederlandse belegginginstellingen in Europa een marginaal bestaan. Het totale fondsvermogen van alle Europese beleggingsfondsen wordt door Efama geschat op ongeveer 8000 miljard euro. En dat is een hoop geld.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten