Dit zijn de nieuwe ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer beleggingsfondsen opnieuw beoordeeld of van een nieuwe Morningstar Analyst Rating voorzien. Dit is de verzameling van de afgelopen twee weken. U vindt alle wijzigingen handig bij elkaar in dit overzicht.

Robert van den Oever 06 augustus, 2019 | 9:54
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe rating

Investec GSF Global Multi Asset Income - Bronze

Morningstar-analist Barbara Claus volgt vanaf nu het Investec GSF Global Multi Asset Income fonds en kent het een Morningstar Analyst Rating van Bronze toe. De historie van deze strategie gaat terug tot mei 2013 en dat is nog niet heel lang, maar de analist is positief over het goed gestructureerde beleggingsproces dat wordt uitgevoerd door een solide beheerteam. De stewardship van fondshuis Investec, ofwel de manier waarop het met zijn eindbeleggers omgaat, en de lager dan gemiddelde kosten zijn eveneens positeve elementen.

 

Upgrade

PineBridge Global Dynamic Asset Allocation - van Bronze naar Silver

Morningstar-analist Barbara Claus geeft het fonds PineBridge Global Dynamic Asset Allocation een upgrade van Bronze naar Silver omdat het een sterke keus is voor beleggers die een multi-asset fonds zoeken. De strategie is gebaseerd op een robuust driestapsproces dat kwalitatieve input consistent toepast via een set regels. Het multi-asset team telt 21 leden, waarvan de senior leden zeer ervaren zijn. Bovendien kent het team nauwelijks verloop en is er een goede onderlinge samenwerking.

Het team profiteert tevens van de bredere expertise van het fondshuis op het gebied van aandelen, obligaties, valuta en private equity. Wat ook meehelpt, zijn de lager dan gemiddelde kosten voor de rebatevrije aandelenklasse vna dit fonds, die verkrijgbaar is voor beleggers in Nederland.

 

Downgrades

M&G (Lux) European Strategic Value - van Silver naar Bronze

Morningstar-fondsanalist Mathieu Caquineau had dit fonds Under Review gezet na de aankondiging van een reeks veranderingn in de verantwoordelijkheden omtrent het portefeuillebeheer die hoofdbeheerder Richard Halle raken. Hij is sinds 2008 hoofdbeheerder op dit fonds, maar hij krijgt er twee fondsen bij: M&G Pan European Dividend en M&G European Select. Bovendien is hij ook nog eens aangesteld als een van de drie co-managers bij M&G Global Recovery, een wereldwijd aandelenfonds.

Deze drie portefeuilles verschillen sterk van die van het European Strategic Value fonds, maar Halle is van plan om ze in lijn te brengen met zijn waarde-aanpak.

Niettemin betekent dit alles een flinke extra werklast voor Halle, vooral omdat hij veel van zijn research zelf doet. Hij verwacht wel meer gebruik te gaan maken van M&G's 10-koppige sectoranalistenteam. Dit team is sinds 2014 gewijzigd en versterkt, maar dat proces is nog steeds gaande.

Daarom is de analist minder overtuigd geraakt van het potentieel van deze strategie dan voorheen. Het leidt ertoe dat het fonds na de periode Under Review nu een Morningstar Analyst Rating van Bronze krijgt, waar dat eerder Silver was.

 

M&G (Lux) Pan European Dividend - van Bronze naar Neutral

Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher heeft dit fonds eerder Under Review gezet na aankondiging van grote wijzigingen in het beleggingsteam en het beleggingsproces. Phil Cliff heeft per juli 2019 zijn verantwoordelijkheden voor het portefeuillebeheer neergelegd en hij is vervangen door Richard Halle. Met de komst van Halle is het fonds nu in handen van een ervaren en deskundige stock picker, wiens werklast is toegenomen door zijn nieuwe verantwoordelijkheid op dit fonds en nog twee andere strategieën, naast het beheer van het Bronze-rated M&G (lux) European Strategic Value fonds.

Het is geruststellend dat de fondsen een grotere overlap in beleggingsstijl en posities gaan krijgen. Met Halle is een stijlverandering in aantocht, want hij zal meer nadruk leggen op waarde-aandelen en minder op kwaliteitsaandelen dan voorganger Cliff deed met zijn op kwaliteitsgroei gebaseerde aanpak.

Aangezien het proces nog niet uitontwikkeld is en zich nog zal moeten bewijzen in een dividendmandaat, blijft analist Schumacher aan de conservatieve kant. Na de periode Under Review geeft hij het fonds een Morningstar Analyst Rating van Neutral, waar dat eerder Bronze was.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 9 t/m 22 juli

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten