Top-5 Aandelenfondsen Europese financials: KBC grootste weging

Voor beleggingsfondsen die zich specialiseren in financials, vormen banken vaak de hoeksteen van de portefeuille. Waar je van een hoeksteen in een portefeuille een bepaalde mate van robuustheid verwacht, is die bij banken soms ver te zoeken. Betrokkenheid bij het witwassen van geld, het niet kunnen voorkomen van financiering van terroristische organisaties, marktmanipulatie, de boetes stapelen zich in rap tempo op. Tel daarbij op de Brexit onzekerheid, de draai van centrale banken om de beleidsrente verder te verlagen en tanende wereldwijde economische groei en het is duidelijk waarom banken achterblijven bij de markt.

Jeffrey Schumacher, CFA 05 augustus, 2019 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

Over de eerste zeven maanden van 2019 behaalde de MSCI World/Financials index een rendement van 18,9%, wat in absolute zin fantastisch is, maar wel achterblijft bij de 21,5% die per eind juli is gerealiseerd door de MSCI World index.

Binnen de financials index zijn banken dan ook weer een achterblijver met een rendement van 15,8%. Wanneer we hier de Europese banken uit filteren, dan is het duidelijk waar het pijnpunt ligt: de STOXX Europe 600 Banks index blijft per eind juli steken op een schamele 1,9%.

Deutsche Bank underperformer
Een van de underperformers is het geplaagde Deutsche Bank. Begin 2018 werd het aandeel nog voor bijna 16 euro verhandeld, vandaag de dag voor minder dan de helft. Na een reeks aan problemen, strategische plannen en teleurstellingen, ruim 18 miljard dollar aan opgelegde boetes in het afgelopen decennium en het klappen van de beoogde fusie met Commerzbank, probeert de in april aangetreden CEO Christian Sewing door middel van forse ingrepen de Duitse bank weer op het rechte pad te krijgen.

De topman kondigde in juli drastische maatregelen aan door het bedrijf fors te herstructureren en het mes te zetten in de handelsactiviteiten en het oprichten van een bad bank. De operatie kost miljarden en leidde tot het ontslag van 18.000 medewerkers. Later in juli maakte de bank het grootste kwartaalverlies sinds 2015 bekend.

Danske Bank ook achterblijver
Een andere achterblijver is Danske Bank, dat net als Deutsche Bank zich in een turbulente tijd bevindt. Vorig jaar kwamen de twee banken gezamenlijk zeer negatief in het nieuws vanwege een omvangrijke witwaszaak waarbij meer dan tweehonderd miljard euro aan verdachte geldstromen via een dochteronderneming van Danske Bank in Estland liepen en waarvoor Deutsche Bank in een aantal gevallen als tussenpersoon heeft gefungeerd. Het aandeel Danske Bank verloor in 2018 42% aan waarde, en staat in 2019 ruim 17% in de min.

Europese banken niet populair
Hoewel Deutsche Bank en Danske Bank twee bijzondere situaties zijn, geeft het wel een beeld van de kwesties waarmee Europese banken te kampen hebben. Van de 47 banken die de STOXX Europe 600 Banks index vormen, staan er per eind juli 20 op een koersverlies voor 2019. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Europese banken niet heel populair zijn onder beleggingsfondsen die zich specialiseren in financials. Deze week is de top-5 gebaseerd op de blootstelling van in Nederland verkrijgbare wereldwijd beleggende financials fondsen naar Europese financials (fondsrendementen per eind juni).

BGF World Financials
In de top-5 staat op de tweede plek het met een Neutral Morningstar Analyst Rating beoordeelde BGF World Financials, dat 10,6% van het fondsvermogen heeft belegd in Europese banken. Fondsmanager Vasco Moreno, die sinds 2015 de fondsmanager is, hanteert een op waarde gebaseerde beleggingsstijl. De 45 aandelen tellende portefeuille wordt gedomineerd door Amerikaanse banken, maar we treffen ook diverse banken aan uit de Europese periferie. Het Italiaanse Banco BPM en Intesa Sanpaolo zijn top-10 posities, net als het Spaanse Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Ook het Portugese Banco Comercial Portugues is onderdeel van de portefeuille. Intesa Sanpaolo is de best presterende Europese bank in de portefeuille, met een year-to-date performance van bijna 12%.

Robeco New World Financials
Met een weging van 5,9% voor Europese banken is het met een Bronze rating gewaardeerde Robeco New World Financials de nummer vijf in dit overzicht. Dat is enigszins opvallend, omdat beheerders Patrick Lemmens en Christian Vondenbusch weinig gecharmeerd zijn van banken in het algemeen en juist meer oog hebben voor fintechbedrijven waar de expertise van Jeroen van Oerle, analist en beheerder van Robeco Global FinTech van pas komt. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria vinden we hier eveneens in de portefeuille, naast bijvoorbeeld het Belgische KBC en het Oostenrijkse Bawag Group.

 

Top-5 Aandelenfondsen Europese financials

Top 5 financials (Europa) juli 2019 tabel BE vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten