Fonds van de Week: Capital Group Amcap Fund

De multi-manager aanpak van Capital Group Amcap Fund is effectief en heeft zich op de lange termijn bewezen. De breedte aan mogelijkheden, mede door een cash-deel en behoorlijke weging van mid- en small-caps, wordt door het team goed benut. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Robert van den Oever 01 augustus, 2019 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

Capital Group Amcap Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Capital Group Amcap Fund

Het team van dit fonds heeft volop mogelijkheden om in de groei-stijl op zoek te gaan naar kansen en het benut die uitstekend, aldus Morningstar-analist Samiya Jmili. Het track record van de al langer bestaande Amerikaanse fondsvariant levert het bewijs. Daarom draagt dit fonds de Morningstar Analyst Rating van Gold.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 32 Capital Group AMCAP Fund Z USD 19  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Capital Group's multi-manager helpt bij het beheren van het vermogen in deze strategie, een van de grootste actief beheerde partijen op de Amerikaanse markt in de categorie large-cap groei. Het positieve oordeel op de People Pillar weerspiegelt de kracht van de systematiek en de ervaring, deskundigheid en belangname in het fonds van de beheerders.

Capital Group heeft sinds juli 2018 het beheerd vermogen verdeeld over de twee dochterbedrijven Capital Research Global Investors en Capital International Investors. James Terrile leidt het volledige fonds en CRGI's team bestaande uit Claudia Huntington, Eric Richter, Lawrence Solomon en Aidan O’Connell die medio 2018 door het fondshuis expliciet zijn benoemd. Barry Crosthwaite leidt de CII kant en is momenteel de enige beheerder daar. Vanuit Los Angeles en Washington beheren de teams delen van de portefeuille, waarbij Terrile en Crosthwaite ervoor zorgen dat hun beider beleggingsstijlen elkaar aanvullen. O'Conell bijvoorbeeld is een small-cap specialist terwijl Terrile mikt op overreacties in de markt ten aanzien van werkelijk of vermeend risico.

De ervaring van de beheerders loopt uiteen van twee decennia tot bijna vier decennia voor veteraan Huntington die in 1996 bij het fondshuis begon. De twee teams worden ieder ondersteund door zo'n 50 analisten, waarvan sommigen een eigen segment van de portefeuille onder hun hoede hebben. De beheerder zijn zelf belegd in het fonds: alle zes hebben ieder ruim 1 miljoen dollar belegd in de Amerikaanse variant van het fonds.

Fondshuis
Capital Group is een van de vaandeldragers in de vermogensbeheerindustrie. In de Verenigde Staten is het fondshuis bekend om zijn aanbod aan Amerikaanse fondsen, en het assortiment aandelen- en allocatiefondsen is betrouwbaar gebleken.

Het multimanager systeem is kern van het succes van het fondshuis. Door de fondsen op te delen in onafhankelijk van elkaar beheerde segmenten kunnen beheerders volgens hun eigen stijl beleggen. Dat bevordert diversificatie en vermindert de volatiliteit van de overkoepelende portefeuille.

De verantwoordelijkheid die de analisten van de researchteams krijgen ten aanzien van de portefeuilles, helpen om jong talent te werven en te ontwikkelen voor de toekomst door hen al vroeg echt met het vermogen aan de slag te laten gaan. Dat resulteert in een beleggingscultuur die wordt gekenmerkt door lange dienstverbanden, sterk co-management door beheerders en concurrerende lange-termijn track records.

Capital Group heeft zijn obligatie-aanpak verbeterd door stevigere coordinatie en het aantrekken van nieuwe mensen en verbeterd risicobeheer. Daardoor is het fondshuis nu in staat om te concurreren met de beste obligatiehuizen, hoewel sommige beleggingsprofessionals nog wat meer ervaring moeten opdoen.

Beleggers hebben de laatste tijd weer meer interesse getoond voor het aanbod aan Amerikaanse fondsen, terwijl het fondshuis bezig is uit te breiden naar Europa, Australië en Azië. of als de instroom naar actieve Amerikaanse fondsen weer toeneemt. Door toenemende instroom van nieuw vermogen vanuit deze regio's wordt het capaciteitsmanagement een punt van aandacht. Het fondshuis moet de grenzen aangeven voor de betreffende strategieën.

Proces
Het fonds richt zich op redelijk geprijsde groei-aandelen die het voor de lange termijn wil vasthouden. Zes beheerders in twee teams met ieder een club analisten erbij heeft aparte segmenten van de portefeuile onder zijn hoede, elk met een verschillende mate van concentratie en groeipaden van de posities.

Anders dan veel andere producten van Capital Group heeft dit fonds geen dividendmandaat. Dat stelt de beheerders in staat om grote posities in te nemen in aandelen die geen dividend uitkeren, zonder dat daar posities in hoog-dividend aandelen tegenover moeten staan. Het team kijkt naar winstpotentieel, bewezen leiderschap bij het bedrijf en businessmodellen met concurentievoordelen die bovengemiddelde groei mogelijk maken die bovendien houdbaar is.

De multi-manager aanpak geeft de teamleden de gelegenheid om vast te houden aan hun keuzes uit hoogste overtuiging, terwijl de combinatie van de segmenten volatiliteit dempt. Door onafhankelijke segmenten te runnen, kunnen de beheerders in small- en mid-cap aandelen beleggen zonder de koersvorming te verstoren. Tegelijk betekent de omvang van de posities dat het lastig kan zijn om ze af te bouwen als ze aan de grote kant zijn. 

De beheerders kunnen cash en obligaties aanhouden als ze weinig goede kansen in aandelen zien. Ook dit draagt bij aan het verminderen van volatiliteit. Dat deel kwam eind 2002 uit op bijna 30% in de Amerikaanse fondsvariant, maar doorgans beweegt het zich tussen 10 en 15%.

De omzet in de portefeuille varieert sinds 2000 tussen 15 en 40%, ieder jaar duidelijk onder de mediaan van de categorie.

Prestaties
Dit fonds is gelanceerd in 2017, maar de Amerikaanse variant heeft een veel langer track record. Dat is toegevoegd aan dit fonds na correctie voor de kostenverschillen (18 basispunten voor fondsklasse Z). De grote weging van de portefeuile naar small- en mid-caps in combinatie met het soms ruime gedeelte cash heeft geholpen om gelijke tred te houden met marktrally's, terwijl het in mindere tijden een buffer vormt.

Vanaf de begindatum van de langst zittende beheerder Claudia Huntington in 1996 tot en met juni 2019 heeft het Amerikaanse fonds gemiddeld 9,9% per jaar gehaald, en daarme verslaat het de Russell 3000 Growth Index met 1,1 procentpunt.

De bereidheid van het team om cash aan te houden en voorzichtig om te gtaan met sectoren die hoge waardering kennen, kan leiden tot underperformance op korte termijn. Eind jaren '90, begin jaren 2000 leidde het cash-deel en het mijden van verlieslatende techbedrijven tot fors achterblijven bij de markt. Vervolgens hield het veel beter stand toen de tech-bubbel knapte en er een bear-market volgde.

Het cumulatieve verlies van hoogste tot diepste punt bedraagt 33% en dat is 30 procentpunt beter dan de index. De neerwaartse bescherming was echter in geen enkele markt goed. Zelfs met een fors cashgeldeelte tijdens de crisis in 2007-2009 bleef het fonds flink achter als gevolg van grote posities in de slechstst presterende financials, waaronder American International Group. Ook in 2015-2016 bleef het fonds achter vanwege hoge weging in energie-aandelen, destijds de slechtst presterende sector.

Kosten
De rebatevrije aandelenklasse Z van dit fonds kent 84 basispunten aan kosten plus een management fee van 65 basispunten. Dat is een concurrerend prijsniveau voor een actief Amerikaanse aandelenfonds in het Europese landschap.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Capital Group Amcap Fund Z. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 32 Capital Group AMCAP Fund Z USD 19  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Kempen Global Small Cap Fund

- DNCA Invest Eurose

- BlackRock Global Long/Short Equity Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten