Top 5 Aandelen Emerging Markets: JPM aan kop

Aandelen uit opkomende landen hebben de goede start van het jaar in de eerste drie maanden niet weten vol te houden in het tweede kwartaal. Met een gering verlies over de afgelopen drie maanden is de achterstand van opkomende landen ten opzichte van ontwikkelde landen opgelopen. China wist in het tweede kwartaal de kar niet te trekken, zoals in het eerste kwartaal. Ook India, Korea en Taiwan lieten het afweten. Daarentegen wist Rusland de sterke opwaartse trend door te trekken.

Ronald van Genderen 15 juli, 2019 | 8:50
Facebook Twitter LinkedIn

Aandelen uit opkomende landen (gemeten aan de hand van de MSCI Emerging Markets index) hebben de goede start van het jaar met een plus van 12% (in euro’s) in het tweede deel van het eerste halfjaar niet voort weten te zetten. Over april tot en met juni resteerde er een kleine min van bijna 1%. Daarmee liep de achterstand in vergelijking met aandelen uit ontwikkelde landen verder op dit jaar. De MSCI World behaalde in het eerste kwartaal namelijk al een rendement van ruim 14% en in het tweede kwartaal wisten zij met 2,5% wel hun voeten droog te houden.

China op de rem
China, met een gewicht ruim 31% het belangrijkste land in de MSCI Emerging Markets index, was in de eerste drie maanden van het jaar nog een belangrijke drijvende kracht achter de stijging van opkomende aandelen. In het tweede kwartaal zette de prestatie van Chinese aandelen juist een rem op het rendement van de opkomende landen index.

Chinese aandelen leverden meer dan 5% in, onder andere gedreven door verlies van met name telecom en technologie gerelateerde aandelen, zoals Alibaba, China Mobile en Baidu en aandelen uit de olie-industrie, waaronder CNOOC en China Petroleum & Chemical Corp en PetroChina.

Andere zwaarwegende landen in de opkomende markten index, zoals India (-0,91%), Korea (-2,33) en Taiwan (-0,55%) konden de afgelopen maanden ook geen indruk maken, overigens net als in de eerste drie maanden van 2019.

Rusland gaat goed
Eén van de best presterende landen is dit jaar Rusland. Al in het eerste kwartaal presteerden Russische aandelen goed met een rendement van 14% en in het tweede kwartaal werd die prestatie herhaald met een rendement van 15%, waardoor het totale rendement voor het lopende jaar staat op ruim 31%.

De Russische beurs wordt in grote mate gedomineerd door de sector energie. Hoewel veel aandelen in deze sector dit jaar geen bovenmaatse prestaties leveren, is indexzwaargewicht Gazprom daar een uitzondering op met een koersstijging van meer dan 60%. Andere aandelen die er uitspringen zijn Sberbank en X5 Retail Group.

De Top-5
In de top 5 van deze week de best presterende wereldwijde opkomende landen aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over het eerste half jaar van 2019.

JPM Emerging Market Equity op 1
Aan kop gaat JPM Emerging Market Equity. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het fonds wordt beheerd door de getalenteerde Leon Eidelman die kan leunen op een sterk en omvangrijk team dat meer dan 100 leden telt. Zoals meer aandelenfondsen van JPM volgt ook dit fonds een benadering die zich richt op kwaliteit en groei.

Opvallend genoeg heeft het fonds per eind mei 2019 een grote overweging in financiële waarden, waaronder AIA Group, Housing Development Finance Corp en Ping An. Binnen de financiële sector is Sberbank in 2019 tot op heden het best presterende aandelen. Op portefeuille niveau is het aandeel met het beste rendement echter ook hier MercadoLibre.

Top 5 Aandelen Emerging Markets

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Emerging Markets juli 2019 tabel BE vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten