Top-5 Aandelen Emerging Markets: JPM aan kop

Aandelen uit opkomende landen kenden een teleurstellend 2018, niet alleen in absolute zin, maar ook afgezet tegen ontwikkelde landen. Het eerste kwartaal van 2019 zag opkomende landen herstellen van de verliezen in het afgelopen jaar, maar opnieuw bleven ze achter bij ontwikkelde landen. China trok de kar, terwijl andere Aziatische en de overige regio’s niet volledig in het positieve sentiment deelden.

Ronald van Genderen 23 april, 2019 | 8:47

Aandelen uit opkomende markten kenden een bijzonder moeilijk 2018. Waar wereldwijde aandelen uit ontwikkelde landen met name een zeer slecht laatste kwartaal kenden in het afgelopen jaar, was voor opkomende landen het gehele jaar een worsteling. Uiteindelijk eindigde de MSCI EM index op een verlies van ruim 10% in euro’s, terwijl de MSCI World ook in de min eindigde maar het verlies beperkte tot slechts 4%.

Dit jaar geldt voor beide indices dat er een krachtig herstel optrad. Zo steeg de opkomende landen index met bijna 12%. Toch blijven opkomende landen aandelen daarmee minder goed presteren dan aandelen uit ontwikkelde landen, aangezien de MSCI World in de eerste drie maanden van het jaar opveerde met ruim 14%.

Chinese aandelen
Vooral Chinese A-shares kenden een buitengewoon goed kwartaal met een rendement van meer dan 35%. Hoewel deze A-shares slechts een gewicht van minder dan 4% hebben in de MSCI EM index, was de prestatie tekenend voor het optimisme van beleggers over China. Ook de zogenaamde H-shares, de Chinese aandelen die in Hong Kong worden verhandeld en met 33% een veel groter gewicht in de index kennen, presteerden goed met een stijging van 20%. Met dergelijke prestaties en een gezamenlijk gewicht van bijna 37% in de index, kan gerust worden gesteld dat Chinese aandelen dit jaar tot nu toe de kar hebben getrokken binnen opkomende landen.

Het positieve sentiment richt zich in dit geval specifiek op China, want andere belangrijke Aziatische landen, zoals India (9,1%), Korea (6,8%) en Taiwan (11,0%), moesten met veel minder hoge rendementen genoegen nemen.

Minder goed
Ook andere regio’s deden het beduidend minder goed. Zo stegen Latijns-Amerikaanse aandelen met slechts 9,8%. Hoewel Colombia opviel met een plus van 27,1%, zette zwaargewicht Brazilië (10,1%) een rem op het rendement voor de regio als geheel. Ook opkomend landen in Europa deden het veel minder goed dan China.

MSCI EM Europe steeg met 9,7%, waarbij Rusland zich positief onderscheidde met een plus van 14,6%, maar Turkije het rendement drukte met een verlies van 1,4% en daarmee een van de slechtst presterende markten wereldwijd was de afgelopen maanden.

De top-5
In de top-5 van deze week de best presterende wereldwijde opkomende landen aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over het eerste kwartaal van 2019.

JPM Emerging Market Equity op 1
Het enige fonds in deze top 5 dat een Morningstar Analyst Rating draagt is het JPM Emerging Market Equity fund en die staat ook nog eens op plek 1. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze, onder meer door het positieve oordeel dat de Morningstar analisten hebben ten aanzien van het team en het proces.

Leon Eidelman is sinds juli 2016 officieel de hoofdbeheerder, maar is al sinds 2013 nauw betrokken bij de strategie. Hij wordt ondersteund door de zeer ervaren (en tevens voormalig hoofdbeheerder van dit fonds) Austin Forey. Zij kunnen een beroep doen op de diverse analisten groepen binnen JP Morgan die zich bezig houden met het analyseren van opkomende landen. Het fonds hanteert eenzelfde benadering als veel andere aandelenfondsen van JP Morgan dat het best kan worden als een quality benadering en goed is gestructureerd.

Top-5 Aandelen Emerging Markets

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux