Fund flows over februari: optimisme houdt aan

De risicobereidheid onder fondsbeleggers houdt aan, zo blijkt uit de Europese fondsstromen. In februari wisten risicovollere assets, net als in januari, opnieuw flink vermogen aan te trekken. Opvallender dan ooit was de voorkeur van beleggers voor passieve producten, zodat passief verder terrein wist te winnen. Dit is het Morningstar overzicht van de fondsstromen over de maand februari.

Valerio Baselli 01 april, 2019 | 9:40
Facebook Twitter LinkedIn

Het begon al optimistisch dit jaar, toen beleggers in januari lieten zien dat ze na de dip van eind 2018 weer bereid waren om risico te nemen. Die trend naar risicobereidheid heeft in februari doorgezet, zo laten de fund flow cijfers van Morningstar zien.

Per saldo wisten Europese beleggingsfondsen 12,2 miljard euro aan nieuw vermogen aan te terkken, waarvan het meeste ging naar obligatiefondsen. die haalden 16,1 miljard euro op, en aandelenfondsen 1,7 miljard euro.

Dat het totaal van 12,2 miljard lager uitvalt dan die obligatie-instroom, komt omdat allocatiefondsen en alternatives per saldo vermogen zagen wegstromen. Allocatiefondsen hebben het al langere tijd moeilijk, maar er was een lichtpuntje; in februari ging er 570 miljoen euro aan vermogen af en dat was het kleinste verlies in vijf maanden tijd.

De instroom in grondstoffondsen viel terug naar 260 miljoen euro, het laagste niveau sinds oktober 2018. Energiefondsen hadden het lastig, terwijl edelmetalen per saldo wel instroom wisten te boeken.

Fund Flows 2019 02 Exh 1 Broad Cat

(klik op tabel voor vergroting)

Actief versus passief

Bij de verdeling tussen actief en passief werd de balans wederom verder in de richting van passief getrokken. Passieve fondsen haalden samen per saldo 14,4 miljard euro op terwijl actieve dik 2 miljard zagen wegstromen.

Kijken we verder terug in de historie, dan blijkt over de afgelopen 12-maands periode dat actief ruim 90 miljard euro heeft moeten prijsgeven, terwijl passief over diezelfde periode bijna 80 miljard binnenhaalde. Daardoor is het marktaandeel van passief gestegen naar 17,3% tegen 15,9% een jaar geleden.

De grote drijfveer bij passief zijn de passieve obligatiefondsen die 9,7 miljard euro ophaalden. Ter vergelijking: actieve obligatiefondsen haalden 6,5 miljard op. Dat betekent voor de tweede maand op rij netto-instroom bij actieve obligatiefondsen.

Bij aandelenfondsen was sprake van een duidelijk contrast: passieve aandelenfondsen haalden 4,6 miljard op, terwijl actieve fondsen 2,9 miljard zagen wegstromen. Daarmee heeft passief bij aandelenfondsen nu een marktaandeel van 28%.

Bij allocatiefondsen kenden de EUR en GBP cautious fondsen uitstroom, terwijl EUR flexibel en moderate juist vermogen aantrokken.

Fund Flows 2019 02 Exh 2 Broad Cat Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

Op categorieniveau gaat Global Large-Cap Blend Equity aan kop met 8,4 miljard euro. Een veelverkocht fonds hierin was de UBS ETF op de MSCI ACWI.

Goede tweede is Global Emerging Markets Bond, dat een maand eerder ook goed scoorde en zelfs op nummer 1 stond. Dat weerspiegelt de risicobereidheid van beleggers, die weer genegen zijn om naar opkomende markten te kijken. Wel gaat het dan met name om obligaties in harde valuta en obligaties met een korte looptijd.

Ook de categorie Global Bond doet het goed, juist dankzij actieve producten van diverse aanbieders.

Fund Flows 2019 02 Exh 3 Fund Level Categories Leaders

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

De categorie USD gediversifieerde obligaties ging in februari flink in de uitverkoop. Met name twee UBS fondsen, namelijk Focused High Grade Bond USD and Focused High Grade Long Term Bond USD kendne uitstroom. In het licht daarvan is de eerder genoemde instroom in de UBS ETF MSCI ACWI des te opmerkelijker. Het lijkt erop dat UBS aan het schuiven is binnen zijn vermogensbeheer.

Eurozone large-cap aandelenfondsen waren evenmin gewild in februari. Actieve fondsen moesten 2,7 miljard prijsgeven, terwijl passieve juist 580 miljoen euro ophaalden. Binnen deze categorie heeft passief nu een marktaandeel van 42%.

Fund Flows 2019 02 Exh 4 Fund Level Categories Laggards

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

De vermogensbeheerder met de hoogste instroom in het actieve segment is Livingbridge, een Britse aanbieder van contracten die in pensioen- en verzekeringsproducten passen. Vijf fondsen van deze aanbieder haalden in februari samen 6,1 miljard euro op.

Pimco is nummer twee dankzij instroom in Pimco GIS Income fonds, dat in januari een ommekeer beleefde na maanden van hevige uitstroom. De herwonnen aantrekkingskracht hield dus ook in februari stand. 

Bij de passieve aanbieders staat UBS bovenaan dankij de forse instroom in zijn producten voor wereldwijde large-cap aandelen en ETF's die de MSCI EMU volgen.

iShares is tweede dankzij instroom in zijn obligatieproducten, terwijl de aandelenproducten het bij deze aanbieder juist slecht deden. 

Bekijk hier de instroom in actief en passief per fondshuis:

Fund Flows 2019 02 Exh 5 Providers Largest Inflows Active Passive

(klik op tabellen voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

Bij de actieve fondsen moest UBS het meeste terrein prijsgeven met 8,3 miljard euro uitstroom, maar zoals eerder aangegeven kan dit te maken hebben met verschuivende vermogensstromen binnen UBS die naar ETF's toe zijn gegaan. UBS is traditioneel sterk en ondernemend met zijn asset allocatie ebn dat kan de verschuivingen verklaren.

Aan passieve zijde verloor Lyxor, de ETF-dochter van Société Générale, 1,5 miljard euro bij vooral zijn aandelen-ETF's zoals de STOXX en Euro STOXX trackers.

Fund Flows 2019 02 Exh 7 Providers Largest Outflows Active Passive

(klik op tabel voor vergroting)

De grootste actieve en passieve fondsen

Pimco GIS Income is nog altijd het grootste fonds, ondanks de gigantische uitstroom in de loop van 2018. Met de ommekeer in januari en de 1,9 miljard die er in februari bijkwam, versterkt dit Silver-rated fonds zijn koppositie weer.

Het Zweedse AP7 Aktiefond staat stevig op plek twee dankzij de gestage vermogensgroei van de afgelopen maanden.

Ook M&G Optimal Income deed het opnieuw slecht in februari en zette daarmee de trend uit de eerdere maanden voort. Nu moet erbij gezged worden dat een deel van de stromen verklaard kan worden uit de overheveling van in het Verenigd Koninkrijk gevestigde fondsen naar Europese fondsvarianten, ter voorbereiding op de aanstaande Brexit.

Bekijk hier de lijst met de 5 grootste actieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind februari 2019:

Fund Flows 2019 02 Exh 8 Largest Funds Active

(klik op tabel voor vergroting)

Bij de passieve fondsen kampten de twee grootste ETF's opnieuw met fikse uitstroom: iShares Core S&P 500 ETF en de Vanguard S&P 500 ETF, die beide een Gold-rating hebben, moesten terrein prijsgeven, zij het in beduidend mindere mate dan in januari.

De uitstroom uit iShares Core MSCI World ETF was gering, terwijl iShares Developed World Index Fund zelfs een lichte instroom kent. 

Bekijk hier de lijst met de 5 grootste passieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind februari 2019:

Fund Flows 2019 02 Exh 9 Largest Funds Passive

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

Fund flows januari: instroom herstelt na ommekeer op beurzen

Fund flows december: uitstroom over een breed front

 

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten