Nieuwe ratingwijzigingen bij Morningstar

Het weekoverzicht met herbeoordelingen van beleggingsfondsen door de fondsanalisten van Morningstar bevat deze keer twee nieuwe Morningstar Analyst Ratings en de implicaties van de samenvoeging van twee fondsen. Bekijk het overzicht met de wijzigingen.

Robert van den Oever 11 december, 2018 | 8:49

Nieuwe rating

RobecoSAM Sustainable Water - Neutral

Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen volgt vanaf nu het RobecoSAM Sustainable Water fonds en kent er een Morningstar Analyst Rating van Neutral aan toe. Het is een van de oudste waterfondsen op de markt. Beheerder Dieter Küffer kwam in 2001 bij het fondshuis en hij geeft sinds de oprichting in september 2001 leiding aan dit fonds, waar hij bovendien ook persoonlijk in belegd is.

Küffers lange staat van dienst brengt continuiteit en dat is positief, oordeelt de analist. Wel heeft hij zorgen over de hoge werkdruk van de beheerder en over het aanhoudend hoge verloop in de analistenteams van RobecoSAM.

Het beleggingsproces is sterk, maar de wijzigingen in de portefeuille die in 2012 zijn aangebracht en het terugdraaien daarvan in de afgelopen jaren doet de wenkbrauwen fronsen. Die veranderingen waren het gevolg van slechte prestaties in 2010 en 2011. Sinds de oprichting heeft het fonds de Morningstar Categorie Aandelen Sector Water verslagen, maar niet de thematisch relevante S&P Global Water Index.

Bovendien zijn de kosten van het fonds hoger dan gemiddeld. Alles bij elkaar gaat analist Van Genderen niet verder dan een Neutral-rating.

 

Nieuwe rating na Under Review

Ostrum Souverains Euro - Neutral

Morningstar's obligatiefondsenanalist Mara Dobrescu had Ostrum Souverains Euro Under Review geplaatst nadat beheerder Olivier de Larouzière vertrok bij het fondshuis. Het vertrek van deze veteraan is volgens de analist een verlies, aangezien hij het fonds al een decennium beheerde en belangrijke bijdragen leverde aan het beleggingsproces.

De Larouzière is opgevolgd door het duo Brigitte Le Bris en Florence Hauttecoeur. Zij moeten zich nog bewijzen en over een langere periode laten zien dat ze goed samenwerken. Ook wijst de analist op de kosten van het fonds die hoger liggen dan het categoriegemiddelde. Dat is een behoorlijk nadeel in deze categorie die toch al een laag rendement kent. Het fonds krijgt daarom een Morningstar Analyst Rating van Neutral.

 

Samenvoeging

RobecoSAM Sustainable Global Equities

RobecoSAM heeft aangekondigd dat het zijn RobecoSAM Sustainable Global Equities fonds, dat een Neutral-rating heeft, laat opgaan in het fonds RobecoSAM Global Sustainable Impact. Na het samengaan, effectief op 7 december 2018, krijgt dat de nieuwe naam RobecoSAM Global SDG Equities.

Het fondshuis voegt de twee fondsen samen omdat de doelstellingen van beide slechts weinig verschilden en daardoor waren ze niet onderscheidend gepositioneerd. Ook speelt mee dat de omvang van RobecoSAM Sustainable Global Equities met 47 miljoen euro beheerd vermogen per oktober 2018, te gering is om het zelfstandig te laten voortbestaan.

 

Lees meer: 

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 19 t/m 25 november 2018

Zo werken de ratings van Morningstar

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux