Nieuwe ratingwijzigingen bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben afgelopen week één nieuw fonds voorzien van een Morningstar Analyst Rating, één is opnieuw beoordeeld na Under Review en twee zijn Under Review gegaan. Lees alle wijzigingen van de afgelopen week.

Robert van den Oever 30 oktober, 2018 | 10:47

Nieuwe rating

BGF Emerging Markets Local Currency Bond - Neutral

Dit fonds wordt vanaf nu gevolgd door fondsanalist Mara Dobrescu die er een Morningstar Analyst Rating van Neutral aan toekent. Het beheerteam van het fonds ging medio 2012 flink op de schop toen het fondshuis hoofdbeheerder Sergio Trigo Paz binnenhaalde van FFTW en die bracht zijn team mee. Het is gegroei van zeven leden in 2012 tot 20 nu, maar het segment dat over lokale valuta gaat heeft ook veranderingen ondergaan, en dat beperkt de overtuiging van Morningstar enigszins.

De beheerders hebben volop ruimte om de valutablootstelling van het fonds te beheren. Maar recent was sprake van underperformance van een behoorlijke omvang die terug te voeren is op slechts een handvol valutatransacties. Dat beeld is niet in overeenstemming met de voorzichtige beleggingsfolosofie van het team en dat leidt tot zorgen over de effectiviteite van de risicocontroles.

 

Opnieuw beoordeeld na Under Review

Invesco Asian Equity - Bronze

Er staat een belangijke personele wisseling op stapel bij dit fonds: hoofdbeheerder Stuart Parks, die tevens hoofd Aziatische aandelen bij Invesco is, zal in juli 2019 met pensioen gaan. Hij zal nog tot het eind van 2018 zijn rol bij het fonds vervullen en daarna nemen William Lam en Ian Hargreaves het over als co-beheerders, waarbij Lam de eindverantwoordelijkheid krijgt.

De twee co-beheerders werken al 10 jaar samen met Parks op het team voor Aziatische aandelen. Lam is momenteel verantwoordelijk voor het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Invesco Asian UK fonds en hij is van plan om de portefeuille van Invesco Asian Equity in lijn te brengen met dat Britse fonds, behalve de blootstelling van Australië.

De co-beheerders zullen dezelfde lange-termijn fundamenteel gedreven aanpak blijven volgen die ook Parks hanteerde. Er zit een top-down element in het proces en Parks is verantwoordelijk geweest voor aanvullende macro-research die vanaf nu door Hargreaves en Tim Dickson ingevuld zal worden.

Lam's beleggingsstijl is meer bottom-up gericht dan die van Parks was. Dit vermindert het belang van het macro-element, terwijl juist dat van belang was bij een aantal portefeuillebeslissingen. Om het verlies van Parks' inbreng op dit punt en ook het wegvallen van zijn drie decennia aan beleggingservaring met Aziatische aandelen te weerspiegelen, verlaagt analist Lena Tsymbaluk de Morningstar Analyst Rating naar Bronze na een periode van Under Review. Voor de Under Review periode was het Silver.

 

Under Review

NN Hoog Dividend Aandelen Fonds - Under Review

NN Global High Dividend Fund - Under Review

Het NN Hoog Dividend Aandelen Fonds en de Luxemburgse variant, het NN Global High Dividend Fund zijn door fondsanalist Jeffrey Schumacher Under Review gezet  na de veranderingen die NN IP heeft aangekondigd. Het fondshuis herstructureert zijn beleggingsteam en neemt sub-adviseurs in de arm om de niet-Europese segmenten van zijn dividendfondsen te helpen beheren. Daarom gaan beide fondsen, die tot dusver een Neutral-rating hadden, Under Review.

NN IP kondigde in mei 2018 een herstructurering van zijn beleggingsorganisatie en een her-evaluatie van zijn productenaanbod aan. Dat heeft grote gevolgen voor de aandelenfondsen van NN IP. Europese aandelen en duurzaamheid zijn tot kerncompetenties bestempeld en die worden beheerd door een gespecialiseerd team. Alles buiten deze twee specialismen wordt beheerd via partners of door een systematische, kwantitatieve aanpak.

 

Lees meer: 

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 15 t/m 21 oktober 2018

Zo werken de ratings van Morningstar

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux