Top 5 Aandelenfondsen Sector Energie: Schroder aan kop

De olieprijs zit weer in de lift dankzij aantrekkende economische groei en productie-uitval in belangrijke productielanden. Daardoor verbeteren de cashflow en winsten van oliebedrijven, zodat beleggingsfondsen hun weging naar oliebedrijven weer verhogen. Morningstar neemt deze week energiefondsen onder de loep.

Jeffrey Schumacher, CFA 01 oktober, 2018 | 8:35
Facebook Twitter LinkedIn

De prijs van een vat Brent olie schommelt momenteel rond de 80 dollar en heeft sinds het dieptepunt in 2016 een opvallende rally meegemaakt. De ontketende Amerikaanse schalieolierevolutie in combinatie met een dreiging van terugvallende Chinese economische groei creëerde een bear markt die in januari 2016 zijn dieptepunt bereikte toen er nog 27 dollar voor een vat Brent olie betaald werd. Een niveau dat meer dan tien jaar niet was gezien.

Het noopte het oliekartel OPEC in samenwerking met Rusland tot productiebeperkende maatregelen, die na moeizame onderhandelingen tot stand kwamen. Aantrekkende wereldwijde economische groei, teruglopende voorraden en uitvallende productie in belangrijke olieproducerende landen als Libië en Venezuela bleken de brandstof te zijn voor een sterke opleving van de olieprijs. Tel daarbij op de aanstaande inwerkingtreding van de Amerikaanse sancties tegen Irak, de verwachte terugval in de groei van Amerikaanse schalieolieproductie en het orkaanseizoen in Amerika en de bull-case voor olie kan worden opgemaakt.

Trump twittert over olieprijs
Het is een scenario dat de Amerikaanse president Trump niet lekker zit met de midterm elections in november in het vooruitzicht. 'The Opec monopoly must get prices down!' twitterde Trump nog op 20 september, volgend op een reeks aan 'verzoeken' aan olieproducerende landen om de productiebeperkingen terug te draaien. Die geven daar vooralsnog echter geen gehoor aan, waardoor een olieprijs die bestaat uit drie cijfers niet langer als een utopie wordt gezien onder olieanalisten.

De positieve ontwikkelingen omtrent de olieprijs en de daaraan gekoppelde significantie verbetering van cashflow en winst van oliebedrijven zijn voor beleggers reden om de allocatie naar de energiesector voorzichtig op te hogen. Sinds de olieprijs in januari 2016 het dieptepunt bereikte, is er wereldwijd tot en met eind augustus 2018 in totaal 17,6 miljard dollar in sectorfondsen ingestroomd die specifiek beleggen in energieaandelen. Daarmee heeft de instroom een belangrijk aandeel gehad in de stijging van het beheerde vermogen van deze sectorfondsen van 80 miljard dollar in 2016 naar 117 miljard dollar per eind augustus 2018.

Schroder ISF Global Energy op 1
De top-5, die is gebaseerd op het rendement in het lopende jaar tot en met eind augustus voor fondsen die zijn geclassificeerd in de Morningstar categorie Aandelen Sector Energie, wordt aangevoerd door Schroder ISF Global Energy, dat tot dusverre een rendement van 13,6 procent behaalde. Daarmee werd de MSCI World/Energy index, die bleef steken op 7,7 procent, ruimschoots verslagen.

Fondsbeheerder Mark Lacey, die sinds september 2013 de leiding heeft, ziet vooral potentie in olie- en gasbedrijven die actief zijn in de subsector exploratie en productie. Bijna de helft van het fondsvermogen is belegd in dit type bedrijven, waarmee de industrie sterk is overwogen ten opzichte van de MSCI World/Energy index waar de industrie een weging van 20 procent heeft. Oliemajors zijn daarentegen sterk onderwogen, terwijl oliedienstverleners ook worden geprefereerd. De sterkste overwegingen in het Italiaanse Eni heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de performance in 2018 gezien de koersstijging van meer dan 18 procent. Het ontbreken van oliereus ExxonMobil bleek een goede keus te zijn gezien de underperformance van het aandeel, dat tot en met eind augustus met 1,9 procent in euro’s steeg.

Pimco GIS MLP & Energy Infrastructure
Het fonds Pimco GIS MLP & Energy Infrastructure kent met een rendement van 13,3 procent ook een prima jaar. Het fonds is wel een buitenbeentje in de categorie aangezien het zich vooral richt op het beleggen in aandelen en obligaties van master limited partnerships die Amerikaanse olie- en gas infrastructuur bezitten. Hiermee richt het fonds zich op het mid-stream segment dat zich bezighoudt met het transport van olie en gas via pijpleidingen, spoorwegen en olietankers. De positieve selectie-effecten binnen het cluster pijpleidingen voor zowel olie als gas was een belangrijke drijfveer voor het sterke rendement.

NN Energy Fund
Het NN Energy fonds komt uit op een vierde plaats met een rendement van 8,76 procent. Het fonds is onderdeel van de Automated Intelligence Investing boutique en wordt op een systematische wijze beheerd. Het fonds is geconcentreerd met ongeveer 30 posities en meer dan 10 posities realiseerden een dubbelcijferig rendement in het lopende jaar, met als uitblinkers HollyFrontier, ConocoPhillips en Valero Energy.

 

Top-5 Aandelenfondsen Sector Energie

Top 5 Energie Sept 2018 tabel BE vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten