Top 5 Sector Agricultuur: Pictet Nutrition aan kop

Wanneer we het over grondstoffen hebben, dan gaat de aandacht vaak uit naar energie, basismaterialen en edelmetalen. Een grondstofsoort die minder vaak in de spotlights staat, zijn de agrarische grondstoffen. Onterecht, want landbouwgrondstoffen spelen een belangrijke rol op het wereldtoneel.

Jeffrey Schumacher, CFA 03 april, 2018 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

Als we bijvoorbeeld kijken naar de samenstelling van Rogers International Commodity Index, dan zien we dat van de 38 grondstoffen die in deze index zijn opgenomen er 22 agrarische grondstoffen zijn. De samenstelling van deze groep varieert van tarwe, mais en katoen tot suiker, rubber en rijst. Gezamenlijk hebben de agrarische grondstoffen een weging van 34,9% in de brede grondstoffenindex.

Beleggers kunnen blootstelling verkrijgen aan grondstoffen door er direct in te beleggen via futures of via ETFs die de prijsontwikkeling van grondstoffen nauwgezet volgen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om te investeren via bedrijven die actief zijn in de sector. Er worden diverse beleggingsfondsen aangeboden die indirecte blootstelling geven aan de agrarische sector, waarbij de gehele waardeketen wordt omspannen.

Waardeketen
Fondsbeheerders van beleggingsfondsen die zich richten op agricultuur kunnen bijvoorbeeld investeren in bedrijven die zich vooraan in de waardeketen bevinden, zoals kunstmestbedrijven, producenten van zaden en bestrijdingsmiddelen. Maar dat kan ook in voedselproducenten zoals 's werelds grootste zalmkweekbedrijf Marine Harvest, akkerbouwers zoals Adecoagro, producenten van landbouwwerktuigen zoals Deere, tot aan een grondstoffenverwerker en -handelaar als Bunge of bedrijven die actief zijn in het transport, verpakken of verkopen eindproducten binnen de voeding en dranken sector.

Ieder type bedrijf heeft ook zijn eigen dynamiek, waarbij de bedrijven vooraan in de waardeketen doorgaans volatieler zijn (bijvoorbeeld kunstmestbedrijven), terwijl bedrijven binnen de voeding en drank sector (Coca-Cola, Ahold Delhaize, Nestle) doorgaans defensiever van aard zijn.

Verschillende accenten
De fondsen in de Morningstar categorie aandelen sector agricultuur die op basis van hun rendement over de afgelopen 12 maanden per eind februari 2018 in de top-5 staan, leggen dankzij de diversiteit die de sector biedt dan ook verschillende accenten in hun portefeuilles. Producenten van etenswaren en verpakt voedsel vormen ongeveer een derde van de portefeuilles, behalve voor DPAM INVEST B Equities Sustainable Food Trends, waar de allocatie 51% is. Het Zweedse AAK, het Ierse Kerry Group en het Amerikaanse Tyson Foods zijn top-10 beleggingen.

Waar de fondsen ook duidelijk in verschillen is hun blootstelling aan landbouwwerktuigen. Pictet Nutrition belegt 20% van het fondsvermogen in deze industrie, via onder andere AGCO, Deere en Bucher Industries. Allianz Global Agricultural Trends belegt 24% in deze industrie, maar voor de andere fondsen vormen deze bedrijven een veel kleiner deel van de portefeuille.

Een ander punt waarop de industrie-blootstelling verschilt is die naar kunstmestproducenten. Die zijn bij Deutsche Invest I Global Agribusiness volop aanwezig, maar vormen een bescheiden onderdeel van de portefeuille voor Pictet Nutrition.

Marktkapitalisaties
De accentverschillen zorgen ook voor een andere portefeuillesamenstelling als het gaat om marktkapitalisaties. Deutsche Invest I Global Agribusiness en RobecoSAM Sustainable Agribusiness beleggen meer in large-caps, terwijl Pictet Nutrition sterker inzet op mid-cap, terwijl Allianz Global Agricultural Trends en DPAM Invest B Equities Sustainable Food Trends ongeveer een kwart van hun portefeuille hebben belegd in small-caps.

Top 5 Sector Agricultuur

FN Top 5 week 14 Agricultuur tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten