Marktbarometer februari: large caps hardst geraakt door beurscorrectie

Februari was een slechte maand waarbij alle stijlsegmenten in het rood eindigden. Daarbij werden large caps harder geraakt door de beurscorrectie dan small caps. Dit is de Morningstar Marktbarometer voor februari.

Fernando Luque 06 maart, 2018 | 14:32
Facebook Twitter LinkedIn

Alle negen de stijlsegmenten hadden het moeilijk in februari, de maand die aan het begin werd gekenmerkt door een stevige correctie op de beurzen. Large caps leden daardoor een verlies van 3,8% en small caps kwamen er beter vanaf met 1,4% verlies.

Dat betekent dat het verschil in rendement tussen de middellange- en de lange termijn (1 en 3 jaar) steeds groter wordt ten gunste van small caps. Dat komt goed tot uitdrukking in onderstaande grafiek:

Largevs Small Feb 018

(klik op grafiek voor vergroting)

Het verschil tussen de stijlen groei en waarde is minder groot, aangezien beide stijlen in januari allebei 3% verloren. Dat is te zien in deze tabel:

Valuevs Growth Feb 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Het segment Large Cap Groei boekte een negatief rendement van 3,7% en dat kwam grotendeels voor rekening van aandelen zoals British American Tobacco PLC (-11,8%), RELX (-5,9%), Inditex (-13,5%) en Unilever (-7,1%).

In het segment Large Cap Waarde, dat 3,2% verloor, vinden we bedrijven als Royal Dutch Shell (-6,6%), Sanofi (-8,6%) en Banco Santander (-5,3%).

European Market Barometer Style Returns Feb 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Binnen de small cap stijlen is er een groot verschil in rendement tussen de Small Cap Waarde aandelen en de Small Cap Groei stijl: de groeistijl scoort bij de kleine aandelen beduidend beter in februari. Of met andere woorden, die wist het verlies beter te beperken: 0,8% verlies tegen 2,7% verlies voor Small Cap Waarde.

Dat verschil loopt op naarmate we een langere periode bekijken. Voor de periode van 1 jaar loopt het al op naar 34% en voor 3 jaar naar 80%, in het voordeel van Small Cap Groei.

Sectoren
Kijken we naar sectoren, dan blijkt vastgoed de slechts presterende in februari met 5,2% verlies. Ook defensieve consumentengoederen deed het slecht met 4,4% verlies, veroorzaakt door bedrijven als British American Tobacco (-11,8%), Nestle (-5,9%) or Unilever (-7,1%).

De beste presterende sector was technologie, die februari afsloot met een nipt minnetje van 0,03% dankzij sterke prestaties van enkele bedrijven waaronder Dassault Systems (+14,4%) en het Oostenrijkse AMS (+30,8%).

European Market Barometer Sectors Returns Feb 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Waarderingen
Wat waarderingen betreft heeft de correctie van februari enkele segmenten duidelijk goedkoper gemaakt, zeker de waarde segmenten in de Morningstar Style Box die aantrekkelijker geprijsd zijn dan de groeistijl.

European Market Barometer Style Valuation Feb 2018

(klik op tabel voor vergroting)

Bij de waarderingen op sectorniveau valt op dat communicatie een van de aantrekkelijkste is met een koers/Fair Value verhouding van 0,89, gevolgd door nustbedrijven met 0,88. Binnen nutsbedrijven zijn in het bijzonder het Italiaanse Enel en het Spaanse Endesa (beide een koers/Fair Value van 0,84) evenals het Duitse RWE (0,86) vermeldenswaardig.

European Market Barometer Sectors Valuation Feb 2018

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Marktbarometers:

- Marktbarometer januari: groei verslaat waarde

Marktbarometer december: groei verslaat waarde in 2017

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten