Top-5 Aandelen wereldwijd: Morgan Stanley aan kop

Het jaar 2017 werd in stijl afgesloten. In het laatste kwartaal van het jaar steeg de MSCI World Index met 3,87% om voor het hele jaar uit te komen op een totaalrendement van 7,51%. Een prima rendement, wat ervoor zorgt dat de bull markt die sinds maart 2009 van start is gegaan vrijwel rimpelloos ouder wordt. Want het is niet alleen de duur van de bull markt die opmerkelijk is, maar vooral ook de lage volatiliteit waarmee dit gepaard gaat.

Jeffrey Schumacher, CFA 08 januari, 2018 | 9:37
Facebook Twitter LinkedIn

De VIX index staat op historisch lage niveaus waarmee de financiële markten zich in een serene rust omhoog lijken te bewegen. De prestaties van de S&P 500 Index in 2017 onderstrepen dit: de index realiseerde in Amerikaanse dollars gemeten in alle twaalf maanden een positief rendement, iets dat sinds 1958 niet meer is voorgekomen.

Uiteraard zijn voldoende redenen om positief te zijn. De wereldwijde economische groei zet door, de werkgelegenheid trekt aan, bedrijfscijfers zijn sterk en de verkiezingsangst die er in Europa heerste is vervlogen. Een extra boost kwam er uit Amerika, waar Donald Trump zijn eerste grote succes kon vieren als president van Amerika als gevolg van de aanname van zijn belastingplan door de Senaat.

Slecht nieuws negeren
Aan de andere kant lijken beleggers ook slecht nieuws structureel te negeren. Zo begint de vete tussen Trump en Kim Jong-un de vorm aan te nemen van een koude oorlog waarvan we mogen hopen dat die beperkt blijft tot Twitterberichten en militair machtsvertoon in plaats dat een van de twee kemphanen daadwerkelijk op de knop drukt en daarmee een wereldoorlog ontketent.

Ook zijn er politieke kwesties op te lossen in Spanje en is het de vraag hoe de Brexit zich verder gaat ontwikkelen. Daarnaast zijn de waarderingen van veel asset classes verder opgelopen, waarmee het vinden van echt aantrekkelijke beleggingskansen steeds moeilijker wordt en beleggers zich gemakkelijker laten verleiden tot het nemen van meer risico om maar rendement te kunnen maken.

Emerging markets lichtpunten
Emerging markets waren een van de lichtpunten in 2017. De MSCI EM Index steeg afgelopen jaar met ruim 20%, waarmee ze weer terug zijn op de radar van beleggers. De zwakke dollar heeft hier aan bijgedragen, maar ook het herstel van grondstofprijzen, de sterke performance van IT-aandelen en het uitblijven van een terugval van de Chinese economie droegen bij aan de sterke prestaties.

Japanse aandelen konden ook een goed rapport overhandigen, wat gedreven werd door sterke bedrijfswinsten en de herverkiezing van president Shinzo Abe. Amerikaanse aandelenindices staan op recordstanden, maar een zwakke dollar zorgt ervoor dat de S&P 500 Index in 2017 in euro termen slechts 6,37% won tegenover 21,1% in Amerikaanse dollars.

IT-sector steekt er bovenuit
Op sectorniveau prijkt de IT-sector weer bovenaan het lijstje in het vierde kwartaal met een rendement van 6,41% voor de MSCI World/IT Index, waardoor er met een jaarrendement van 21,42% er geen maat staat op de sector. Bedrijven als Apple, Facebook en NVIDIA stegen meer dan 30% in 2017. Telecom en nutsbedrijven behoorden tot de underperformers, en hoewel de stijging van de olieprijs de MSCI World/Energy Index in het vierde kwartaal nog hielp aan de stijging van 5% behoort de sector op jaarbasis tot de verliezers met een min van 7,8%.

Fondsen met blootstelling aan groei-aandelen kenden een sterk jaar. De MSCI World Growth Index verpletterde de Value tegenhanger met maar liefst 9,58%. Small- en mid-caps lieten een wisselend beeld zien: in Europa versloegen small-caps de prestaties van large-caps ruimschoots, maar in Amerika was dit beeld precies andersom.

Top-5 aandelen wereldwijd large-cap gemengd

Morgan Stanley Global Advantage
De top-5 fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, gebaseerd op het rendement over 2017, wordt aangevoerd door Morgan Stanley Global Advantage. Het fonds wordt beheerd door het Growth team van het Amerikaanse fondshuis onder leiding van Dennis Lynch. Het team kenmerkt zich door een lange ervaring van de beheerders, een sterke cohesie en de wil om met hoge convictie te beleggen in groeibedrijven.

De portefeuille bestaat uit ongeveer 40 posities, waarbij Amazon, Tencent en Facebook in de top-10 zitten. De portefeuille heeft vooral blootstelling aan de sectoren cyclische consumentengoederen, IT en industrie die gezamenlijk 77% van de portefeuille beslaan, terwijl telecom, energie en nutsbedrijven in het geheel niet aanwezig zijn.

Het zijn echter niet alleen de bekende groeibedrijven die deel uit maken van de portefeuille, maar bijvoorbeeld ook meer waarde-georiënteerde aandelen als Berkshire Hathaway, LafargeHolcim en BBA Aviation. Met een rendement van 8,08% in het vierde kwartaal was dit fonds ook het best presterende fonds in deze categorie, wat dus uiteindelijk voldoende bleek voor de eerste plaats in deze top-5.

TreeTop Global Opportunities
Nummer twee is TreeTop Global Opportunities, dat sinds inceptie wordt beheerd door Peter Robson. Ook in dit fonds heeft de technologiesector met ruim 20% een belangrijke weging, maar vormen financials nog altijd de belangrijkste sector met een weging van meer dan 27%.

Het fonds wisselt grote posities in large-cap namen zoals Citigroup en Commerzbank af met posities in mid- en small-caps, waardoor de gemiddelde marktkapitalisatie met 4,1 miljard euro flink lager is dan voor de overige fondsen in de top-5. Eveneens onderscheidend is de weging van emerging markets, die 23% van de portefeuille uitmaken, terwijl Amerika sterk is onderwogen met een allocatie van ongeveer 25%.

UBAM Global Equity Sustainable Growth
De top-3 wordt gecomplementeerd door UBAM Global Equity Sustainable Growth, dat ruim 19 procent steeg in 2017. Martin Moeller zwaait hier de scepter en wordt ondersteund door een team van drie portefeuillemanagers en analisten.

Het proces van het fonds is gebaseerd op het cash flow return on investment (CFROI) principe, waarbij het team door de hele CFROI-cyclus heen belegt. Het team maakt voor de aandelenselectie gebruik van op CFROI-gebaseerde waarderingsmodellen, traditionele waarderingsmaatstaven en momentumindicatoren. De portefeuille telt 30-50 namen en kent een overweging in IT, financials en industrials, terwijl telecom en nutsbedrijven nauwelijks aanwezig zijn. Investeringen in Facebook, Mastercard en Tencent hebben bijgedragen aan een sterk beleggingsjaar.

FN Top 5 week 2 Wereldwijde aandelen tabel 2018 JS vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten