Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2017 bij Morningstar?

Traditioneel blikken we aan het einde van het jaar terug op de belangrijkste gebeurtenissen in de beleggingsindustrie van het afgelopen jaar. Voor Morningstar was het wederom een druk jaar. We zetten de belangrijkste evenementen voor u op een rij.

Robert van den Oever 21 december, 2017 | 11:54

De laatste dagen van het jaar zijn traditioneel het moment om terug te blikken op wat er allemaal gebeurd is in beleggingsland. De belangrijke en opmerkelijke gebeurtenissen in de beleggingsindustrie zetten we in een apart artikel voor u op een rij. In dit artikel kijken we naar de highlights van Morningstar in het afgelopen jaar.

De Morningstar Awards
Het hoogtepunt van het jaar voor Morningstar zijn altijd de Morningstar Awards. De feestelijke uitreiking was het slotakkoord van de Trends Investment Summit in Brussel. Morningstar-CEO Kunal Kapoor gaf daar eveneens een presentatie en overhandigde de Morningstar Awards aan de gelukkige winnaars.

(Links Morningstar Benelux' Ben Granjé en rechts Morningstar-CEO Kunal Kapoor)

Na een leerzame dag vol expert-sprekers van fondshuizen, workshops en beleggersinformatie keek de zaal reikhalzend uit naar welke fondsbeheerders er met een Morningstar Award naar huis mochten gaan. Dit zijn ze allemaal:

 

Fund Manager of the Year Awards
Behalve de Morningstar Awards keek de fondsindustrie dit jaar ook weer reikhalzend uit naar die andere felbegeerde prijzen, de Morningstar Fund Manager of the Year Awards. Hier vindt u de winnaars in de drie categorieën:

 

Kennispartner
Morningstar is kennispartner voor de belegger en die rol versterken we via ‘thought leadership events’ die beleggers inzicht geven in een breed scala aan belangrijke beleggingsonderwerpen. Het jaarlijkse Morningstar Debat van eind november in Amsterdam stond deze keer in het teken van de toekomstbestendigheid van fondshuizen.

Want de huidige ontwikkelingen op het gebied van nieuwe technologie en regelgeving stellen de fondsindustrie voor de vraag: hoe ziet de toekomst van de fondshuizen eruit en wat zijn de eigenschappen van een toekomstbestendig fondshuis? 

Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher leidde het debat in met een inkijkje in de manier waarop Morningstar fondshuizen beoordeelt en waarom een sterke beleggingscultuur een randvoorwaarde is voor een toekomstbestendig fondshuis.

Vervolgens spitste het debat zich toe op de vraag of fondshuizen om toekomstbestendig te worden, moeten kiezen tussen schaalgrootte door te groeien of juist klein te blijven en onderscheidend vermogen te zoeken. Hilko de Brouwer, Head Institutional Relations Netherlands & Nordics bij Robeco, Kirst Kuipers, Head of ETF Sales Netherlands iShares BlackRock, Martin Stolker, executive director ABN Amro Advisors, en Jeroen Preijde, Partner bij EY gingen over die vraag in gesprek.

De weergave van het debat en van Jeffrey's presentatie leest u hier:

 

Toonaangevende studies
Behalve de evenementen is de kern van Morningstar het analyseren en beoordelen van beleggingsfondsen, aandelen en ETF's. Naast de analyse van indivduele fondsen en bedrijven keek Morningstar ook dit jaar weer breder naar de beleggingsmarkt en naar beleggingsstrategieën. Daar kwam weer een reeks baanbrekende studies uit naar voren, zoals de studie van Jeffrey Schumacher naar dividendfondsen in relatie tot het Global Risk Model. Daarover schreef hij deze twee artikelen:

- Zo verschillend zijn dividendfondsen: de factoren ontleed

- Dit is de invloed van factoren op het rendement van dividendfondsen

Verder deed Jeff Ptak onderzoek naar de Morningstar Analyst Rating en de vraag of fondsen met een medal extra rendement maken. Zijn conclusie: fondsen met een Gold-rating maken inderdaad extra rendement. Lees hier alle details:

- Beleggingsfondsen met een Gold-rating maken extra rendement

 

Ook in 2018 zullen de analisten van Morningstar met hun kennis en expertise de belegger weer helpen bij het nemen van zijn beleggingsbeslissingen. Het gehele team van Morningstar Benelux wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2018!

Lees ook het jaaroverzicht over 2017 met daarin de belangrijkste gebeurtenissen in beleggingsland:

- Jaaroverzicht: Dit gebeurde er in 2017 in de fondsindustrie.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux