Top 5 grootste fondsen: PIMCO GIS Income nieuwe nummer 1

Waar we normaliter voor de top 5 kijken naar rendementen, is de top 5 van deze week samengesteld op basis van fondsomvang. Nu het jaareinde met rasse schreden nadert, is het een mooi moment om de balans op te maken. Welke fondsen mochten veel nieuw vermogen verwelkomen en welke fondsen hadden te kampen met uitstroom?

Niels Faassen 18 december, 2017 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

Voor de samenstelling van deze top 5 is uitsluitend gekeken naar die fondsen die ook verkrijgbaar zijn in Nederland. Hierdoor valt een fonds zoals AP7 Aktiefonds uit Zweden met een vermogen van 38,18 miljard euro onder beheer bijvoorbeeld buiten onze scope. Ook kijken wij puur naar fondsvermogen onder beheer en laten wij het vermogen dat via separate mandaten in een bepaalde strategie wordt belegd buiten beschouwing.

Nummer 1 springt eruit
Qua populariteit was er één fonds dat ver boven de rest uitsprong: het PIMCO GIS Income Fund. Met een geschatte instroom van 35,4 miljard euro in 2017 (tot en met eind oktober) groeide het fondsvermogen tot 54,8 miljard euro. Met deze omvang laat het andere fondsen ver achter zich en mag het zich het grootste beleggingsfonds van Europa noemen.

Dit flexibele obligatiefonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver en is in de capabele handen van beheerders Dan Ivascyn en Alfred Murata. Het fonds richt zich op het genereren van inkomen en combineert bottom-up en top-down. Met de omvang van het beheerde vermogen nemen voor de beheerders echter ook de uitdagingen toe om hun succesvolle beleggingsaanpak voort te kunnen zetten. Ondanks deze uitdagingen ziet Morningstar ook vele positieve aspecten, zoals het ervaren team en het op inkomen gerichte beleggingsproces.

Nummer 2 op forse afstand
Het op één na grootste fonds van Europa volgt op forse afstand. Nummer twee Global Absolute Return Strategies (GARS) van Standard Life Investments is maar half zo groot als het PIMCO GIS Income Fund. Het GARS fonds, met een Morningstar Analyst Rating van Bronze, had in het lopende jaar te kampen met een netto uitstroom van 5 miljard euro en noteerde per eind oktober een vermogen van 24,6 miljard euro onder beheer.

In 2016 had het fonds ook al te kampen met uitstroom vanwege tegenvallende rendementen. Zo stelt het fonds zich tot doel om over een periode van drie jaar beter te presteren dan Euribor + 5% voor kosten. Maar het jaar jaar 2016 speelde het fonds parten want toen verloor het 3,2% als gevolg van een short duratie positie in de Verenigde Staten en een “relative value trade” Amerikaanse large-cap aandelen versus Amerikaanse small-caps. Maar ook de individuele aandelenselectie droeg negatief bij.

Op de Britse retailvariant van het fonds heeft het team echter een langer track record en voor die fondsvariant wist het op geannualiseerde basis wel de rendementsdoelstelling te overtreffen.

Nummer 3 volgt op de voet
Het SLI fonds wordt op de voet gevolgd door M&G Optimal Income Fund dat dit jaar 5,1 miljard euro aan nieuw vermogen mocht verwelkomen. Dit is een flink contrast met 2015 en 2016 toen het fonds te kampen had met forse uitstroom vanwege tegenvallende prestaties. Met Richard Woolnough beschikt Optimal Income over een ervaren beheerder met een solide staat van dienst. In combinatie met een beproefde strategie geeft dat Morningstar veel vertrouwen in de strategie. Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Nieuwe nummer 5
Vergeleken met vorig jaar is Global High Yield van Alliance Bernstein buiten de top 5 gevallen. Dit fonds heeft zijn positie af moeten staan aan JPM Global Income Fund dat zich met een instroom van 5,1 miljard euro op de vijfde positie heeft genesteld.

FN Top 5 week 51 Grootste fondsen Dec 2017 NF tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Fund Size en Net Flow data per eind oktober, rendementen per eind november 2017.

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten