Nieuwe duurzame fondsen groeien flink in 2017

Morningstar maakt tussentijds de balans op voor de duurzame beleggingsfondsen die in de eerste helft van dit jaar nieuw op de markt zijn gekomen: ze laten sterke instroom van vermogen zien en een toenemende aantal is sinds hun introductie voorzien van een Morningstar Sustainability Rating. De fondsen die al een hoge duurzaamheidsrating hadden, hebben die nog steeds.

Robert van den Oever 17 november, 2017 | 10:54
Facebook Twitter LinkedIn

Duurzaamheid blijft een belangrijk thema, niet alleen bij Morningstar, maar ook bij beleggers. Want nieuwe duurzame beleggingsfondsen zijn succesvol. Uit de instroom in nieuwe duurzaam fondsen blijkt dat beleggers graag vermogen in zulke fondsen steken. Dat valt te concluderen uit de flow-cijfers voor de duurzame fondsen die in de eerste helft van 2017 nieuw op de markt zijn gekomen.

In juli hebben we u bijgepraat over deze introducties van nieuwe duurzame fondsen. Het artikel daarover leest u hier:

 

Nu, enkele maanden later, hebben we bekeken hoe diezelfde nieuwe fondsen het hebben gedaan. Daarbij concentreren we ons op de flows en niet op de rendementen. De flows geven een beeld van de interesse in de markt voor zulke fondsen.

Fikse stijging
De hoofdconclusie is dat het beheerd vermogen in de nieuwe duurzame fondsen sinds onze vorige momentopname in juli is gestegen met 2,5 miljard euro van 4,2 miljard naar 6,7 miljard euro. Dat is een stijging met bijna 60%.

Die stijging onderstreept de interesse bij beleggers in duurzame fondsen. Nu is de stijging geen rechte lijn omhoog, het is het saldo van in- en uitstroom. Daarom vindt u in onderstaande tabel de flow-cijfers per fonds per maand. Dat geeft een gedetailleerd beeld van de prestaties van de afzonderlijke fondsen per maand. Uiteraard is ook het maandcijfer het saldo van de in- en uitstroom in die betreffende maand.

Opvallendste groei
De fondsen met de opvallendste groei of de hoogste instroom sinds hun introductiedatum zijn:

- Delta Lloyd Equity Sustainable Glb A. met 241 miljoen euro instroom naar 963 miljoen euro beheerd vermogen en daarmee met afstand het grootste fonds uit de lijst.
- BNPP E Low Carbon 100 Europe® ETF groeit van 58 miljoen naar 143 miljoen euro, een groei van 146%.
- NT World Cstm ESG EUR H Eq Idx G EUR gaat van 78 miljoen naar 164 miljoen, eveneens een ruime verdubbeling met 110% groei.

Het omgekeerde komt ook voor, zij het in mindere mate: krimp. Euromobiliare is iets gekrompen door enkele maanden van uitstroom na de eerste inleg. Ook enkele fondsen van Migros kenden een lichte daling ten opzichte van de stand in juli.

Hier de tabel (in twee delen) met de flow-cijfers voor de eerste tien maanden van dit jaar:

Nieuwe ESG fondsen stand november 2017 1 b

(klik op tabel voor vergroting)

 

Nieuwe ESG fondsen stand november 2017 2 b

(klik op tabel voor vergroting)

Méér duurzaamheidsratings
Ook opvallend is dat er bij de stand per november méér fondsen een Morningstar Sustainability Rating hebben dan in juli. In totaal zijn er 13 nieuwe Sustainability Ratings toegekend aan de lijst van 57 fondsen, hetgeen het totaal op 25 brengt, want per juli kende de lijst er nog maar 12. We zetten de 13 fondsen die na juli een Morningstar Sustainability Rating hebben verworven apart op een rij:

Nieuwe ESG fondsen stand november 2017 extra tabel 3b

Gewijzigde ratings
De ontwikkelingen bij de fondsen die in juli al een Morningstar Sustainability Rating hadden, zijn beperkt. Ze hebben allemaal nog steeds dezelfde Sustainability Rating, op één na: alleen Barmenia Nachhaltigkeit Balanced is een globe verloren: het fonds heeft er nu 3, waar dat er in juli nog 4 waren.

De zes fondsen die de hoogst haalbare Sustainability Rating van 5 globes hadden in juli, hebben die nog steeds. Hun duurzame profiel is wat de onderliggende posities betreft dus niet gewijzigd of minder geworden.

Allemaal
Ook een conclusie op basis van de lijst is dat alle nieuwe fondsen nog verkrijgbaar zijn. Nu ligt het niet erg in de lijn der verwachting dat nieuwe fondsen al binnen een jaar van de markt gehaald worden. Maar het feit dat ze er allemaal nog zijn, en dat ze bijna allemaal duidelijk groeien, geeft aan dat duurzaamheid een belangrijk thema is voor eindbeleggers.

Meer weten over duurzaam beleggen?

Wilt u meer weten over duurzaam beleggen? Bekijk dan deze verzamelpagina waarin u alle artikelen en video's over de Morningstar Sustainability Rating bij elkaar vindt:

 

Lees meer over duurzaamheid:

Morningstar Sustainability Indexes bewijzen dat duurzaam beleggen geen rendement kost

Drie duurzame wereldwijde aandelenfondsen: een vergelijking

Passief duurzaam beleggen met wereldwijde aandelen

7 manieren om duurzaam te beleggen

Deze fondsen scoren op Morningstar Analyst én op Sustainability Rating

Duurzaam beleggen en goed rendement kunnen heel goed hand in hand gaan

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten