Morningstar verwacht geen break-up General Electric

General Electric kwam deze week met een verwachte strategie-update en halvering van het dividend. Onvermijdelijk, maar het hakte er wel in op de beurs. Het pessimisme rond GE heeft zijn maximum wel bereikt, vindt Morningstar. Want is er zit genoeg kracht in het bedrijf om weer terug te keren naar gezonde winstniveaus.

Robert van den Oever 15 november, 2017 | 10:48
Facebook Twitter LinkedIn

General Electric kwam begin deze week met de langverwachte strategiewijziging en de onvermijdelijk geworden dividendverlaging. Het Amerikaanse industriële conglomeraat halveert het dividend naar 0,48 dollar per aandeel. De nieuwe CEO John Flannery, die in augustus is aangetreden en voordien topman van de healthcare-divisie was, beleefde een stevige vuurdoop met het moeten aankondigen van zoveel slecht nieuws.

Maar het is noodzakelijk, beseffen de CEO en ook beleggers maar al te goed. Onder Flannery’s voorganger Jeff Immelt ging het de afgelopen jaren de verkeerde kant op. Flannery moet dan ook keuzes maken. Hij gaat de divisie energie drastisch aanpakken in een programma dat enkele jaren zal gaan duren. Daarbij zal GE vestigingen sluiten, banen schrappen en de leveringsketen afslanken. Ook gaat GE zijn businessmodel van business uit servicecontracten optimaliseren.

Desinvesteringen
Ook heeft Flannery zo’n 20 miljard euro aan business aangemerkt als klaar om te desinvesteren. Het gaat om transport, verlichting en nog 10 andere, kleinere activiteiten. Die verkopen moeten meer middelen en management-aandacht vrijmaken voor de gebieden waar de meeste groei te halen valt voor de toekomst.

Dat alles is onvermijdelijk gezien de hevige concurrentie en de veranderingen die gaande zijn in het landschap van de energie-opwekkingsindustrie. Daar heeft GE de afgelopen tijd onvoldoende alert op gereageerd, gaven Flannery en zijn hoofd energiedivisie, Russell Stokes, ruiterlijk toe tijdens de kwartaalcijferpublicatie.

 

Met de aankondigingen van deze week is het maximum pessimisme wel zo’n beetje bereikt, stelt Morningstar-analist Barbara Noverini. Zij verwacht geen onmiddellijke break-up van het bedrijf. De afstraffing van het aandeel GE op de beurs deze week na de aankondigingen van het bedrijf is volgens Noverini overdreven.

Marktleider
De koersval impliceert dat het bedrijf niet in staat zou zijn om terug te keren naar een gezonde mate van winstgroei. Maar dat is het volgens de analist wel. Want 70% van GE’s omzet en 85% van de winst is afkomstig uit divisies die toonaangevend of marktleider zijn in hun business. GE heeft een ‘formidabele installed base’ aan klanten in energie, gezondheidszorg, olie en gas en luchtvaart. Daar zit nog volop potentieel voor waardecreatie voor beleggers in, aldus de analist.

Inderdaad zal 2018 een rommelig jaar worden met allerhande reorganisaties en bijbehorende kosten, maar op langere termijn ziet Noverini een goede kern in het bedrijf die onder het nieuwe management een gezonde vrije kasstroom kan realiseren op langere termijn. Flannery rekent op een kasstroom als percentage van de industriële omzet in de hoge enkele cijfers en analist Noverini acht dat haalbaar.

De analist verlaagt na de kwartaalcijferpublicatie de Fair Value voor General Electric van 29 naar 26 dollar per aandeel. In aanloop naar de kwartaalcijfers en de verwachte dividendverlaging ging de Fair Value in oktober al omlaag van 32 naar 29 dollar per aandeel.

 

Lees meer over aandelen:

Akzo Nobel praat met Axalta over fusie als defensieve stap

Philips kan met healthcare meer waarde creëren dan beleggers denken

ABN Amro, sterke nationale speler met goede kostencontrole

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten